Okulda Zorbalık: Tespit Etmek ve Önlemek
Okulda başkalarını korkutarak zorbalık uygulamak, birçok çocuk için ergenliğe geçiş döneminden çok bir kabusa dönüşmektedir. Özellikle de bu zorbalık aşırı hale geldiğinde, pek çok genç için sorun ciddileşir. Bu istismar zamanla devam ettiğinde ise çeşitli psikolojik bozukluklara neden olabilir.
İlkokula, liseye veya üniversiteye ilk kez başlayan birinin ruh halini hayal edelim. Öğrenci kendisini gergin hisseder, değil mi? Şimdi bir de, eski öğrencilerin onları itip düşürdüğünü, onlara kötü şeyler söylediğini ve onları utanç verici durumlara soktuğunu düşünelim.
Çocuğun o anlarda ne gibi hisler ve duygular yaşayacağını hayal edebiliyor musunuz? Bazılarının iddia ettiği gibi, bu gibi durumlarda gerçekten de olumlu etkiler olabilir mi?
Okulda meydana gelen bu tarz zorbalıklar konusunda uzmanların ne söylediğini ve hem ebeveynler hem de öğrenciler olarak nasıl davranabileceğimizi öğrenmek için okumaya devam edin.
Okulda zorbalık ve sonuçları
Psikolog Loreto Gonzalez-Dopeso gibi profesyoneller, okulda korkutma ve dalga geçme yoluyla yapılan zorbalıkların çocuklar için olumsuz sonuçları olduğunu iddia ediyor. Gonzalez-Dopeso’ya göre, bu zorbalık saldırganların diğer çocukları istismar etmesine izin veren bir tür kapı olabilir. Ancak şu anda bu konuda yapılan çok az çalışma vardır.
Gonzalez-Dopeso, Comillas Üniversitesinde yapılan bir çalışmada, bu zorbalığa dur demek için onun farkında olmanın sapkın sonuçları dizginleyebilme anlamına geldiğini belirtiyor.
Bugün, González-Dopeso’nun yönettiği dernek, çeşitli üniversiteler eşliğinde zorbalığın başlangıcını durdurmak için aktif olarak çalışmaktadır.
Okulda zorbalık nasıl önlenir?
Var olan az sayıdaki araştırmaya ve González-Dopeso gibi profesyonellerin bilgilerine göre, zorbalık; alay, aşağılama, hakaret ve başkalarına kötü muamele etme anlamına gelir.
Ayrıca, zorbalık en savunmasız kişiye uygulanarak kurbanın dürüstlüğünü ve onurunu da ihlal eder. Bu nedenle, özellikle dürüstlüğü, fedakarlığı, çabası, dayanışması ve kültürel kaygısıyla öne çıkması gereken kurumlarda bu durumlara tahammül etmek mümkün değildir.
Bu nedenle, profesyonellerin bu istenmeyen duruma son vermek için sunduğu önerilerden bazıları aşağıdaki gibidir:
Alay etmeyi kötü davranış olarak yorumlayın
Çocuklar asla bu tür bir davranışa maruz kalmak zorunda kalmamalıdır. Bunun yerine, bunun bir tür kötü davranış olduğunu onlara açıkça belirtmeli ve böyle bir durumla karşılaşırlarsa bunu söylemeleri için onları teşvik etmeliyiz. Bu tür zorbalıklar ne eğlencelidir ne de ergenliğe geçiş sürecidir.
Öğrenciler grup oluşturmalı
Okula yeni gelen öğrenciler bir grup olarak hareket ederse ve birbirlerini savunursa, tartışmaların olması zorlaşır. Ayrıca, öğrencilerin geri kalanının yeni gelenlere eşlik etmesi ve saygı duyması da öğretmenler açısından rahatlatıcı olacaktır.
Devamlı iletişimde olun
Aileyle ve zorbalıktan muzdarip olan veya olabilecek öğrenci ile sık ve doğrudan teması sürdürmek gerekir. Tam olarak ne olduğunu bilmek, uygun şekilde müdahale etmeyi kolaylaştıracaktır.
Sadece güvende olunduğunda bildirin
Bununla birlikte, “ispiyoncu” gibi suçlamalardan kaçınmak için, öğrencilere istismarı bildirmek için güvenli kanallar sağlamak önemlidir. Özellikle okullarda ve yurtlarda yeni gelen öğrenciler için güçlü iletişim sağlamak gerekir.
Arkadaşlara ve tanıdıklara yakın olun
Yeni gelen öğrenciler, eski öğrencilerin yanında kendilerini daha rahat hissedecektir. Ayrıca okulda bir tanıdık olması da çocuğa güç verir.
Okulda iletişime geçebileceğiniz kişiler olsun
Okula yeni bir öğrenci geldiğinde, onu rehber öğretmen gibi bir profesyonelle tanıştırmak faydalı olacaktır. Böylece zorbalığı önleme konusunda önemli bir adım atılmış olur.
Tehlikeli maddeler konusunda tetikte olun
Son olarak, yeni bir öğrenci için alkol, tütün ve nadiren de olsa yasa dışı maddeler kullanmayı gerektiren zorbalığa boyun eğmek tehlikeli olabilir. Bu nedenle, bu zorlamalar karşısında teslim olmamak önemlidir.
Zamanı geldiğinde, okuldaki zorbalıktan kaçınmak için gerekirse hukuki yaptırımlara başvurmak gerekebilir. Her durumda, bu tehlikeli davranışların gençlerimizi etkilemesini önlemek için hep birlikte çalışmak önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- García-Mina Freire, A., Aizpun Marcitllat, A. (2013). NOvatadas: comprender para actuar. Universidad Pontificia de Comillas. Madrid. https://www.consejocolegiosmayores.es/wp-content/uploads/2015/03/Guia-proyecto-Novatadas-comprender-para-actuar-.pdf