Tiyatro ile Duyguları Kontrol Etme
Tiyatro, birçok terapötik faydaya sahip bir aktivitedir. Hatta çalışmanızı, akışına bırakmanızı ve duygularınızı ifade etmenizi sağlayan bir disiplindir. Duyguları tiyatro ile nasıl kontrol edebileceğimize bir göz atalım.
Yaşam tecrübelerinin karanlık yönlerini ifade etmek insanlar için çok rahatlatıcı bir etki yaratabilir. Rol yapmak, en derinimizdeki hisleri ve sırları keşfetmek için birçok fırsat sağlayabilir. Karakterleri canlandırmak ve yorumlamak, insanların kişisel bir düzeyde dönüşümüne olanak sağlar.
Aynı şekilde kendimizi yaratıcı bir şekilde ifade etmenin en önemli yönü içimizde olan tüm karanlık yönleri ortaya çıkarmamızı sağlar.
Zalim, bencil ve yıkıcı roller oynayarak içinizde hapsolmuş negatif enerjiyi serbest bırakabilirsiniz. Eğer buna izin vermezseniz psikolojik ve zihinsel sağlığınız bu durumdan etkilenebilir.
Tiyatro çocuk gelişimine yardım eder
Tiyatro bireylerin gelişim biçimlerine büyük ölçüde katkı sağlayabilir. Genç insanların duygularını kontrol etmeyi öğrenmesi için bir fırsattır. İlişkileriyle, bedenleriyle, başkalarıyla, güzellikleri ve hatta ideolojileri, değerleri ve problemleriyle tecrübe edinebilirler.
Ergenler de günlük duyguları ve olayları tiyatroda bulurlar. Ancak onlar kendilerini biraz daha artistik boyutlarda ifade eder. Bu, dünyayla ilişki kurarken ödüllendirici bir deneyim yaşadıkları anlamına gelir.
Tiyatro, diğer birçok şeyin yanı sıra gençlere, kendi bedenleri, duyguları ve tepkileri hakkında bilgi sunar. Aynı zamanda dinleme becerileri, takım çalışması, empati, sağlıklı ilişkiler ve benlik saygısının nasıl arttırılacağını da öğretir.
Tiyatro kendi içinde, insanların farklı durumlar yaratabileceği bir alan yaratır. Ek olarak rolleri bir amaç için kullanmak üzere yeniden yaratabilir ve yorumlayabilirler.
Günden güne daha fazla okul, tiyatroyu müfredatına dahil ediyor. Bunun nedeni ise güzel sanat eğitiminin insan gelişiminde oldukça önemli bir rol oynamasıdır. Tiyatro dersinin olması fikri öğrencilerin bunun üzerine çalışmasını sağlar. Ek olarak, onları duygu dünyasına bağlamanın mükemmel bir yoludur.
Tiyatro ile duyguları kontrol etmek için egzersizler
Tiyatro ile duyguları kontrol etmek istiyorsanız bunun için birkaç basit egzersiz olduğunu bilmelisiniz. Bunlardan birkaçı aşağıdaki gibidir:
1. Duyguları ifade etme
İlk egzersizi yapmak için 6 yüzü olan büyük bir zara ihtiyacınız olacak. Zarın her bir yüzü çalışmak istediğiniz bir duyguyu temsil eder. Mesela hüzün, hayranlık, korku vb. gibi duygular.
Öğrenciler bir daire şeklinde oturmalı ve her katılımcı kendi sırasını beklemelidir. Zarı attığınızda gelen duyguyu ifade etmelisiniz. Sonrasında o duyguyu geçmişte ne zaman deneyimlediğinizi açıklamanız gerekir.
“Rol yapmak, en derinimizdeki hisleri ve sırları keşfetmek için birçok fırsat sağlayabilir. Karakterleri canlandırmak ve yorumlamak, insanların kişisel bir düzeyde dönüşümüne olanak sağlar.”
2. Rol yapma
İkinci egzersiz şüphesiz üç egzersiz arasında en eğlenceli olanı. Bunun için birkaç kişiye ihtiyacınız olacak. Farklı roller ve duygular kullanarak konuşmayı devam ettirecekler.
Başlamadan, her birinde farklı bir duygu olan kağıtlar dağıtın. Egzersizin sonunda kimin hangi duyguyu canlandırdığını tahmin edin.
3. Duyguları tahmin etme
Sonuncusu, tiyatro ile duyguları kontrol etmek için oldukça basit bir egzersizdir. İlk aktivitede olduğu gibi çocukların daire şeklinde oturmaları gerekir. Her katılımcı bir duyguyu temsil etmeli ve grubun geri kalanı bu duyguyu tahmin etmelidir. Tahmin edildiğinde sıra bir sonraki kişiye geçmelidir.
Tiyatronun çocukların duygusal eğitimi üzerinde çalışması için harika bir araç olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Aslında yetişkinlerle de işe yarayan bir yöntemdir. Herkes sahnede öğrendiğiniz becerilerden faydalanabilir.
Oyunculuk, insanların duyguları pozitif yönde kontrol etmesini ve h em kişisel hem de sosyal gelişim için önemli beceriler öğrenmesini sağlar. Tiyatro oyunculuğu insanlarda özgüveni, empatiyi, sorumluluğu, takım çalışmasını ve güven duygusunu arttırır. Kendileri hakkında daha fazla şey öğrenmelerinin yanı sıra başkaları ile iyi geçinmeyi de öğrenirler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Daste C.; Jenger, Y. y Voluzan, J. (1978). El niño, el teatro y la escuela. Madrid: Villalar.
- Eines, J. y Mantovani, A. (1997). Didáctica de la Dramatización. Barcelona: Gedisa.
- Navarro Solano, M. (2007). Drama, creatividad y aprendizaje vivencial: algunas aportaciones del drama a la educación emocional. Cuestiones pedagógicas, 18, 163-174. https://idus.us.es/xmlui/bitstream/handle/11441/12845/file_1.pdf?sequence=1
- Núñez Cubero, L. y Romero, C. (2004). La educación emocional a través del lenguaje dramático. Addenda a la II Ponencia: Los lenguajes de las Artes. Escenas y Escenarios en Educación, XXII-Site-Sitges Conference.
- Núñez Cubero, L.; Bisquerra Alzina, R.; González Monteagudo, J. y Gutiérrez Moar, M.C. (2006). Emociones y educación: una perspectiva pedagógica. En J.M. Asensio; J. Carrasco García; L. Núñez Cubero y J. Larrosa (Coords.) La vida emocional. Las emociones y la formación de la identidad humana (171-196). Barcelona: Ariel.
- Tejerina, I. (1994). Dramatización y teatro infantil. Dimensiones psicopedagógicas y expresivas. Madrid: Siglo XXI.