Çocuğunuz Okulda Başarısızsa Ne Yapmalısınız?
Bu makalede çocuğunuzun akademik başarısını arttırmak için bazı ipuçları bulabilirsiniz.
Notlar, çocukların okulda harcadığı çaba ve zamanın bir yansımasıdır. Ne yazık ki her dönem sonunda eve gelen karne çocuğunuzun gerçekte olabileceği kadar başarılı ve sorumluluk sahibi öğrenciyi yansıtmayabilir.
Çocukları eve kötü notlar alarak geldiğinde her aile buna farklı tepki verir. Kimisi sanki tek bir kötü not hayat boyu başarısızlığa yol açacakmış gibi hemen kötü bir gelecek düşünür.
Diğer aileler ise bu durumla alakalı kendilerini suçlu hissederler. Kendilerini ya da birbirlerini, çocuklarını yeteri kadar motive edip eğitmedikleri için suçlarlar.
Gerçek şu ki bu iki düşünce de doğru değildir. Kötü bir karne tüm çarelerin tükendiği anlamına gelmez. Ayrıca çocuğunuzun okulda başarısız olması sizi kötü bir ebeveyn de yapmaz.
Bu rahatsız edici bir durumdur ama çaba ve iki tarafın da birbirine anlayış göstermesi ile çözümlenebilir.
Muhtemelen sizin çocuğunuz da notlarından pek memnun değil. Onu doğru şekilde yönlendirmekse sizin sorumluluğunuzdadır.
Çocuğunuz Okulda Başarısızsa Nasıl Tepki Vermelisiniz?
Yukarıda bahsettiklerimiz size okul başarısı önemsizdir ya da sizin yapabileceğiniz bir şey yoktur gibi düşündürmesin. Tam tersi, kötü bir karne erken gelen bir uyarıdır.
Eğer şu an harekete geçerseniz onlara yardım etmek için yapabileceğiniz çok şey vardır. Bu sebeple, eğer çocuğunuzun karnesi kötü bir sürprizle gelirse bu tavsiyelere uymaya çalışın.
1. Sakin olun
Ne kadar endişeli ve üzgün hissetseniz de ani tepki vererek hiçbir yere varamazsınız. Eğer çocuğunuza okulda başarısız olduğu için bağırır ya da ona ceza verirseniz sadece onun öz saygısını sarsmış olursunuz.
Gelecek sefere bir sınav ya da projesi olduğu zaman başarısızlık korkusu ona kendini daha büyük baskı altında hissettirir.
2. Onların başarısızlıklarını kişiliklerine yormayın
Ebeveynlerin yaptığı büyük bir hata da “tembelsin” ya da “başaramazsın” gibi cümleler kurmaktır. Bu hiç doğru değildir.
Yapmanız gereken şey çocuğunuzun düşünce yapısını değiştirmektir. Zor gelen dersi ya da genel olarak okulu bir zorluk gibi düşünün. Bu, çocuğunuzun kendi iyiliği için başa çıkabileceği bir durumdur.
Negatiflik ile çocuğunuzun hislerini incitirseniz sadece onun sahip olduğu motivasyonunu düşürmüş olursunuz. Bu eleştiri biçimi zamanla her şeyi daha kötü yapabilir.
Çocuğunuzdaki dikkat eksikliği davranış bozukluğuna kadar ilerleyebilir.
3. Çözüm arayın
Bu konu ile alakalı herkesin yapıcı ve olumlu bir tutum içinde olması gereklidir. Bu süreç öğrenciyi, ailesini ve öğretmenleri kapsar.
Problem bir kere belirlendikten sonra iletişim halinde olmaya çalışın. Çocuğunuzun kötü notlarını düzeltmek için onlarla birlikte çalışın.
Bir çocuk okulda başarısız ise bunun birçok sebebi olabilir. Bu sebepler çalışmaya zaman bulamamak ya da kötü zaman yönetimi gibi geçici sebepler olabilir.
Bu sebepler uyku bozukluğu, sosyal anksiyete ya da aile sorunları, zihinsel yorgunluk ya da öğrenme güçlükleri gibi ciddi sebepler de olabilir.
“Bu rahatsız edici bir durumdur ama çabalayarak ve iki tarafın da birbirine anlayış göstermesi ile çözümlenebilir.”
4. Sorumluluklarınızı bilin
Bunu yapmak bazı aileler için çok güçtür. Her çocuğun eğitimi ile ilgili kendi sorumluluğunu alması gerekir fakat biz de kendimize onların eğitimi için ne yaptığımızı sormalıyız.
İlk ve en önemlisi ebeveynler olarak nasıl örnek olduğunuzdur. Kendi sorumluluklarınızı yerine getiriyor musunuz yoksa erteliyor musunuz?
İkinci olarak kendinize sormanız gereken çocuğunuzun sizle iletişim kurarken kendini rahat hissedip hissetmediğidir. Eğer zor bir zaman geçiriyor olsaydı bunu size anlatır mıydı?
Sonuncu ama en önemlisi de çocuğunuzu diğer her şeye karşılık olarak çalışması için zorlamayın. Bu onların öğrenmesini geciktirebilir.
En iyi öğrencilerin kendi çalışma düzenlerini oluşturmalarına olanak tanıyan ebeveynleri vardır. Genç yaşta öz disipline sahip olmada güven çok önemlidir.
5. Birlikte çalışın
Çocuğunuz notları hakkında konuşmaya ve onları düzeltmeye hazır olduğunda sizin de ona yardımcı olma vaktiniz gelmiştir.
Ona ne yapması gerektiği konusunda ne düşündüğünü sorun. Ne oldu ve düzeltmek için siz ne yapabilirsiniz?
Belki de çocuğunuz yanında bir çalışma arkadaşı ile daha iyi öğrenebilir. Belki de bir özel öğretmene ya da bu rolü üstlenmeniz için size veya partnerinize ihtiyaç duyuyordur.
Çocuğunuzun okulda başarısız olması isteksizlik ya da öz disiplin eksikliği sebebiyle başarısız olduğu anlamına gelmez. Ellerinden gelenin en iyisini yapıp hala beklentiyi karşılamakta zorlanıyor olabilirler.
Çocuğunuzla konuşun ve gelişmelerine yardımcı olun. Bu onlar için iyi bir hayat dersi olabilir.
Özet olarak, okul başarısızlığı dünyanın sonu değildir. Çocuğunuza onun yanında olduğunuzu hissettirin ve bu durumla şevk ve azimle yüzleşmelerine yardım edin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Jaycox, L. H., Reivich, K. J., Gillham, J., & Seligman, M. E. P. (1994). Prevention of depressive symptoms in school children. Behaviour Research and Therapy. https://doi.org/10.1016/0005-7967(94)90160-0
- Problems, C. (2010). The effects of a multiyear universal social-emotional learning program: The role of student and school characteristics. Journal of Consulting and Clinical Psychology. https://doi.org/10.1037/a0018607
- Duncan, G. J., Dowsett, C. J., Claessens, A., Magnuson, K., Huston, A. C., Klebanov, P., … Japel, C. (2007). School Readiness and Later Achievement. Developmental Psychology. https://doi.org/10.1037/0012-1649.43.6.1428