Hamile Anneler Öksürürken Karınlarındaki Bebekler Ne Hissederler?

Hamileyken gribe mi yakalandınız? Öksürmenizin ya da hapşırmanızın karnınızdaki bebeğinizi rahatsız edebileceğini daha önce hiç düşünmüş müydünüz? Bu makalemizde konu hakkındaki endişelerinizi gidermeye çalışacağız.
Hamile Anneler Öksürürken Karınlarındaki Bebekler Ne Hissederler?

Son Güncelleme: 06 Temmuz, 2018

Hamile kadınlar bebeklerine zarar vereceği korkusu ile her türlü ufak tefek şeye karşı bir endişe beslerler. Bu neden ile de hamileyken öksürdüklerinde karınlarındaki bebeğin ne hissettiğini merak etmeleri de son derece doğaldır.

En son söyleyeceğimiz şeyi baştan belirtelim:

Annelerin çocukları herhangi bir zarar görmesin diye normal düzenlerinin dışında davranışlar göstermeleri son derece normaldir. Bu durum özellikle henüz bebek doğmamışken başlar.

Hamileliklerinde hastalanan kadınların çoğu öksürüp hapşırırken ve hatta kusarken bile rahatsızlık duyarlar.

Hamile anneler bu tarz durumlarda karınlarındaki bebeklerinin ne hissettiği konusunda endişelenirler. Kendilerini kötü hissettiklerinde ve vücutları tüm dışsal etkilere karşı hassaslaştığında kendi hislerini karınlarındaki bebeğe de aktarıyor olmaktan korkarlar.

Aşağıda bu konuyu derinlemesine inceleyip aklınızdan geçen endişeleri gidermeye çalışacağız.

Hamilelik esnasında bağışıklık sistemindeki değişiklikler

Hamilelik boyunca kadınların vücutlarında pek çok değişiklik meydana gelir ve bu değişiklikler kadınların bağışıklık sistemlerinin genişlemesini sağlar.

Bu andan itibaren bağışıklık sistemlerinin ana görevi rahimde gelişmekte olan bebeği her çeşit tehdide karşı korumaktır. Bu nedenle de hamilelik boyunca müstakbel annenin kendisi birçok mikrop ve virüse karşı daha savunmasız bir hale gelir.

Hamileyken hamilelik öncesine göre daha fazla hastalandığınızı düşünüyorsanız endişelenmeyin çünkü bu normal bir durumdur.

Buna rağmen endişelenmemek doktora gidip kendinizi muayene ettirmenizi de engellememelidir. Tam tersine, yaşadığınız sağlık sıkıntısının büyüyüp daha ciddi sorunlara yol açmaması için bir an önce doktora başvurmalısınız.

Hamileliğiniz boyunca aldığınız ilaçlar konusunda dikkatli olmalısınız.

Bilmelisiniz ki pek çok ilaç hamilelikte kullanılmaya uygun değildir. Doktorunuzun onay vermediği hiçbir ilacı kullanmamalısınız.

“Hamile anneler öksürdüklerinde bebeklerinin ne hissettiğinin bilinmemesi müstakbel ebeveynlerde huzursuzluğa neden olur.”

Hastayken kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak bazı tüyoları aşağıda sıralıyoruz:

  • Sağlıklı bir beslenme düzeni edinin: Günlük beslenmenizde meyve, sebze ve tüketebileceğiniz kadar da su olmalıdır. Bu besinler soğuk algınlığının yarattığı etkilerden daha çabuk bir şekilde kurtulmanızı sağlarlar.
  • Vücudunuza yeterli miktarda vitamin ve mineral girdiğinden emin olun: Enfeksiyonlarla mücadelede özellikle C vitamini çok önemlidir.
  • Bol miktarda sıvı tüketin: Sıvı tüketimi tüm diğer tüyoların da olmaz ise olmazıdır. Hasta ve güçsüz bünyelerin bol bol su ve doğal meyve suyu tüketmeleri önerilir.
  • Kafein ve şeker tüketimini azaltın.
  • Alkollü içecekler ve sigara içmek gibi zararlı alışkanlıkları terk edin.
  • Egzersiz yapın: Sportif egzersizler vücudunuzun savunma mekanizmasını kuvvetlendirir.
hamile kadın ve pembe ilaç

Hamile anneler öksürdüklerinde karınlarındaki bebekler ne hissederler?

Hamilelik esnasında annelerin neden daha sık rahatsızlandığı konusuna bir açıklık getirdiğimize göre artık ufaklıklarımıza odaklanabiliriz.

Anneleri öksürmek gibi bir eylem gerçekleştirdiğinde karınlarındaki bebekleri ne hissederler? Hapşırma ya da öksürmenin onların gelişimlerinde olumsuz bir etkileri olur mu?

Bebekler, ana rahminde geçirdikleri zaman boyunca başlarına gelen ve gelebilecek her şeye olduğu gibi annelerinin öksürmeleri sebebi ile gerçekleşen titreşimlere de hazırlıklılardır.

Birçok anne öksürdüğünde bebeğine acı verdiği endişesini yaşar.

Bu konuda endişelenmenize gerek yoktur. Öksürmeniz ne bebeğinize ne de bebeğinizin sağlığına herhangi bir zarar vermez.

Daha önce de açıkladığımız gibi öksürdüğünüzde çok hafif bir sarsıntı hisseder ve kımıldarlar. Hareket etmeleri acı ya da korku nedeni ile değil tamamen sıvı dolu bir ortamda bulunmalarının sonucu olarak gerçekleşir.

“Annelerinin öksürmesi ile hissettikleri sarsıntı tüm bebeklerin tamamen hazırlıklı oldukları bir durumdur.”

Peki ya hapşırmak?

Anneleri öksürdüğünde bebeklerin ne hissettiğini öğrendiğimiz anda karşımıza bir diğer soru çıkar: Hamile anneler bir anda hapşırmaya başladığında ne olur?

Hamile anne hapşırdığında bebeğinin hissettiği şey bulunduğu ortamdaki alanın anlık olarak küçülmesi ve devamında normal hale geri dönmesidir. Bu durum bebeğin sağlığında hiçbir soruna neden olmadığı için de endişelenmenize gerek yoktur.

Tabiat bilgelik ile donanmıştır ve hem anne hem de bebek beraber yaşayacakları dokuz aylık hamilelik süresine tam olarak hazırdır.

öksüren hamile kadın

Hamilelik esnasında cenini etkileyebilecek durumlar

Hapşırmak ve öksürmek karnınızdaki yavrunuzu etkilemeseler de bebeğinizi etkileyebilecek bazı davranışlar ve hisler bulunmaktadır.

Birkaç örnek vermek gerekir ise stres, üzüntü ve endişeyi bu durum ve hisler arsında sayabiliriz. Saydığımız bu hisler kadın vücudunda hormonsal değişikliklere sebep olup vücudun katekolamin salgılamasına neden olabilirler. Katekolamin erken doğuma ya da bebeğin eksik kilo ile doğmasına neden olabilir.

Anne karnındaki bebekler ebeveynlerinin sesini tanıyabilir ve duyguları ayırt edebilirler. Anne sadece sesi ile bile bebeğine huzur ve dinginlik iletebilir.

Karnınızdaki bebeğiniz 12. haftadan itibaren yediğiniz yiyeceklerin tadını da almaya başlar. Devam eden süreçte dokunma hisleri geliştikçe cinsellikte yaşadığınız orgazmları da zarsız bir basınç ile hissedeceklerdir.

Sonuç olarak, bir annenin öksürerek ya da hapşırarak bebeğine hiçbir zarar vermeyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yani bu konuda asla endişelenmeyin ve ihtiyaç duyduğunuzda öksürmekten ya da hapşırmaktan kaçınmayın.

Tek yapmanız gereken şey kendi sağlığınıza dikkat etmenizdir. Kendinize dikkat ederek karnınızdaki bebeğe de ihtiyacı olan bakımı vermiş olursunuz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.