Kendi kendine konuşan çocuklar: iyi mi yoksa kötü mü?
Birçoğumuz kendi kendine konuşmanın bir tür psikolojik sorun olduğunu düşünürüz. Ancak gerçekte böyle değildir. Bu makalede, çocuğun kendi kendine konuştuğunda ne olduğunu ve bu durumun büyüme ve gelişmelerini nasıl etkilediğini öğreneceksiniz.
Kendi kendine konuşan çocukların bir tür bozukluktan muzdarip oldukları, üzgün oldukları veya başlarına bir şey geldiği sık sık söylenir. Ancak, gerçek oldukça farklıdır. Çünkü, hem zekalarında herhangi bir sorun yoktur, hem de zekaları ve özel konuşma olarak bilinen olgu ile mükemmel bir bağlantıya sahiptirler.
Psikiyatrist Luis Rojas Marcos gibi uzman doktorların yürüttüğü araştırmalara göre, kendi kendine sesli konuşmak düşüncelerin daha tutarlı ve doğru olmasına yardımcı oluyor. Daha iyi düşünmelerini sağlıyor.
Benzer şekilde, alınan kararlar daha etkili ve düşünceler daha düzenli oluyor ve hatta kişisel gelişimin desteklenmesi için önemli bir durumu temsil ediyor.
Kısacası, eğer çocuğunuz kendi kendine konuşuyorsa, ona ne yaptığını anlatın. Bu, onun çok zeki olduğu anlamına geliyor.
Neden çocukların kendi kendine sesli olarak konuşması iyidir?
Birçok ebeveyn, çocuklarının gelişimi sırasında kendi kendine oynarken konuştuklarını duymuştur. Bu, ebeveynlerde de görülebilecek bir durumdur. Birçoğumuz bir iş yaparken kendi kendimize konuşma eğiliminde oluruz. Bu, çok zeki insanlar olduğumuz anlamına gelir.
Bu gibi durumlarda sakın çocuğunuzun cesaretini kırmayın. Bu monologlar, dil gelişiminde ve davranışlarının düzenlenmesinde büyük ölçüde katkı sağlar. Böylece, harika beceriler kazanırlar.
Eğer çocuğunuzu dikkatlice gözlemlerseniz, etrafında kimse yokken daha fazla konuştuklarını fark edersiniz. Bu monologlar, 10 yaşındaki çocukların etkileşiminin %20 ila %60’ını temsil eder.
“Psikologlar, ebeveynler ve eğitimciler, bu davranışı bir baş kaldırı, dikkat dağılması ve hatta zihinsel bir bozukluk olarak görmüşlerdir.”
Öte yandan, bazı uzmanlar bu durumu çocukların bilişsel gelişiminin bir parçası olarak görmektedirler. Eğer bu durumu çocuğumuzun gelişiminin bir parçası olarak görürsek, eğitimle ilişkili olan herkes sağlıklı çocuklarda bu durumu desteklemeli ve zihinsel bozukluğu olan çocuklarda uygulamalıdır.
Kendi kendine konuşan çocuklarda görülen durumlar
Çocukların kendi kendine konuştuğu çok yaygın üç durum vardır. Bunlar:
- Bir şeyi yapmaya başlamadan önce.
- Bir şeyi yaparlarken.
- Bir şeyi yapmayı bitirdikten sonradır.
Bu gibi durumlar, sanki bir oyun oynuyormuş gibi yaptığı şeyi analiz etmesidir. Eğer oyun oynuyor veya bir iş yapıyorsanız, siz de aynısını yapabilirsiniz. Bu zihinsel sağlığınız için faydalıdır. Çünkü nöronları aktif tutmakla kalmaz, ayrıca onun için önemli olan şeylerde eğlenmesini sağlar.
Kendi kendine konuşmanın faydaları
- Kendi kendine konuşan çocuklar sadece kendilerini uyarmaktadır. İlerde kendisine büyük fayda sağlayacak durumları çözmeyi öğrenmektedir.
- Kendi kendine konuşmak, daha iletişimsel bir insan olmasını sağlar.
- Bir çocuk oyun oynarken kendi kendine konuştuğunda, dil becerileri daha uyarıcı bir şekilde gelişecektir.
- Çocuk, bulunduğu ortamdaki şeyleri ayırt etmeyi daha iyi öğrenecektir.
- Zihinleri iyi ve mantıklı bir şekilde düzenlenmeye başlar.
- Kendi kendine oyun oynarken konuştuğunda, bu bir amacı gerçekleştirmek için düşüncelerinin düzenlendiği anlamına gelir.
- Eğer yapmak istediği her şeyi, sesli olarak dile getiriyorsa, bu durum dil gelişimini desteklediği gibi öğrenme kapasitesinin uyarılmasına da katkıda bulunacaktır.
- Oyun oynarken kendi kendine konuşan çocuklar, kendi sesleri aracılığıyla edindikleri bilgileri desteklemektedir. Böylece, kendini daha iyi tanır.
Bu nedenle, bir iş yaparken kendi kendine konuşan çocukları gözlemlerken, bir soruna karşı bir çözüm aradıklarını çıkarabiliriz. Bu durum ayrıca, karmaşık olabilecek bir duruma karşı bir destek aracıdır.
Sonuçlar
Sonuç olarak, birçok araştırmacı zeka ve konuşma niceliği ve niteliği arasında sıkı bir ilişki olduğunu belirtmektedir. Bu da, çocuğun zekası geliştikçe, kendi kendine daha sık konuşacağı ve konuştuğu şeylerin git gide olgunlaşacağı anlamına gelmektedir.
Kendi kendine konuşan çocuklar, birbirlerine hayallerinden bahsedebilir, hayali arkadaşlar edinebilir. Hayallerini bu şekilde aktarırlar. Kendi kendine konuşmak, kendini kontrol etmek düşünme becerilerinin gelişmesi için faydalı bir araçtır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Berk, L. E. (1995). ¿ Por qué hablan solos los niños?. Investigación y ciencia, (220), 56-61.
- Bruner, J. (1983). Juego, pensamiento y lenguaje. Revista In-fan-cia Educar de 0 a, 6(6), 4-10. Disponible en: https://scholar.google.es/scholar?hl=es&as_sdt=0%2C5&q=por+qu%C3%A9+hablan+solos+los+ni%C3%B1os&btnG=#d=gs_qabs&u=%23p%3D8-yAhYFqhPUJ
- Martínez, C. S. M., Calbet, H. B., & Santacana, M. F. (2014). Habla privada en los mensajes de niñas y niños bilingües y monolingües. RLA: revista de lingüística teórica y aplicada, 52(1), 59-78. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0718-48832014000100004&script=sci_arttext&tlng=e
- Montero, I., & Huertas, J. A. (1999). The Motivational Function of Private Speech in Young Children. https://eric.ed.gov/?id=ED433137