Çocuğum Video Oyunları Bağımlısı
Söz konusu video oyunları olduğunda, gerçekleri inanılmaz detaylarla yansıtarak teknoloji her gün gelişmeye devam etmektedir. Bunun sonucunda ise, çocuklar video oyunlarını son derece eğlendirici ve keyifli bulmaktadır. Peki, çocuklar video oyunlarına bağımlı hale gelirse ne olur?
Aşağıda video oyunlarının artı ve eksilerini paylaşacağız. Okumaya devam edin.
Video oyunları: iyi midir kötü mü?
Hayattaki pek çok şey gibi, video oyunlarının da hem iyi hem de kötü yanları vardır. Aşağıda, bu eğlence türünün pozitif yönlerine bir bakış atacağız. Böylece, oyun oynayan çocuğunuz karşısında bunları göz önünde bulundurabilirsiniz.
Faydaları
- El-göz koordinasyonunu iyileştirir. Çocukların daha fazla hareket etmesini gerektiren ve tüm vücudun kullanıldığı video oyunları da vardır.
- Hayal kurma pratiği sağlar. Yeni dünyalara ve sonsuz olasılıklara kapı açar.
- Çocukların öfkeyle başa çıkmayı ve kayıpları tolere etmeyi öğrenmesine yardımcı olur.
- Mantığı, stratejik davranmayı ve karar almayı iyileştirir.
- Online veya birden fazla kişiyle oynanan oyunlar çocuklardaki sosyalliği artırır.
Dezavantajları
- Hareketsiz yaşam tarzının temel sebeplerinden bir tanesidir.
- Çocuklarda saldırgan davranışlara veya agresif dil kalıplarına sebep olabilir.
- Çocukların kitap gibi eğitici başka araçlara daha az dikkat göstermesine sebep olur.
- İzolasyona yol açar.
- Video oyunu bağımlılığına bile sebep olabilir.
Çocuğunuzun oyun bağımlılığından ne zaman endişelenmelisiniz?
- Çocuğunuz kendi yaşıtları da dahil olmak üzere başkalarıyla etkileşime girmez.
- Okul performansı düşer.
- Kendini o kadar çok kaptırır ki, saate bakmak veya temel ihtiyaçlarını karşılamak için ara vermez.
- Oyun oynadığı için yapması gereken önemli işlerini unutur.
- Oyun oynarken onunla konuşmak istediğinizde üzülür.
- Oyunlara, aksesuarlara ve yeni konsollara çok fazla para harcar. Eğer bunu hak etmesi gerekirse, ödüle ulaşmak için gerekli olan görevi gönülsüz yapar.
Çocuğunuz video oyunlarına bağımlıysa ne yapmalısınız?
Eğer çocuğunuzun oyun bağımlılığı olabileceğinden şüpheleniyorsanız ancak bundan tam olarak emin değilseniz ne yapmalısınız? İlk olarak sınır koymalısınız. Çocuğunuzun ne pahasına olursa olsun dışına çıkmayacağı belirli bir oyun oynama saati olmalıdır.
Öte yandan, ödevleri teşvik edici unsur olarak kullanabilirsiniz. Böylece, çocuğunuz oyun oynayabilmek için ödevini yapmak zorunda kalacaktır. Ayrıca sorumluluk bilinci geliştirecektir.
Bununla birlikte, daha önce de belirttiğimiz gibi, çocuğunuz ödev yapma konusunda pek de hevesli davranmayacaktır. Tek ilgilendiği oyun oynamak olacaktır.
Bir diğer faydalı tavsiye ise oyun konsolunu evin görünür bir kısmına koymaktır. Böylece çocuğunuzun ne kadar süreyi oyun oynayarak geçirdiğini ve oyun sırasındaki davranışlarını gözlemleyebilirsiniz.
Ayrıca, çocuğunuzun fazladan zaman geçirmesini önlemek ve yaşına uygun olmayan oyunları seçmesini engellemek için de faydalıdır.
Süreçte ona eşlik edin
Sıklıkla yapılan bir hata, yerine koyulacak bir aktivite bulmadan mevcut aktiviteyi sürdürmeyi kesmektir. Örneğin, eğer çocuğunuza oyun oynamayı bırakmasını söyler ancak yerine başka bir şey koymazsanız çocuğunuz bunu sebepsiz yere yaptığınızı düşünecektir.
En iyisi, aile sporları gibi birlikte yapabileceğiniz planlar sunmaktır. Akşamüstü açık havada spor yapmak veya kampa gitmek sizin için eğlenceli olabilir ancak çocuğunuzun ne istediğini de dinlemek zorundasınız.
İkna etme, cezalandırmadan çok daha etkili bir yöntemdir. Buna ek olarak, birlikte kaliteli zaman geçirmek için de iyi bir fırsattır.
Video oyunlar herhangi bir olumsuz sinyal olmadığı sürece zararlı değildir. Oyunlar çocuklukta eğlenmek ve rahatlamak için bir yöntemdir. Çocuklar büyüdükçe ve başka ilgi alanları geliştirdikçe, zamanlarını farklı şekillerde yönetmeyi öğrenirler.
Arkadaşlarıyla veya diğer oyuncularla turnuvalar düzenleyerek, çocuğunuzun video oyunlarını sosyal bir aktiviteye dönüştürdüklerini fark edeceksiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Alcántara Garrido, Mº. C. (2008). Los videojuegos y los efectos psicológicos en los adolescentes. Los videojuegos en la docencia. Innovación y experiencias educativas, Nº 4.
- Fernández, L. C. (2011). Ocio Digital Activo. Beneficios y perjuicios a nivel social y psicológico. Lecturas: Educación física y deportes, (161), 9. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4189899
- Rodríguez, E. (2002). Jóvenes y videojuegos: espacio, significación y conflictos. Instituto de la juventud.
- Salguero, R. T. (2001). La adicción a los videojuegos. Una revisión. Adicciones, 13(4), 407-413. http://es.adicciones.es/index.php/adicciones/article/view/555