LEGO Eğitimi ve Faydaları

LEGO parçaları kullanarak çocukların bir yandan eğlenirken diğer yandan da farklı eğitim içeriklerini öğrenebileceklerini biliyor muydunuz? Bu yazımızda LEGO Eğitimi'nin detaylarını öğrenebilirsiniz!
LEGO Eğitimi ve Faydaları

Son Güncelleme: 26 Eylül, 2020

Meşhur LEGO oyuncaklarını bilmeyeniniz yoktur. Bu küçük renkli parçalarla her türlü yapıyı, eşyayı ya da sevdiğiniz bir nesneyi oluşturmak mümkündür. Peki sizlere günümüzde öğretmenlerin büyük bir bölümünün bu oyuncakları güçlü ve yaratıcı bir eğitim materyali olarak kullandıklarını söylersek ne düşünürsünüz? İşte bu LEGO Eğitimi sayesinde gerçekleştirilebilen bir eğitim yöntemidir.

LEGO Eğitimi çocukların aktif metotlar kullanarak öğrenmelerini sağlar. Bu yöntemde çocuklar öğrenme-öğretme sürecinin baş aktörleri oldukları için sahip oldukları bilgiyi tamamen ortaya çıkarma ve bu oyuncak bloklar üzerinden fikirlerini ifade etme şansına sahip olurlar.

Peki bu öğretici araç hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak ister misiniz? O halde yazımızı dikkatle okumaya devam edin!

renkli bloklarla oynayan çocuk

Sınıfta LEGO Parçaları İle Oyun Oynayın

LEGO Eğitimi içinde farklı paketler ve kitler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Hikaye Başlatıcılar
  • Basit Makineler
  • Motorlu Mekanizmalar
  • Daha Fazla Matematik
  • Öğrenmeyi Öğrenmek
  • Yap ve İfade Et

Bunlardan her biri belirli bir yaş grubu için dizayn edilmiş ve özel bir amaca sahiptir. Ancak bunun yanında her birinin ortak bir özelliği de bulunmaktadır. Bu ortak özellik, eğlenceli, aktif, katılımcı, interaktif ve anlamlı bir şekilde oynayarak öğrenmeyi olanaklı hale getirmeleridir.

Bu tür LEGO ürünleri eğitim konusunda bir tür destekleyici materyal olarak düşünülmüş ve dizayn edilmiştir. Bu sayede öğretmenlerin belirli konularda eğitim müfredatının içeriğini öğrenciler için daha etkili, motivasyonu yüksek, ilgi çekici ve ilham verici bir şekilde karşılamaları mümkün olmaktadır.

Bu bağlamda, sınıfta ders esnasında LEGO Eğitimi yöntemini kullanmak isteyen bir öğretmen, bir rehber ya da eğitim düzenleyicisi olarak görev yapar. Bu yöntem sayesinde de öğrencilerin kendileri farklı zorluklar ve istenen projeler karşısında otonom bir şekilde çözüm bulmaya çalışırlar.

“Öğrencilere öğrenecekleri değil yapacakları bir şey verin. Böyle davranmak düşünmeyi ve çözüm aramayı gerektiren daha güçlü bir seçenektir.”

-John Dewey-

LEGO Eğitimi, her türlü bilgi ve beceri konusunda kullanılabilecek bir yöntemdir. Bunlar arasında sosyal yeteneklerden iletişim becerilerine, okuma yazmanın gelişiminden STEM eğitimine (fen – science, teknoloji – technology, mühendislik – engineering ve matematik – mathematics) kadar pek çok alan bulunmaktadır.

Çocuklarda LEGO Eğitimi Yönteminin Faydaları

Öğretme – öğrenme sürecinde LEGO parçalarının kullanılmasının çocuklar için pek çok faydası bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Merak uyandırır ve öğrenme isteğini artırır.
  • Küçük parçaların bir araya getirilmesi ile yapılan ürünler sayesinde motor yetilerinin gelişimine katkı sağlar.
  • Sıfırdan yeni bir şeyler yaparak ve geliştirerek hayal gücü ve yaratıcılık becerilerinin harekete geçmesini teşvik eder.
  • Ortak bir hedefe ulaşmak için bir takım olarak çalışmayı ve bu sayede işbirliği yaparak iletişim kurmayı teşvik eder.
  • Parçaları düzgün bir biçimde bir araya getirmek için durumu ve istenen yapıyı analiz etmek gerektiğinden, mantıksal düşünme yeteneklerinin gelişimine yardımcı olur.
  • Çocuklar, karşılarına çıkan her bir problemi çözmek amacıyla kritik düşünce yöntemi kullanarak belirli kararları vermeleri gerektiği için problem çözme becerilerinin gelişimine katkı sağlar.

“Yaratıcılık tıpkı bir LEGO gibidir. Her parçayı biliriz ancak onlarla neler yapabileceğimiz konusunda herhangi bir fikrimiz yoktur.”

– Anonim –

evde lego ile oynayan bir aile

LEGO Eğitimi: Yenilikçi Bir Eğitim Kaynağı

Şu ana kadar verdiğimiz bilgiler ışığında LEGO Eğitimi‘nin çocukların, ergenlik çağındaki gençlerin ve diğer gençlerin gelişimini destekleyen yenilikçi bir eğitim yöntemi olduğu söyleyebiliriz.

Günümüzde bu öğretici yöntemi sınıflarında kullanma cesaretini gösteren çok sayıda öğretmen bulunmaktadır. Bu örneklere erken çocukluk eğitimi, ilkokul, ortaokul, lise ve hatta üniversite aşamasında bile rastlamak mümkündür. Çünkü bu yöntemin her eğitim aşamasında oldukça iyi sonuçlar verdiği görülmektedir.

Eğer siz de bir öğretmenseniz ve derslerinizin çok daha eğlenceli ve keyifli geçmesini istiyorsanız LEGO Eğitimi seçeneğini göz önünde bulundurmanız yararlı olacaktır. Öğrencilerinizin bu fikirden dolayı çok büyük heyecan duyacağından ve onlara önemli bir sürpriz yapacağınızdan emin olabilirsiniz!

Ayrıca bu yöntemi kullanarak yeni nesillerin geleneksel kalem, kağıt ve kitap üzerinden verilen öğretimden farklı olarak yeni bir eğitim yöntemi ile öğrenmesine yol açıyor olacaksınız. Böylelikle çocukların her gün sınıflarına daha istekli ve yüzlerinde büyük bir gülümsemeyle geldikleri motive edici bir ortam sunma şansı yakalayabilirsiniz.

Peki hala bu eğitim yöntemi hakkında kuşkularınız mı var? Konuyla ilgili daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyor musunuz? O halde LEGO Eğitimi resmi internet sitesine girebilir ve sınıfta uygulamaya koyabileceğiniz 400’den fazla dersin detaylarını keşfedebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Zimmerman, B. (2017). Programming education for students of any age: LEGO® education-mindstorms® EV3 robotics. Journal of Computing Sciences in Colleges33(1), 42-43.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.