Kinestetik Öğrenme Nedir?

Bazı insanlar için okuduklarını ya da duyduklarını hatırlamak çok kolaydır. Fakat diğerleri içinse yeni şeyleri yaşayarak, deneyimleyerek öğrenirler. İkinci grupta bahsettiğimiz kişilerin öğrenme yöntemine, kinestetik öğrenme adı verilir.
Kinestetik Öğrenme Nedir?

Son Güncelleme: 15 Eylül, 2020

Çocuklar büyüdükçe çokça yeni bilgi öğrenir ve çeşitli eğitimler alırlar. Bu yüzden, kinestetik öğrenme gibi tekniklerden faydalanmak kaçınılmazdır. Öğrenme, bilgi ve beceriler edinerek davranışlarda değişiklikler olması durumudur. Bunun olabilmesi için de uygun bir rehberlik olması çok önemlidir. Bir yol gösterici olduğunda öğrenme çok daha kolay gerçekleşir.

Tabi ki, öğrenecek kişinin de istekli olması gereklidir, aksi halde gösterilen çaba anlamsız olur. Çalışma, deneyim, talimat, akıl yürütme, gözlem, vb. yöntemlerle yapılan öğrenme eğer doğru gerçekleşirse, öğrenen kişi için olumlu sonuçlar doğuracaktır. Araştırmalar, öğrenme ve insan becerilerinin gelişimi alanında pek çok gelişme olmasını sağlamıştır. Bugünkü yazımızda bunlar arasından en yaygın kullanılan ve en etkililerden biri olan kinestetik öğrenme hakkında bilgi vereceğiz. Okumaya devam edin!

Kinestetik Öğrenme Nedir?

Kinestetik öğrenme, vücudun belli bir aktiviteyi öğrenmek için çeşitli hareketleri ve duyuları kullanması sayesinde gerçekleşir. Bu tip öğrenmeyi deneyimlemek için kişinin gerekli hareketleri uygulaması ve içselleştirmesi gereklidir. Bu yüzden, bu öğrenme temas yoluyla öğrenme olarak da bilinir çünkü bu öğrenme süreci öğrenmek istediğiniz konuyla ilgili nesnelere temas etmenizi içerir.

Bisiklete binmek ve bir oyuncakla oynamak bu duruma örnek olabilir. Çocuklar kinestetik öğrenmede nesnelerle temas halindeyken bir şeyleri pratik ederek öğrenir.

Kinestetik Öğrenme Nasıl Uygulanır?

Bu öğrenmenin gerçekleşmesi için vücudun kullanılması gereklidir. Bu sayede, kas hafızası yapılan hareketleri kaydeder. Anılar, deneyimler ve bilinçaltının uyarılması aracılığıyla bu tip öğrenme pratiğe dökülür. Kinestetik öğrenmede örneğin dokunmalı, hareket etmeli, bir şeyleri koklamalı ya da tatmalısınız. Bunları yapmazsanız öğrenme mümkün olmayacaktır.
Bu tekniği kullanırken dinamik hareketlerin beraberinde duygular da işin içine dahil olmalıdır. Eğlenceyi bir araç olarak kullanmak hem çocuklarda hem de yetişkinlerde öğrenmenin sonuçlarını daha güçlü hale getirmektedir.

Kinestetik Öğrenme ile Öğrenen Kişilerin Özellikleri

Bu öğrenme stiline sahip olan insanlar genellikle çok aktif ve yerinde duramayan kişiler olur. Örneğin, bu özelliklere sahip olan çocuklar okuldayken sınıfta dolaşabilir ya da öğretmen konuşurken başka bir şey yapabilir. Teorik bilgilerden sıkılırlar, bunun yerine her şeyi dokunarak ve aktif bir katılımcı olarak öğrenmeyi tercih ederler.
Bu tip öğrenme, görsel ya da işitsel öğrenmeden daha yavaş işler. Bununla beraber, keşfederek ve pratik ile edinilen bilgiyi hatırlamak daha kolaydır ve bu öğrenme daha kalıcıdır. Bu özelliği daha iyi anlamak için bir örnek: pek çok insan okuyarak, dinleyerek ya da video izleyerek bir şeyler öğrenir. Bu tekniklerle öğrenilen bilgiler kısa süre boyunca hatırlanır ve birkaç gün sonra tamamen unutulabilir.
Öte yandan, bir beceriyi pratik ile öğrendiğinizde durum çok daha farklıdır. Örneğin, bir süre sonra klavyeye bakmadan yazabilirsiniz. Bu beceri, hafızadan silinmez. Bu yolla öğrendiğiniz bilgiler unutmanın çok daha zor olduğu derin bir seviyede kaydedilir. 

“Kinestetik öğrenme, vücudun belli bir aktiviteyi öğrenmek için çeşitli hareketleri ve duyuları kullanması sayesinde gerçekleşir.”

Öğrenmek İçin Başka Yollar da Vardır

Herkesin aynı yöntemle öğrenmeyeceğini unutmamak gerekir. Bazı insanlar, belli şeyleri içselleştirmek için görme ya da duyma becerilerini kullanabilir. Bu yüzden, her insanın en iyi nasıl öğrendiğini bilmesi çok önemlidir. Bu sayede, doğru teknikleri kullanarak hayatlarını kolaylaştırabilirler.

rafa uzanan çocuk

Kinestetik öğrenme, duyma ya da görme gibi diğer yöntemleri hiç kullanmamanız anlamına gelmez. Sadece, kinestetik öğrenme ile bilgileri daha kalıcı olarak öğrenirsiniz. Bu durumda kendinize şunu sormanız gereklidir: ben bir şeyleri fiziksel olarak deneyimlediğimde mi daha iyi öğreniyorum yoksa görsel ya da işitsel olarak mı? 

Eğer bu basit testi yapabilirseniz ve cevabınız deneyimse sizin için iyi olacak yöntem kinestetik öğrenmedir. Hatta bu yöntem pek çok insan için en geçerli yöntemdir: insanların yarısından fazlasının bu yolla daha etkili öğrendiği söylenmektedir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.