Anne ve Babanın Ayrılması Çocukları Nasıl Etkiler?

Anne ve babaların ayrılmasının çocuklar üzerinde bulundukları yaş gruplarına göre nasıl bir etki bıraktığını bilmek ister misiniz? Elbette her çocuk bu durumu aynı şekilde kabullenmez. Böyle bir durumu yaşama ihtimalini dikkate alarak hazırlıklı olmak gerçekten çok önemlidir.
Anne ve Babanın Ayrılması Çocukları Nasıl Etkiler?

Son Güncelleme: 06 Ekim, 2018

Anne ve babası ayrılan her çocuk bu süreci farklı bir şekilde algılar ve yaşar. Her şey aslında içinde bulunduğunuz duruma ve aynı zamanda birlikte ne kadar zaman geçirmiş olduğunuza bağlı olarak değişir. Bu yazımızda sizlere, anne ve babaların boşanmasının çocukları bulundukları yaşa göre nasıl etkilediğini açıklamaya çalışacağız. Bu sayede, her bir durumda nasıl davranmanız gerekebileceği konusunda fikir sahibi olma şansını yakalayacaksınız.

Anne ve Babaların Ayrılması Çocukları Yaşlarına Göre Nasıl Etkiler?

Şüphesiz ki, çocukları olan bir çift ayrılmaya karar verdiğinde onları en çok endişelendiren konuların başında çocuklarının duygusal sağlığı gelmektedir. Bu durumda bulunan çiftlerin kendilerine en sık sordukları soru, çocuklarının ayrılık olayından en az etkilenmesi için nasıl davranmaları gerektiğidir. Bu oldukça olumsuz zaman periyotunu en iyi bir biçimde aşabilmek için ne yapmaları gerekir?

Boşanma olayı başlı başına hoş olmayan bir durumdur. Bu durum aslında çocuğun yaşından bağımsız bir gerçektir. Ancak yine de çocuklar büyüdükçe bu olayı tecrübe etme şekilleri değişmektedir.

Elbette tüm süreç, bunun arkadaşça ve dostane bir ayrılık mı yoksa devam eden bir çatışma içerisinde mi gerçekleştiği ile doğrundan ilgilidir. Ayrıca çocukların kişisel özellikleri ve hatta anne ve babaların bu zor durumla nasıl yüzleştikleri ve durumu çocuklarına nasıl anlattıkları bile sürecin gidişatını belirleyen önemli ayrıntılar arasında bulunmaktadır.

Ayrılığın çocukları yaş gruplarına göre nasıl etkilediği konusuna gereken önemi verin. Bu hassas durumla karşılaşma ihtimalinizi dikkate alarak hazırlıklı olmak için gereken bilgilere sahip olduğunuzdan emin olun:

1. Doğum Öncesinden Bebek 1 Yaşını Doldurana Kadar

Boşanmanın doğumdan önce de olsa bebeği etkilediğini biliyor muydunuz? Annenin düşünceleri ve psikolojik durumu nedeniyle elbette bebeğin gelişimi de bu süreçten etkilenmektedir. Hamilelik süresince meydana gelen travmatik bir süreç nedeniyle çocuğun kavramsal gelişiminde gecikmelerin meydana gelmesi ya da düşük kilolu olarak dünyaya gelmesi gibi sorunların yaşandığı bir çok örnek bulunmaktadır.

Diğer yandan, her ne kadar bebeklerin etraflarında olup bitenler hakkında bir fikirlerinin olmadığına inanılsa da, aslında gerçek onların algılarının oldukça yüksek olduğudur. Ayrıca bebekler, anne ve babalarının yaptıklarını neredeyse bir ayna gibi yansıtırlar… Bu yansıtma durumu anne ve babaların hislerini ve duygu dünyalarını da kapsamaktadır!

Eğer anne içinde bulunduğu durumdan dolayı bunalımda, asabi ya da gergin hissediyorsa, bebek de aynı şekilde hissedecektir. Büyük olasılıkla daha fazla ağlayacak, her zamankinden daha fazla bir şekilde sürekli olarak kucağınızda bulunmak isteyecek ya da herhangi bir oyuncakla oynamak ilgisini çekmeyecektir.

Anne ve babasının ayrılığını düşünen çocuk

2. 1 İla 3 Yaş Aralığında Bulunan Çocuklar

Henüz tam olarak ne olduğunu anlayabilecek yaşta değillerdir. Ancak oldukça stresli bir sürecin yaşandığını hissederler. Bu aşamada, farklı türlerde korku ve endişe gün yüzüne çıkabileceği gibi, bu çocukların gelişimlerinde de çeşitli bozukluklar ve gerilemeler görülebilir. Bu tür durumlara örnek olarak, fazla çocukça bir tarzda konuşmak, yatağını ıslatmak, geceleri kabus görmek ya da karanlıktan korkmak gibi durumlar gösterilebilir.

Anne ve babaların ayrılması olayına bu yaşlarda verilen bir diğer tepki de artan asabilik ve agresiflik halleridir. Eğer çocuğun kardeşi ya da kardeşleri varsa onlara vurabilir. Benzer davranışları eğer bir kreşe ya da gündüz bakım evine gidiyorsa oradaki arkadaşlarına karşı veya kuzenleri varsa onlara karşı da sergileyebilir. Unutmayın ki çocuklar üzüntülerini genel olarak saldırgan tavırlar ile gösterme eğilimindedirler.

“Boşanma olayı başlı başına hoş olmayan bir durumdur. Bu durum aslında çocuğun yaşından bağımsız bir gerçektir. Ancak yine de çocuklar büyüdükçe bu olayı tecrübe etme şekilleri değişmektedir.”

3. 4 İla 7 Yaş Aralığındaki Çocuklar

Okula yeni başlayan bir çocuğunuz varsa ve bu yaşlardaki çocukların anne ve babalarının ayrılmasından nasıl etkilendiklerini bilmek istiyorsanız, öncelikle aklınızda bulundurmanız gereken şey, bu yaşlara gelmiş çocukların artık durumu daha iyi kavrama kapasitesine ulaştıklarıdır. Bu nedenle, olanlar konusunda çocuğa gereken açıklamayı en uygun dille yapmak ve bunu yaparken de çok dikkatli olmak oldukça önemlidir.

Unutmayın ki bu çağdaki çocukların düşünce kapasiteleri sınırsızdır. Bu da etraflarında olan her şeyin sorumlusunun kendileri olduğunu düşünmelerine, yani olayların kendi suçları sonucu olduğunu hissetmelerine yol açmaktadır.

Bu durumun sonucu olarak, çocuğun okula ve derslerine odaklanmasında bir takım zorluklar yaşaması ve geçmişin (bir canavar ya da bir hayalet gibi) yeniden canlanarak karşısına çıkmasından korku duyması olası bir durumdur. Ayrıca ihtiyaçlarını karşılarken, konuşurken ya da yemek yerken bir miktar agresiflik sergilemesi de mümkündür.

Anne ve baba tartışıyor

4. 7 İla 12 Yaş Aralığında Bulunan Çocuklar

Bu döneme, “latans (gecikme, uyuklama) dönemi” adı verilmektedir. Çünkü gelişim konusunda bu yaştaki çocuklar daha önceki dönemlere göre daha az aktif bir görünüm sunarlar. Bu çocuklar tüm enerjilerini okula ve ev ödevlerine vermek durumundadırlar. Duyguları konusunda ise, daha önceden davrandıkları gibi ben merkezli bir davranış şeklinden çok, etraflarında bulunan kişilere ne olduğuna ilişkin daha hassas bir tavır sergileme eğilimi göstermeye başlarlar.

Bu dönemdeki çocuklar, boşanmanın ne olduğunu anlamaya dair daha yüksek bir kapasiteye sahiptirler. Ancak bu konuda herhangi bir fikir ifade etmezler. Bu çocuklar, geceleri kabus görebilir, üzgün ya da kızgın hissedebilir ve okuldaki aktiviteler ve sınavlarında çeşitli problemlerle karşı karşıya kalabilirler.

5. 12 Yaşından Daha Büyük Çocuklar

Bu yaş grubuna giren çocuklar için anne ve babalarının boşanmasını kabul etmek oldukça karmaşık bir durumdur. Çünkü bu çocuklar kendi kimliklerini arama çağında bulunmaktadır ve ayrıca hormonları da adeta ‘kaynamaktadır’. Bu durumda anne ve babalarının ayrılması kendilerini güvensiz bir durum içinde hissetmelerine yol açabilir. Boşanma olayından kısa bir süre sonra da önceden konulmuş olan kuralları çiğnedikleri gözlemlenmeye başlayabilir.

Eğer çocukların yaş gruplarına göre anne ve babalarının ayrılmasının onlar üzerinde ne gibi etkileri olduğunu merak ediyorsanız, işte sizlere bu konuya ilişkin bazı temel bulguları ve gerçekleri ifade ettik. Eğer sizin çocuğunuz da bu karmaşık sürecin üstesinden gelmek durumundaysa, bunu nasıl başarabileceğini bulmak için belirttiğimiz detaylardan faydalanabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.