Retrospektif Kıskançlığın Üstesinden Gelmenin 4 Yolu

Partnerinizin önceki ilişkilerine takıntılı olmak, retrospektif (geriye dönük) kıskançlık diye adlandırılan bir sendromdur. Genelde güvensizlik ya da sevdiğin kişiyi kaybetme korkusu yüzünden ortaya çıkar.
Retrospektif Kıskançlığın Üstesinden Gelmenin 4 Yolu

Son Güncelleme: 29 Mart, 2021

Kıskançlık çok yaygın görülen olumsuz, duygusal bir tepkidir. Bu, partnerinizin tüm ilgisini size göstermediğini düşündüğünüzde yaşanır. Retrospektif (geriye dönük) kıskançlık durumunda partnerinizin sadakatsizliğinden şüphelenirsiniz. Bu şüpheler özellikle daha önce romantik veya cinsel bir ilişki yaşadığı kişilerle ilgilidir.

Bu tür bir rahatsızlık, kişinin partnerinin tamamen sadakatsiz olduğunu ve onu aldattığını düşünmesine yol açabilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, şu anki partnerinizin eski sevgililerine karşı aşırı veya patolojik seviyelerde kıskançlık gösterdiği anlamına gelir.

Eğer hissettiğiniz buysa ve partnerinin geçmişine bu şekilde tepki veriyorsanız, bu durumun üstesinden nasıl gelebilirsiniz?

Retrospektif (geriye dönük) kıskançlık nedir?

Bu davranış, sevdiğiniz kişiye karşı takıntılı olmak ve kontrolü kaybetme korkusundan oluşur. Bu tür bir kıskançlık normal ve tehlike çanlarını çalma arasındadır. Diğer birçok takıntıda olduğu gibi, düşüncelerinizin ve davranışlarınızın kontrolünü kaybetme eğilimi vardır. Üstelik bu, çiftlerin ilişkilerinin kalitesini de etkileyebilir.

Bazı koşullarda ve kültürlerde, bu düzeyde kıskançlık toplum tarafından neredeyse kabul edilmektedir. Bununla birlikte, kontrolden çıktığında ve çiftin ilişkisinin merkezi haline geldiğinde patolojik hale gelir.

Bu tür kıskançlığın neden olduğu ıstırap ve istikrarsızlık yakın ilişkileri yok edebilir. Kısacası, retrospektif kıskançlık genellikle etkilenen kişinin hayal gücündedir ve partnerinin geçmişi sadece olayların gelişmesine zemin hazırlar.

Aynı şekilde etkilenen kişi, mevcut partnerinin önceki ilişkilerindeki kişilerle tanıştıktan sonra takıntılı düşünceler ve acı verici duygular yaşar.

Aşırı kıskanç insanlar partnerlerinin sadece önceki ilişkilerine odaklanırlar. Bu durum acıya ve duygusal istikrarsızlığa neden olduğu gibi güven eksikliğine ve partnerini kontrol etme ihtiyacına da neden olabilir.

Tüm bunlarla birlikte, partnerini kaybetme konusunda aşırı derecede bir korku duyar. Sonuç: İlişki deneyimi benzersiz, özel veya destekleyici değildir, karmaşık ve çelişkilidir.

aşk ilişki kıskançlık

Kıskançlığın sonuçları

Partnerinizi önceki ilişkilerinden sık sık kıskanırsanız, bu muhtemelen ilişkinizi olumsuz yönde etkileyecektir. Bunun doğurabileceği olası sonuçlardan bazıları şunlardır:

Güvensizlik: Bir şeyleri gizleme ve farklı nedenlerle saklama konusundaki suçlamalar ve şikayetler artar. Sonuç olarak bu, kıskanılan kişi kıskanan kişiyi terk etmesine sebep olabilir.

Duygusal ıstırap: Gerginlik, günlük yaşamı olumsuz etkilemeye başlar. Aile ortamını, iş hayatını ve her iki kişinin sosyal yaşamını etkiler.

Tartışmalar ve kavgalar: Aşırı ve patolojik seviyelerde kıskançlık, nihayetinde ilişkinin sona ermesine yol açan çatışmalara yol açabilir.

Fiziksel şiddet: Patolojik kıskançlığın artması, kıskanan kişinin şiddete başvurmasına neden olabilir.

Psikolojik sorunlar: Kişi saldırgan veya mağdur olabilir. Durumun yarattığı ıstırap ve üzüntü nedeniyle psikolojik sorunlar yaşayabilir.

” Retrospektif kıskançlık, kişinin partnerinin tamamen güvenilmez olduğunu ve onu aldattığını düşünmesine yol açar. Mevcut partnerinizin eskiden ilişki yaşadığı kişilere karşı patolojik düzeyde bir kıskançlık duygusu hissettirir. “

Kıskanç kişinin özellikleri

Bu tür bir kıskançlık hisseden insanlar çok düşük bir özgüvene sahiptir. Şimdiki zamanda yaşamaz geçmişe takılı kalırlar. Çok melankolik oldukları dönemlerden geçerler ve sadece geçmiş hakkında kıskançlık duyarlar.

Aynı şekilde geleceğe de korkuyla bakarlar. Kıskanç düşüncelerine tutsak ve bağımlıdırlar ve bu nedenle mutlu ve güvende olmak için sahiplenmeleri ve partnerlerine güvenmemeleri gerektiğine inanırlar.

Bu nedenle kıskanan bir kişi, partnerinin kimle ve ne yaptığı konusunda birçok soru sorar. Hayal kırıklığına tahammülü yoktur.

Ayrıca aşk ve ilişkiler söz konusu olduğunda, yanlış beklentilere girerler. Aşkın her zaman birlikte olmayı gerektirdiğini düşünürler. Partnerlerinin sağlıklı davranışlarını yanlış yorumlarlar.

Retrospektif kıskançlığın üstesinden gelmek için öneriler

Kıskançlık yapan kişi ister partneriniz ister kendiniz olsun, bu tür olumsuz duyguları ortadan kaldırmak için aşağıdakilere bir göz atın:

Kıskançlığınızın orantısız ve mantıksız olduğunu kabul edin: Tıpkı sizin gibi partnerinizin de sizle tanışmadan önce duygusal bir hayatı olduğunu anlamalısınız. Sonuç olarak onlardan herhangi bir talepte bulunmamalısınız. Durumu objektif bir şekilde değerlendirmeye ve kıskançlık duygunuzun kaynağını bulmaya çalışın.

Empati yapın: Kendinizi onların yerine koyun. Sizden önceki ilişkilerinizle ilgili açıklamalar isterlerse nasıl hissedeceğinizi bir düşünün. Sizi haksız yere suçlasalar nasıl bir tepki vereceğinizi hayal edin. Bu, partnerinize odaklanmanıza ve bu durumu yaşadıkları için ne kadar üzgün olduklarını anlamanıza yardımcı olacaktır.

ilişki sorunlar kıskançlık

Dikkate alınması gereken diğer durumlar

Şu ana odaklanın: Çektiğiniz acı, geçmişle ilgili düşüncelerin bir ürünüdür. Endişeli ve kızgın hissettiğiniz durumlar sizi hiç ilgilendirmez. Partnerinizi o dönemde tanımadığınızı dikkat edin. Yani, düşünceleriniz geçmişteki olaylara sabitlenmeye başladığında onları şimdiki zamana getirin.

Bunun yerine, şu anda yaşananlara odaklanmaya çalışın. Size yardımcı olacak başka bir şey de zihninizi ana sabitleyebilmek için meditasyon pratiği yapmaktır.

İletişim: Partnerinize nasıl hissettiğinizi söyleyin ama bunu şikayet ederek yapmayın. Kıskanmanıza neden olan şeyleri ifade edin ve partnerinize bu konuyu çözmek istediğinizi söyleyin. Böylece iletişim hatlarını açık tutacaksınız.

Kesinlikle retrospektif kıskançlık bir çiftin hayatını etkiler, ilişkilerini zedeler ve ilişki sıklıkla kontrolden çıkar ve ilişkiyi tamamen yok eder.

Son olarak, bu tavsiyelere uyarak istediğinizi elde edemiyorsanız profesyonel bir yardım alın. Elbette terapötik tedavi arayarak ve iyileşme isteğini benimseyerek bunun üstesinden gelebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.