Çocuklarda Atopik Dermatit

Atopik dermatit, ciddi derecede rahatsızlık veren bir cilt hastalığıdır. Bu hastalık hem bebeklerde hem de çocuklarda görülebilir. Nedeni henüz keşfedilmemiş olsa da bazı önlemler alarak hastalığın semptomları giderilebilir.
Çocuklarda Atopik Dermatit

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2020

Atopik dermatit ya da bilinen diğer adıyla egzama, bebeklikten itibaren çocuklarda da görülen bir rahatsızlıktır. Bu cilt problemi bebekler, çocuklar ve yetişkinlerde genellikle yüz bölgesinde görülür. Önemli ölçüde olumsuz etkilere yol açan bu hastalık kaşınmaya ve çok ciddi rahatsızlığa neden olur.

Atopik dermatit problemi bulunan insanların ciltlerinde rahatsız edici bir kaşıntıya neden olan anormallikler ve yaralar oluşur. Bu yazımızda, bebeklerde ve küçük yaşlardaki çocuklarda görülen atopik dermatit semptomlarının neler olduğunu incelemeye çalışacağız.

ağlayan bebek

Atopik Dermatit ve Nedenleri

Her ne kadar günden güne daha yaygın bir hastalık haline gelse de dermatologlar atopik dermatitin nedenini henüz bulabilmiş değillerdir. Ancak bu cilt hastalığının ortaya çıkmasında rol oynayabilecek bazı faktörlerin bulunduğu bilinmektedir.

  • Eğer anne ya da babadan birinde astım, atopik dermatit ya da bahar nezlesi bulunuyorsa, çocukta da atopik dermatit olma olasılığı yüksektir.
  • Bebeği doğurduğunda anne ne kadar yaşlıysa çocukta atopik dermatitin gelişmesi riski de o kadar yüksektir.
  • Soğuk ortamlar ve havası kirli şehirler atopik dermatit hastalarının daha yoğun bir biçimde görüldüğü yerlerdir.
  • Bu hastalık aynı zamanda yiyecek alerjisi, tütün, yünlü giyecekler, naylon, toz vb. faktörlere bağlı olarak da gelişebilir.

Atopik Dermatitin Semptomları

Dermatit bazı bebeklerde ilk aylarda dahi görülebilen bir hastalıktır. Anne ve babalar bebeklerinin vücutlarında, yüzde, kafa derisinde, bez bölgesinde, ellerde, kollarda, ayaklarda ve bacaklarda kırmızı, sıvı dolu ya da kabuğumsu yaralar görürler.

Dermatit genellikle 3 ya da 4 yaşlarında kaybolur ancak çocukluk süresince yeniden ortaya çıkabilir. Bununla birlikte atopik dermatitin tamamen yok olduğu ve bu rahatsızlık verici hastalığı bir daha hiç yaşamayan çocuklar da vardır.

Bu hastalığın semptomları genellikle oldukça yoğun ve uzun süre boyunca etkilidir. Bu nedenden dolayı bebekler ve küçük yaşlardaki çocuklar için son derece rahatsızlık vericidir. Çocukların yüzlerinde, enselerinde ve üst gövdelerinde belirgin bir şekilde dağılmış farklı yaralar görülebilir. Ayrıca bu tür yaralar dirsek ve dizlerde de ortaya çıkabilir.

işaret eden bir bebek

Yaşlara Göre Atopik Dermatit

Bebeklerde atopik dermatit genellikle 5 aylıkken görülmeye başlar. Genellikle seboreik (yağ salgılayan) egzama yaraları görülür ve bunlar aşamalı olarak gelişerek dermatite dönüşür. Ancak bu yaraların kalıcı olarak ortadan kalkması da olasıdır.

Çocuklarda dermatit hastalığı göz çevresi, ağız ve burun hariç olmak üzere genellikle yüz bölgesinde ortaya çıkar. Ayrıca kulaklarda, ellerin dış yüzeylerinde ya da kafatasında da görülebilir. Sürekli olarak kaşıntıya sebebiyet vermesi nedeniyle bebeklerin rahatsız olmasına ve bunun sonucunda da gergin bir ruh haline girmelerine yol açar.

Çocuklarda atopik dermatitin genellikle iki yaşlarında görülmeye başladığını ve yedi yaşına kadar, hatta ergenlik dönemine kadar bile devam ettiğini söyleyebiliriz. Hastalığın yol açtığı yaralar her ne kadar vücudun pek çok yerinde görülse de genellikle dirseklerde ve dizlerde ortaya çıkar. Bebeklerde olduğu gibi kendiliğinden kaybolabilir ve bu durumda çocuk bu hastalığı bir daha yaşamaz.

Bununla birlikte çocukluk döneminde atopik dermatit hastalığı yaşayan, bu problemi yetişkin olduğunda da devam eden ve hayatı boyunca tedavi görmek durumunda kalan pek çok insan vardır.

Dermatit Nasıl Önlenir?

Sebepleri şu ana kadar bulunamadığı için bu hastalığı önlemek de zordur. Yapılabilecek tek şey çocukların bazı alışkanlıklarını ve yaşam şartlarını değiştirmek olabilir. Örnek olarak mümkün olduğunca sigara dumanından uzak durmaları ya da yünlü ve naylon kıyafetler yerine daha çok pamuklu kıyafetlerin tercih edilmesi gibi önlemler alınabilir.

Ayrıca nemli ve soğuk iklimlerden ve havası kirli şehirlerden kaçınmak da iyi bir fikirdir. Bunun yerine kuru ve sıcak iklimler, gerek yetişkinler gerekse çocuklar açısından atopik dermatit hastaları için daha uygun yaşam koşulları sunar.

Eğer kızınızın ya da oğlunuzun bu hastalığı bulunduğunu düşünüyorsanız, mutlaka bir doktora başvurmanız gerekir. Bu hastalığın bulunduğuna dair bir kanı oluşursa doktor zaman geçirmeden sizi bir uzman hekime yönlendirecektir. Hastanın yaşam kalitesini yükseltmek için kortikosteroidlerden oral antihistamin terapilerine kadar pek çok tedavi yöntemi bulunmaktadır. İlacı ne kadar erken verilirse çocuğun bu rahatsız edici hastalığın semptomlarından kurtulması da o kadar çabuk ve erken olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.