Yürümeye Başlayan Çocuk Kırığı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilebilir?
Yürümeyi öğrenen çocuklarda, çocuk kırığı oldukça yaygın olabilir. Çok ciddi olmasa da çocuklar için hem fiziksel hem de zihinsel sonuçları olabilir. Bu tür kırıklar hakkında bilmeniz gereken her şeyi aşağıda size anlatacağız, bu yüzden okumaya devam edin!
Yürümeye başlayan çocuk kırığı nedir?
Yürümeye başlayan çocuk kırığı aynı zamanda Çocuklukta Kazayla Oluşan Spiral Tibial (CAST) olarak da bilinir. Olan şu ki, bir çocuk ilk adımlarını atmaya başladığında, küçük de olsa birçok düşme ve çarpma yaşar. Ancak bacak kemikleri hala yeterince güçlü değildir ve ağırlık taşımaya da alışkın değillerdir.
Bu nedenle bazen ana bacak kemiklerinden biri olan tibianın kırığı olan yürümeye başlayan çocuk kırığı meydana gelir. Bu durumda, yer değiştirmemiş bir kırık söz konusudur, yani kemiğin kırıldığı ancak orijinal konumundan hareket etmediği anlamına gelir.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, isminden de tahmin edeceğiniz gibi, bu tür kırıklar genellikle 9 ay ile 3 yaş arasındaki çocukları – erken yürüme çağındaki çocukları etkiler.
Semptomlar neler?
Meydana geldiği yaş nedeniyle çocuklar, kendilerine ne olduğunu veya neyin incittiğini tam olarak bilmiyorlar. Bu nedenle buradaki en yaygın semptom, yürümeyi reddetmeleridir.
Çocuklar yürümenin acı verdiğini fark ederler ve bu yüzden ayaklarına baskı uygulamaktan kaçınırlar. Çoğu durumda, ayak bileğinin yakınında, alt bacağına dokunduğunuzda lokalize ağrı olur.
Ayrıca, yaralı bacağa baskı yapmanın acısını önlemek için bir topallama geliştirebilirler. Bu topallama genellikle aniden ortaya çıkar. Çocuğun düştüğünü veya kendine zarar verdiğini çoğu zaman hatırlamadığımızı ve bu yüzden neler olduğunu söylemenin zor olduğunu unutmayın.
Yürümeye başlayan çocuk kırığı nasıl teşhis edilir?
Teşhisin yapılmasından bir uzman sorumludur. Bu, dışsal tezahürlere, sürecin nasıl gerçekleştiğine ve iyi bir fiziksel muayeneye dayanacaktır. Buna ek olarak bazı görüntüleme testleri de gerekli olacaktır. Bir ultrason yapılabilir, ancak doktorun doğru tanı koymasına yardımcı olacak test, çocuğun bacağının röntgeni olacaktır.
Tedavi nedir?
Doktor röntgen çektikten ve teşhis koyduktan sonra, çocuğun bacağını hareketsiz hale getirmek için bir bacak desteği takması gerekecektir. 10 gün sonra, başka bir röntgen çekecekler. Eğer gerçekten yürümeye başlayan çocuk kırığı ise, 10 gün sonra çekilen röntgen, kırık bölgesinde kalus-kaynama dokusu olarak bildiğimiz şeyi gösterecektir.
Bu, kırığın iyileştiğinin bir işaretidir. Bu nedenle, bu tür bir kırık onaylandıktan ve doktorlar bunun iyileştiğini gördükten sonra, bacak korsesi iki hafta daha tutulur.
Yürümeye başlayan çocuk kırığı hakkında başka ne bilmelisiniz?
Bir çocuğun normal büyümesi ve gelişmesi nedeniyle, bu tür bir kırığın meydana gelmesi oldukça yaygındır. Ancak, bahsettiğimiz semptomlara dikkat eder ve derhal çocuğunuzu uzmana götürürseniz, tedavisi basittir. Normalde bu kırıklar iyi iyileşir ve kemik doğru bir şekilde iyileştikten sonra çocuk herhangi bir fiziksel sekel yaşamaz.
Bununla birlikte, sadece fiziksel sonuçların olmadığını da hesaba katmalıyız. Bu durumlarda, küçük çocuklar bir yetişkin gibi akıl yürütemezler. Böyle bir kırılmadan sonra, bazılarının yürümeyi öğrenmeye devam etmekten korkması oldukça olasıdır.
Bu durumlarda bol sabra ihtiyacınız olacak. Olanları olabildiğince açıklamaya çalışmalı ve onlara destek olmaya çalışmalısınız. Onları neden yürümeye devam etmeleri gerektiğine dair gerekçenize dahil edin, ancak onları hiçbir şekilde zorlamayın.
Bu makalenin sizin için yararlı olduğunu umuyor ve çocuğunuz ilk adımlarını atarken size en iyisini diliyoruz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Radiología pediátrica en Atención Primaria. (n.d.). Retrieved June 3, 2020, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1139-76322010000500008&script=sci_arttext&tlng=pt
- Llorente Pelayo, S., Rodríguez Fernández, J., Leonardo Cabello, M. T., Rubio Lorenzo, M., García Alfaro, M. D., & Arbona Jiménez, C. (2019). Current diagnosis and management of toddler’s fracture. Anales de Pediatria, 92(5), 262–267. https://doi.org/10.1016/j.anpedi.2019.06.004
- Fractura de Toddler. Reporte de un caso y revisión de la literatura. (n.d.). Retrieved June 3, 2020, from http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2306-41022016000500256