Bebekler İlk Adımlarını Ne Zaman Atarlar?

Ufaklıklarınızın yürüme zamanının geldiğini düşünüyorsanız bu konuda hazır olup olmadıklarını ölçebileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu makalemizden edineceğiniz fikirler ile bebeklerinizin ilk adımlarını ne zaman atacakları konusunda bir öngörü sahibi olacaksınız.
Bebekler İlk Adımlarını Ne Zaman Atarlar?

Son Güncelleme: 13 Ağustos, 2018

Ebeveynlerin sonsuza kadar hatırlayacakları tek bir an var ise o da çocuklarının yürümeye başladıkları andır. Bu bilgiye sahipseniz ebeveynlerin çocuklarının yürümeleri konusunda neden bu kadar kaygılı olduklarını da anlayabilirsiniz. Çoğu ebeveyn bu konu hakkında son derece sabırsızdır ve bebeğinin ilk adımlarını ne zaman atacağını bilmek ister.

Evde her şeyi hazırlarsınız: Eşyaların ve nesnelerin köşelerini bebeğin zarar görmeyeceği şekilde kaplarsınız, çocuğunuz için boş bir alan yaratıp ona fırsat sunarsınız. Oturduğu yerden kalkmak isterse ona yardım etmek adına her zaman yanında olursunuz. Ama sanki bebeğiniz henüz ilk adımlarını atmaya hazır değil gibidir.

Sabırsız ebeveynlerin hisleri bu durumu daha da kötü bir hale sokar. Bebeklerin ancak kendilerini hazır hissettiklerinde yürüyeceklerini aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu uzun beklemeli konu hakkında daha çok bilgi edinmek istiyorsanız makalemizi okumaya devam ediniz.

Makalemizde, konu hakkındaki beklentilerinizin ne olması gerektiğini ve çocuğunuzun yürümeye başlaması için gelişmesine nasıl katkı sağlayabileceğinizi ele alacağız

Bebekler İlk Adımlarını Hangi Yaşta Atarlar?

Acı gerçek sizi biraz üzebilir ama aslında bebeklerin ilk adımlarını atmaları için belirli bir yaş yoktur. İlk adımın atılması aynı bebeğinizin emeklemeye ya da konuşmaya başlaması gibi birçok farklı etkene bağlı olarak gelişen bir süreçtir.

Normalde bebekler 9 ila 12 aylık oldukları zaman aralığında yürümeye başlarlar. Buna rağmen eğer sizin bebeğiniz bu süreci birkaç aylık bir gecikme ile yaşıyor ise de endişe etmemelisiniz. Bariz bir anormallik fark etmediğiniz sürece sürecin tamamen normal bir şekilde devam ettiğini düşünebilirsiniz.

Bebeğiniz ilk adımlarını 8 hatta 7 aylıkken atıp sizi şaşırtabilir.

Her bebeğin gelişim süreci, fiziksel ya da nörolojik durumu bir diğerinden farklıdır. İlk adımı atma ve yürüme konusunda belli bir zamanı “normal zaman” olarak belirlemek imkânsızdır. Bunun ile birlikte eğer bebeğiniz 18 aylık olduğu halde hala yürümüyor ise çocuk doktorunuza baş vurmanızın da vakti gelmiş demektir.

Bebekler İlk Adımlarını Ne Zaman Atarlar?

Bebeğim Zamanı Geldiği Halde Hala Yürümüyor ise Ne Yapabilirim?

Eğer bebeğiniz 18 aylık olduğu halde hala yürümüyor ise güvendiğiniz bir doktora bu konuyu danışmalısınız. Doktorunuz çocuğunuzu muayene edip rutin bazı testler yapacak ve onun fiziksel durumunu analiz edecektir. Çocuğunuzun yürümesini geciktiren nedenler aşağıda sıralanmıştır:

  • Çocuğunuz mükemmel bir şekilde emekliyor ve daha iyi hareket edebilmek adına yürümeye ihtiyaç duymuyor olabilir.
  • Sessiz ve sakin karakterli bir yapısı olduğu için hayatında yeni riskler almak istemiyor olabilir.
  • Genetik bazı durumlardan ya da prematüre bir bebek olmasından dolayı gelişim süreci yavaş ilerliyor olabilir.
  • Aşırı kilolu olması rahat hareket etmesini engelliyor olabilir.
  • Uyarım eksikliğinden dolayı yürümesi gecikmiş olabilir.
  • Görme ya da işitme sorunu yaşamasından dolayı denge sağlamakta zorlanıyor olabilir.
  • Doktorunuz bebeğinizin yürümesini geciktiren başka psiko-motor bulgular da elde edebilir.

“Aslına bakarsanız bebeklerin ilk adımlarını atmaları için belirli bir yaş yoktur. İlk adımın atılması birçok farklı etkene bağlı olarak gelişen bir süreçtir.”

Bebeğinize Yürümeyi Öğretmenize Yardımcı Olacak Egzersizler

Bebeğinizin yürümeye başlamasına yardım etmeniz adına uygulayabileceğiniz bazı egzersizler ile onların dengelerini sağlamalarını ve düşmemelerini sağlayabilirsiniz.

Tabii ki bu uygulamaları bebeğiniz hazır olduğunda gerçekleştirmelisiniz. Peki ama bebeğinizin hazır olup olmadığını nasıl bilebilirsiniz? Ayakları üzerinde yardım alarak ya da almayarak duracak kadar güçlendiğini ve hatta adım atmayı denediğini fark edeceksiniz.

Uygulayabileceğiniz ilk egzersizde bebeğinizin ellerinden tutup önünüzde yüzü karşıya bakacak şeklide ayakta durmasını sağlayın. Kendi ayağınız ile onun ayağını nazikçe ittirin ve bu esnada “1-2…” diye sayarak bir ritim tutturun. Bu şekilde bebeğiniz sesinizi duyacak ve ilk adımlarına konsantre olacaktır.

Bebekler İlk Adımlarını Ne Zaman Atarlar?

Evinizde çocuğunuz için aldığınız etrafı parmaklıklar ile çevrili bir oyun kafesi var ise onu bu alanda ayağa kaldırmanız ve parmaklıkları tutarak adım atmaya yönlendirmeniz de işe yarayabilir. Bu uygulamayı gerçekleştirmek için bebeğinizin çok sevdiği bir oyuncağı kullanabilirsiniz. Oyuncağı belli bir mesafeye bırakıp bebeğinizin ona ulaşmayı denemesini sağlayabilirsiniz. Bu egzersizler bebeğinizin eninde sonunda hiçbir yere tutunmadan yürümesi için yardımcı olacaklardır.

Bahsettiğimiz egzersizleri uyguladığınız bu süreçte bebeğinizin düşüp yaralanmaması konusunda çok dikkatli olun. Yürümeye çalışırken başına gelebilecek bir kaza bebeğinizi ilk adımlarını atmaya korkar bir duruma sokabilir.

Tüm bu anlatılanların yanı sıra sabırlı olmayı ve bebeğinizin bu yeni sürecinden zevk almayı unutmayın. Her şey zaman ile olması gerektiği şekle dönüşecektir ve sizin yapabileceğiniz en iyi şey bu eşsiz anların keyfini çıkarıp bebeğinizin gelişimini izlemektir!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Adolph, K. E., Cole, W. G., Komati, M., Garciaguirre, J. S., Badaly, D., Lingeman, J. M., … Sotsky, R. B. (2012). How Do You Learn to Walk? Thousands of Steps and Dozens of Falls per Day. Psychological Science. https://doi.org/10.1177/0956797612446346

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.