Bebeklerde Sıtma
Bebekler oldukça kırılgan varlıklar oldukları için ebeveynlerinin her koşulda onları korumasına ve onlara iyi bakmasına ihtiyaç duyarlar. Vücutlarında herhangi bir sorun olduğu zaman ebeveynlerinin ne yapması gerektiğini bilmesi ve hastalığı en kısa sürede tedavi ettirmek için doktora zamanında götürmesi çok önemlidir. Bu yazımızda bebeklerin sıtma hastalığından bahsedeceğiz.
Sudamina olarak da bilinen sıtma düşündüğünüzden daha yaygın görülen bir hastalıktır. Bebeklerin hassas cildinde oluşan kızarıklıklara denir. Bebeklerde oluşan bu kızarıklık ter bezlerinde tıkanmalara sebep olarak bebeğin terlemesine engel olur.
Ter dışarıya atılamadığı zaman da ciltte hapsolarak küçük kabarcıklar oluşturur ve hatta su toplayabilir. Bu kabarcıklar bebek için rahatsız edici bir durumdur; kaşıntı yaratabilir ya da su topladığı durumlarda yanmalara bile sebep olabilir.
Bebeklerde sıtma
Bu kabarcıkların boyutları ve görünümleri değişkendir; vücudun bazı bölgelerinde yoğunlaşıp bazı yerlerde daha az bulunması mümkündür. Bu durum, ufaklığın muzdarip olduğu sıtmanın şiddetine bağlı olarak değişir. Daha hafif şiddetli olanlarında sadece birkaç ufak kabuklanma ya da tahriş şeklinde de görülebilir.
Daha ciddi vakalarda ise çok fazla kaşıntı ve yanma hissinden duyulan bir acı halinde kendini gösterir. Sıtma genellikle birkaç gün sürer, ancak ebeveynleri bebeği için gerekli cilt bakımını uygulamazsa ya da bebek sıcak ve nemli bir ortamda yaşıyorsa, farklı yoğunluklarda olmak üzere tekrar tekrar ortaya çıkabilir.
Bu hastalığın hangi bölgede yoğunlaşacağı belirsizdir, ancak en yaygın olarak yüz çevresinde, kollarda, koltuk altlarında, kasık bölgesinde, bacakların arasında ve göğüs bölgesinde görülür. Tahriş belirli bir bölgede toplanabileceği gibi vücudun çeşitli yerlerine dağılarak birçok farklı bölgede de oluşabilir. Semptomları bebekten bebeğe göre farklılık gösterir.
“Dünyada bebeğinize bakmaktan daha iyi bir iş olamaz.” -anonim
Sıtmayı Önlemek
Sıtma bebeklerde çok yaygın olmasa da bir ebeveynin yapabileceği en iyi şey bu durumu önlemeye çalışmak için bazı tedbirler almaktır. Bebeğinizde çok fazla tahriş ya da kaşıntı olduğunu gözlemliyorsanız durumun şiddetini anlamak için bir pediyatri uzmanına danışmanız gerecektir. Doktorunuz size bebeğiniz için en uygun olduğunu düşündüğü tedaviyi uygular.
Buna ek olarak bu ipuçlarını da kullanabilirsiniz:
- Sıcak ya da nemli bir hava varsa bebeğinizi serin ve kuru tutmaya çalışın. İnce giysiler giydirin, en iyisi pamuklu olanları tercih etmektir. Bebeğinize çok dar gelmemesine dikkat edin.
- Evinizi rahat bir sıcaklıkta tutun, vantilatör ya da klima ile evin çok fazla ısınmasının önüne geçin.
- Bebek bezlerinden kaynaklanan kızarıklıkları önlemek için bebeğinizin bezini sık sık değiştirin.
- Bebeğinize, cildinde oluşabilecek tahrişi önlemek için çok dar olmayan rahat giysiler giydirin. Dar giysiler gereksiz yere sürtünme yaratacaktır.
- Sadece bebeklerin hassas cildi için özel üretilmiş duş jellerini kullanın.
- Güneşe çok fazla maruz kalmamasına dikkat edin ve cildini korumak için her zaman bebekler için özel güneş koruyucu kremlerini kullanın ve yeteri kadar giyinmiş olmasına özen gösterin.
Sıtmaya yakalandıktan sonra
Eğer bebeğiniz sıtmaya yakalanmışsa pediatristinizle görüşerek izlenecek en iyi tedaviye karar verin. Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz ipuçlarını uygulayarak, bu hastalığın ilerlemesini önlemeniz de önemlidir. Doktorunuz bebeğinizin hassas cildi için özel bir krem sürmenizi önerebilir.
Eğer bebeğiniz şiddetli bir kaşıntıya sahipse pediatristiniz kortizon içeren bir krem tavsiye edebilir. Kortizon kremleri kaşıntıyı ve enflamasyonu azaltır. Bebeğinizdeki sıtmanın şiddeti ne derecede olursa olsun profesyonel birinin fikrini almak için doktorunuzla görüşün.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Barbarot, S., & Stalder, I. F. (2003). Dermatología neonatal. EMC-Pediatría, 38(2), 1-17. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1245178903720472
- Bayliss S. (1991). Trastornos cutáneos neonatales. Clin Ped Norteamérica 1991; 4: 767-81.
- Bellver, E., Carnero, L., González, M. A., Vicente, M. A., & Krauel, X. (2002). Problemas dermatológicos más frecuentes del recién nacido. Junta Directiva de la Asociación Española de Pediatría, 245. https://www.researchgate.net/profile/Alfredo_Garcia-Alix/publication/237744456_Asfixia_intraparto_y_encefalopatia_hipoxico-isquemica/links/02e7e52d123fdba509000000/Asfixia-intraparto-y-encefalopatia-hipoxico-isquemica.pdf#page=250
- Weston, W. L., Lane, A. T., & Morelli, J. G. (2008). Dermatología pediátrica. Elsevier España.
- Zambrano A, López-Barrantes V. (1991). Afecciones cutáneas del recién nacido. En: Dermatología Pediátrica. Ed Jims, Barcelona, 1991; 1-15.