Biberon Çürükleri Nasıl Önlenir?
Biberon çürükleri, ağzında sürekli biberonla dolaşan çocuklarda çok sık görülen bir problemdir. Biberondan içmiyor olsa bile, ucundaki silikon kısmı tüm gün boyunca ağzında tutan bebeklerde, biberon çürüğü oluşması riski yüksektir.
Oluşan çürüklerin meydana getireceği olumsuzluklar bebeklerin yemek yemede isteksizlik duymasına, iştah kaybına ya da beslenme esnasında yüzlerini buruşturmalarına ve rahatsızlık hissetmelerine sebep olabilir.
Birçok anne bu durumun farkında olmasa da, biberon çürükleri sağlıklı bir beslenme düzeni için büyük bir tehdit oluşturmaktadır.
Ağız diş sağlığı bebekler için de öncelikli bir sırada gelmektedir, çünkü hayat kalitesini önemli ölçüde etkiler. Bu sebeple çocuklarınızın genç yaşta sağlıklı alışkanlıklar geliştirmesi oldukça önemlidir. Bu gereklilik hem ağız diş sağlığı ve oral hijyen için hem de beslenme alışkanlıkları için geçerlidir.
Biberon çürükleri bebeğinizin fiziksel sağlığını etkilediği kadar duygusal durumunu da etkiler.
Biberon çürüğü ne demektir?
Biberon çürükleri, süt dişlerinde hayatın ilk yılında meydana gelen çürüklerdir. Bu çürüklerin oluşumu, biberonların sağlıksız kullanımı, kötü yemek alışkanlıkları ve yetersiz ağız hijyeni ile yakından alakalıdır.
Biberon çürükleri bebeğinizin ağrı duymasına, sıcak ve soğuğa karşı aşırı hassasiyete ve genel olarak yemek yemede zorluklara sebep olabilir.
Bebeğimde biberon çürüğü oluşmaması için ne gibi önlemler almak gerekir?
Bebeğinizde biberon çürüklerinin oluşumunu engellemek için aşağıda bahsedeceğimiz önerileri uygulamanız oldukça faydalı olacaktır.
- Bebeğinizin biberonu emzik gibi kullanma alışkanlığı geliştirmesine izin vermeyin. Bebeğinizin ağzında, süt, meyve suyu ya da diğer içeceklerin bulunduğu bir biberonun uzun süre kalması dişlerinin üzerinde çürük geliştirmesine sebep olabilir. Bazı bebekler uykuya dalabilmek için biberona ihtiyaç duymaktadırlar. Özellikle bu alışkanlık onlar için oldukça tehlikelidir.
- Bebeğinize şeker içerikli gıdaları verirken dikkatli olun. Birçok ebeveyn biberonun ya da emziğin ucuna bebeğini rahatlatması için şekerli gıdalar koyar. Bunlar bal, şurup ya da şekerli süt gibi şekerle tatlandırılmış sıvılardan biri olabilir ve bu bebeğiniz için kötü bir alışkanlıktır. Sadece bebeğinizin dişleri üzerinde olumsuz sonuçlar doğurması riskinin yanı sıra, diyabet, obezite gibi ileride oluşabilecek birçok sağlık problemine de sebebiyet verebilir.
- Çocuğunuza bolca su içirmeyi unutmayın. Su içmek vücut için en iyi ilaçtır ve aynı zamanda bebeğinizin dişlerinin üzerinde biriken bakteri plağının kaldırılmasına yardımcı olur. Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak gün içinde tam olarak ne kadar su tüketmesi gerektiği konusunda çocuk doktorunuza danışmanız uygun olacaktır. Altı ayın altındaki bebeklerin su yerine anne sütü ya da bebek maması tüketmesi gerektiğini aklınızda bulundurun.
- Çocuğunuzu düzenli olarak diş sağlığı için kontrole götürün. Çocuğunuzun yaşı küçük olsa bile diş sağlığı için kontrole gitmesi onun yararına olacaktır. Buna ek olarak, eğer çocuğunuzda çürük oluşmuş olma ihtimali olduğunu düşünüyorsanız, bu konuda bir uzmana danışılması ve çocuğunuzun dişlerinin gerektirdiği bakımın sağlanması önemlidir.
Oral hijyen ve diş sağlığı: Bebeğinizde oluşabilecek biberon çürüklerini önlemenin en iyi yoludur.
Yukarıda bahsettiğimiz önlemlerin yanı sıra, biberon çürüklerini engellemenin en efektif yöntemlerinden biri de oral hijyene ve diş sağlığına dikkat etmektir. Bu şekilde, çürüğe yol açan bakteri plağının çocuğunuza zarar vermesi engellenecektir.
Yine de şu bir gerçek ki, küçük bir çocuğun oral hijyen rutinlerini takip etmesi zor olabilir. Bu noktada annesi olarak sizin gayret göstermeniz gerekir. Çocuğunuzun dişlerine gerektiği özeni gösterdiğinden emin olmalı ve dişlerini düzenli olarak kontrol etmelisiniz.
Eğer bebeğiniz çok küçükse, dişleri henüz sürmemiş ya da oldukça küçük olabilir, fakat yine de dişlerini temizlemeniz ve oral hijyeni sağlamanız önemlidir. Bunu nemli bir tülbent yardımıyla dişlerini, dilini ve diş etlerini silerek yapabilirsiniz.
Eğer bebeğinizin dişleri zaten sürmüşse, dişlerini en yumuşak uçlu fırça ile her yemekten sonra ve yatağa gitmeden önce fırçalamanız gereklidir.
Alt dişleri fırçalarken, fırçayı yukarı doğru tutmalısınız. Üst dişleri fırçalarken ise, aşağı doğru. Bu tutuş tekniğini hem dişlerin ön yüzeylerini hem de arka yüzeylerini fırçalarken kullanın.
Bu teknik bebeğinizin dişetlerini korurken, dişlerinin de temizlenmesini sağlayacaktır. Dişteki mine dokusunun korunmasındaki etkinliği sebebiyle florür içerikli diş macunlarının tercih edilmesi büyük önem taşır.
Yine de diş macunu seçimi yapmadan önce çocuk doktorunuza danışmalısınız, diş macununu ise miktar olarak oldukça az, sürüntü şeklinde almalısınız (bezelye tanesinden daha küçük olacak şekilde).
Çocuğunuzun küçük yaştan itibaren oral hijyeni ve diş sağlığına dikkat etme alışkanlığını kazanması, ileride çürük geliştirme riskini önemli ölçüde düşürecektir. Eğer çocuğunuzun sağlıklı alışkanlıklar kazanmasını istiyorsanız, ebeveynler olarak unutmayın ki her konuda ona öncelikle siz örnek oluyorsunuz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Molina Escribano Antonia, López Garví Antonio J., López Ibáñez Catalina, Sáez Cuesta Úrsula. Caries del biberón. Rev Clin Med Fam [En línea]. 2008; 2 (4): 184-185. Disponible en:
- Ramos-Gomez FJ, Weintraub JA, Gansky SA, Hoover CI, Featherstone JD. Bacterial, behavioral and environmental factors associated with early childhood caries. J Clin Pedi Dent 2002;26(2):165-73.
- Erickson PR, Mazhari E. Investigation of the role of human breast milk in caries development. Pediatr Dent 1999;21(2):86-90.