Çocuğumun Kilosu Normalden Az İse Ne Yapmalıyım?
Çocuğum çok zayıf – kilo alması için ne yapmam gerekli? Bu soru, yeme sorunu olan çocukların anneleri için büyük endişe yaratabilecek bir sorudur. Bugün size bu yazımızda, kilosu normalden az olan çocuklarla ilgili bilmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz.
Toplum, özellikle çocuklar söz konusu olduğunda aşırı kilolu olmanı hor görme eğilimlidir. Aynı şekilde, insanlar beslenme problemi yaşayan ve aşırı zayıf olan çocuklara da benzer bir bakış açısıyla bakar.
Beslenme yetersizliği yaşayan bir çocuk, bu durumun nedeni tam olarak tespit edilemiyorsa ailesini pes etme seviyesine getirebilir. Yetişkinler genellikle bu sorunu yaşayan çocukların istedikleri tüm abur cuburları yemesine izin vererek ciddi bir hata yapar.
Abur cubur yemenin çocuklarının sağlıklı bir şekilde kilo almasına yardımcı olacağını düşünürler. Tabii ki, bu şekilde alınan kilo sağlıklı olmaktan çok uzaktır.
Aslında, çocukların doğru bir şekilde kilo alabilmesinin en iyi yolu, beslenme alışkanlıklarını değiştirmektir. Beslenme alışkanlıklarını düzgün bir şekilde değiştirebilmek de sağlıklı ve faydalı besinlerin hangileri olduğunu öğrenmekle başlar.
Kilo almak için, çocuklar besin değeri yüksek, vitaminli ve yüksek kalorili gıdalara ihtiyaç duyar.
Çocuğunuzun kilosu normalden azsa atılması gereken ilk adım
Yapmanız gereken ilk şey, her durumda, çocuk doktorunuza danışmaktır. Çocuğunuz için en iyisini belirleyecek kişi odur. Problemlerin çözülmesinde rutin muayenelere gitmek ve tıbbi bir görüşe başvurmak her zaman iyi bir seçenektir.
Çocuğumun normalden düşük kilolu olmasının ardındaki sebepler nelerdir?
Genetik Miras
Çocuğunuzun vücut yapısı, sizden ya da eşinizden aldığı genlerin bir sonucu olabilir.
Anne ya da baba zayıf yapılıysa, çocuğun da zayıf yapılı olması normaldir. Eğer böyle bir durum yoksa, doktor çocuğunuzu tıbbi anlamda değerlendirilmeli ve nedeni bulunmalıdır.
Yemeğe İlgisinin Az Olması
Çocuklar yemek yemeye bayılır. Tabii ki, her şeyi yemekten hoşlanmazlar ama severek yiyebilecekleri ve tadını çıkarabilecekleri birçok yiyecek var. Bu nedenle, çocuğunuz yemek yemek ile ilgilenmiyorsa, bu tıbbi ya da psikolojik bir sorunu olduğunun göstergesi olabilir.
Diğer bir neden, çocuğunuzun diyabet ya da hipertiroidizm gibi hastalıklar sebebiyle hormonal dengesizlik yaşaması ya da düşük metabolizma hızına sahip olması olabilir. Çocuğunuzun bazı yiyeceklere karşı alerjisi olabilir ya da gastrointestinal sorunlardan muzdarip olabilir. Bu iki durum da çocuğunuz için rahatsızlık verici olabilir.
Zorbalık
Ergenlik döneminden önceki süreçte, çocuklar arasında yeme bozukluklarının ortaya çıkması, sosyal baskı ya da arkadaşlar tarafından dışlanmanın yaygın bir sonucu olabilir. Bu tarz durumlarda çocukların yaşadığı zorbalık, bulimia ve anoreksiye yol açabilir.
Fiziksel aktivite
Fazla fiziksel aktivite metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Çocukların aşırı fiziksel aktivitede bulundukları durumlarda, bu çocuğun gıdaları doğru şekilde sindirmesine ve özümlemesine izin vermez.
Çocuğumun ideal kilosuna ulaşmasına nasıl yardımcı olabilirim?
Sağlıklı bir kilo aralığında bulunmak, uzun süreli sağlıklı yaşamın temel bir parçasıdır. Egzersiz ve doğru beslenme, bizi sağlıklı tutan şeyler arasında önemli bir yer tuttar. Ayrıca, bunun için aşağıdaki faktörleri de göz önünde bulundurabilirsiniz:
Sık yemek
Çocuğunuz zayıfsa, sık sık yemek yedirmek iyi bir stratejidir. Yemek problemleri sadece çocuğunuzun ne yediğiyle değil, aynı zamanda ne sıklıkta yediğiyle de alakalı bir durumdur. Çocukların mideleri küçüktür, bu yüzden günde altı ya da yedi kez küçük öğünlerle yemek yemelidirler.
Ailenin sağlıklı alışkanlıkları olması
Ailedeki diğer bireylerin de çocuklar için iyi bir örnek oluşturması önemlidir. Ailedeki herkesin sağlıklı beslenme alışkanlıkları varsa, çocuk bu yaşam tarzını kolayca takip eder. Bu da genel olarak çocuğunuzun sağlığına katkıda bulunur.
Etkili bir egzersiz rutinini sağlıklı beslenme ile kombine etmek en iyi sonuçları almanıza yardımcı olur. Fiziksel egzersiz iştahı artırır. Bu nedenle, çocuğunuzun herhangi bir öğünden önce fiziksel aktivite yapması çok faydalı olabilir.
Tüm bunlara ek olarak, hamur işleri, meşrubat, kurabiye, fast food, abur cubur ve şeker gibi sağlıksız yiyeceklerden de kaçınmalısınız.
Bu tarz besinleri tüketmek, bir kişinin daha sonra sağlık sorunları yaşama ihtimalini çok artırmaktadır. Bu yiyeceklerin yol açtığı sağlık problemleri şu şekilde sıralanabilir diyabet, aşırı yağ nedeniyle kalp hastalığı vb.
“Yetişkinler genellikle bu sorunu yaşayan çocukların istedikleri tüm abur cuburları yemesine izin vererek ciddi bir hata yapar. Abur cubur yemenin çocuklarının sağlıklı bir şekilde kilo almasına yardımcı olacağını düşünürler. Tabii ki, bu şekilde alınan kilo sağlıklı olmaktan çok uzaktır.”
Çocuğumun kilo almasına yardımcı olmak için ne yapmalıyım?
Yapmanız gereken ilk şey ailenizin beslenme alışkanlıklarını değerlendirmek ve daha sağlıklı olmak için gerekli olan değişiklikleri tespit edip daha sonra uygulamaya koymaktır.
Şekerli meyve suları ve şeker içerikli her türlü içecekten kurtulun ve yüksek kalorili abur cuburları çocuğunuza yedirmeyi bırakın. Bu yiyeceklerin hiçbiri çocuğunuzun sağlıklı bir şekilde kilo almasına yardımcı olmaz.
Bu tür yiyeceklerin yerini tutacak daha iyi alternatifler daha düşük kalori içeren ve besin değeri yüksek gıdalardır.
Vitamin ve mineral içeriği yüksek gıdaları tercih etmeye çalışın. Bu tipte gıdaları evinizde bulundurmak, çocuğunuzun keyif alacağı farklı menüler oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
Tüm ana besin gruplarından öğeler içeren bir beslenme düzeni oturtmaya çalışın. Makarna, ekmek ve tahıl gibi karbonhidrat içeriği bulunan gıdaları bu düzene mutlaka ekleyin. Ayrıca gün boyunca meyve ve sebze tüketmesinin önemini de unutmayın.
Et, balık, tahıl ve yumurta gibi proteinleri ve süt ve yoğurt, peynir gibi süt ürünlerini içeren gıdalar tercih edin. Aynı zamanda fazla lifli gıdalar çocuğunuzu uzun süre tok tutacağından, bunlardan kaçınmaya çalışın. Tam tahıllı ekmek, pirinç ve makarnalar çocuğunuzun iştahını azaltacaktır.
Vücudumuz için gerekli yağların bulunduğunu unutmayın. Yağlı besinler her zaman kötü değildir. Örneğin, bitkisel bazlı yağları diyete eklemek besleyicilik açısından harika bir tercihtir. Fıstık fındık gibi kuruyemişler öğleden sonra atıştırması için mükemmel seçeneklerdir, aynı zamanda yemeklerinize lezzet eklemek için de idealdir.
Eğer çocuğunuz meyve yemekten çok hoşlanmıyorsa, meyve sıkmayı ve meyve salataları yapmayı deneyebilirsiniz.
Sebzelere gelince, lezzetli püreler ve çörekler hazırlayabilirsiniz. Yaratıcılık ve inovasyon ile, oğlunuzun ya da kızınızın sebzelere karşı iştahını artırabilirsiniz.
Beslenme düzenindeki tüm bu değişikliklerin arkasındaki mantık doğru vitamin ve besleyiciliği sağlamaktır. Spesifik tedavi gerektiren tıbbi bir teşhis dışında, iyi beslenmek çocuğunuzun kilo almasına yardımcı olmak için yeterli olacaktır.
Bazen değişim, özellikle ailemizin sağlığı söz konusu olduğunda zor, ancak zorunludur.