Çocuklarda Ağrılı Pronasyon: Ne Yapılabilir?
Ağrılı pronasyon veya bakıcı (dirsek) çıkığı, eklem yerindeki bir kemiğin hafif bir sublüksasyonu veya kısmen yerinden çıkması demektir. Çocuğun kolunun hızla çekildiği durumlarda bu sorunla karşılaşılabilir.
Bu sebepten dolayı, çocuklarda ağrılı pronasyon hakkında bilmeniz gereken her şeyi burada açıklayacağız. Lütfen not alınız!
Çocuklarda ağrılı pronasyon
Ağrılı pronasyon küçük çocuklarda yürümeyi öğrendikten sonra görülmeye başlayan ( genellikle 15. aydan itibaren) ve yaklaşık 5 yaşlarına kadar meydana gelebilen yaygın bir incinmedir. Genellikle, çocuklar kolları kuvvetle çekildiğinde ön kısımdaki kemiklerinde ağrılı pronasyon görülebilir.
Bu durum genellikle bir yetişkinin çocuğun kolunu kaçmaya çalışırken tutmasıyla ortaya çıkar. 5 yaşından büyük çocuklarda görülmesi pek muhtemel değildir, çünkü bu yaştan sonra çocukların eklemleri çok daha güçlüdür.
Öte yandan bilmeniz gereken diğer bir şey; düşmeler bu tür sakatlanmaların ortaya çıkmasında ikinci sebeptir. Temelde, çocuğunuzun kolunu uzattığında ön kısmının çekilmesiyle oluşan bir durumdur.
Sonuç olarak, dirsek kemiğinde hafif yerinden çıkma görülür ve çocuğunuzun kolunu tam olarak kıvırmasını engeller. Eklem bağlı olduğu yerden çekildikten sonra, ön kol kemiğinin baş kısmı yerinden çıkar. Ve sonuçta bundan etkilenen organın yaptığı herhangi bir hareket ağrılı hale gelir.
Aynı şekilde, bilmeniz gereken diğer bir şey de sol kolun daha çok zarar gördüğüdür. Bunun sebebi de çoğu bakıcının sağ eliyle işlerini görmesidir.
Ağrıdan dolayı çocuğunuz ağlamaya başlar ve kolunu hareket ettiremez. Kolunu hareketsiz bir şekilde gövdesine yapıştırarak durmaya başlar. Muhtemelen kolunun ön kısmını dirseğinden itibaren hafifçe kıvırarak desteklemektedir.
Çocuk muayene edildiğinde, hemşire veya doktor dirseği tekrar yerine koyar. Bu incinmenin çocuğunuzda uzun süre etkileri olmayacaktır.
Semptomları nelerdir?
Normalde bağ dokular ön kol kemiğini olduğu yerde tutar. Fakat ani bir düşme veya kolu çekme, bağ dokunun aşırı uzamasına neden olur. Bu da kemiğin bağ dokudan ayrılıp kaymasına sebep olur. Çoğu zaman, ağrılı pronasyon olan çocuklar kolları bir büyük tarafından çekildiğinde aniden ağlamaya başlar. Ve etkilenen kolunu kullanmak istemezler.
Bu yüzden, eğer çocuğunuzun ağrılı pronasyondan etkilendiğini düşünüyorsanız, derhal tıbbi bir yardım almalısınız. Öncelikle doktorunuzu telefonla arayabilir ya da bir hastanenin acil servisine başvurabilirsiniz.
Ayrıca kemiğin yerinden çıkmış bir halde durma süresi uzadıkça, tekrar yerine koyma işlemi o derece ağrılı ve zor olur. Ve çocuğunuzun tamamen iyileşmesi de daha uzun zaman alır.
Ne yazık ki kemiği tekrar yerine yerleştirme süreci ağrılı ve streslidir, ama neyse ki çok uzun zaman almaz. Doktor kemiği tekrar eklem yerine yerleştirdikten sonra ön kol kemiği de yerine yerleşir.
Eğer bir sebepten dolayı dirseğin tekrar yerine yerleşmesi zor olursa ya da çocuğunuz hala kolunu kullanamıyorsa, röntgen çektirmeniz gerekir. Bu başka incinmeler olup olmadığını gösterecektir, çünkü bir kırık da olabilir.
Aileler evde ne gibi önlemler almalıdır?
Profesyonel yardımla çocuğun pronasyon olan dirseğini tedavi edildikten sonra, çocuk koluyla normal hareketlerini yapabilmelidir. Bununla birlikte, eğer dirsek uzun süre kısmen yerinden çıkmış olarak kaldıysa, çocuğun ağrı kesicilere ihtiyacı olabilir.
Ağrıyı azaltmak için doktorunuzun ya da hemşirenin tavsiyelerine mutlaka uymalısınız.
Eğer ertesi gün çocuğunuz kolunu hala tam olarak oynatamıyorsa, doktorunuza tekrar başvurmalısınız. Tıp alanında uzman olan kişiler tekrar kolun durumunu değerlendireceklerdir. Tıbbi tedaviyi hızlı ve uygun bir şekilde alırsa, çocuğunuzun bu rahatsızlığa uzun süre maruz kalmayacağını unutmayın.
Çocukların ağrılı pronasyon yaşamaması için, onları kollarının ön kısmından veya bileklerinden itibaren kaldırmamaya dikkat etmelisiniz. Bunun yerine koltuk altlarından tutarak kaldırmayı deneyin. Çocuğunuzu nasıl kaldıracağınız konusunda sürekli olarak onunla ilgilenen diğer insanlara doğru şekli öğretmeniz önerilir.
Son olarak, bazı çocukların daha çok dirseklerinde bu problemi yaşama eğilimi olduğunu hatırlatalım. Hatta birden fazla kez bu durum yaşanabilir. Eklemleri belirgin olarak gevşek olan çocukların dirseklerinde bu sorunun birkaç kez yaşanması olasıdır.
Bu yazıyı göz önünde bulundurarak, çocuğunuz ağrılı pronasyon yaşadığında gereğinden fazla endişeye kapılmamalısınız. Yapılacak en ideal davranış, böyle bir rahatsızlıkta çocuğunuz için derhal tıbbi bir yardım almanızdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Krul, M., van der Wouden, J. C., van Suijlekom-Smit, L. W., & Koes, B. W. (2012). Manipulative interventions for reducing pulled elbow in young children. In M. Krul (Ed.), Cochrane Database of Systematic Reviews. Chichester, UK: John Wiley & Sons, Ltd. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007759
- Aylor, M., Anderson, J. M., Vanderford, P., Halsey, M., Lai, S., & Braner, D. A. V. (2014). Reduction of Pulled Elbow. New England Journal of Medicine, 371(21), e32. https://doi.org/10.1056/NEJMvcm1211809
- McCormack, M. P. (1959, May 9). Pulled Elbow. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.1.5131.1240-b