Çocuklarda Baş Ağrısı: Nedenleri ve Tedavisi
Çocukların yüzde 69’u çocukluk dönemlerinde en az bir defa baş ağrısı çeker. Çocuklarda baş ağrısı birçok etkenin sonucu olabilirken çoğu durumda endişelenecek bir şey yoktur.
Ancak bazı vakalar ciddi hastalıklar ile bağlantılı olabileceği için ebeveynler olarak her zaman gözümüzü açık tutmalıyız.
Çocuklarda baş ağrısı yaratan etkenler:
Kökenlerine bağlı olmak üzere iki çeşit baş ağrısı vardır: Birincil ve ikincil baş ağrıları. Genel olarak birincil baş ağrıları beyindeki birtakım değişikliklerin sonucudur. Bunlar, kimyasal bir değişim, kan damarlarının genişlemesi ya da kas gerginliği olabilir.
İkincil baş ağrıları başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkarlar. Yaygın hastalıklardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Enfeksiyon hastalıkları
- Grip, soğuk algınlığı ya da diğer viral hastalıklar gibi enfeksiyona bağlı olmayan hastalıklar.
- Beyinde travma.
- Belirli bazı yiyeceklere karşı hassas ya da alerjinin olması.
- Fiziksel yorgunluk.
- Açlık ya da susuzluk.
- Diş ya da diş eti sorunları.
- İlaç ya da toksinler sonucu.
Çocuğunuza kendi başınıza teşhis koymamanız çok önemlidir. Bunun yerine sorunu bulabilmek için çocuğunuzu, bir çocuk doktoruna götürmeniz gerekir.
Çok yaygın olmasada, çocuklarda baş ağrısının çok daha ciddi bir hastalığın belirtisi olma ihtimali de vardır.
Bu nedenle eğer çocuğunuz uzun süredir yoğun bir baş ağrısı çekiyorsa bir doktora götürün. Bir tıp uzmanı küçük çocuğunuzun tıbbi öyküsünü dinleyecek ve ayrıntılı bir muayene yapacaktır.
Eğer çocuğunuzun baş ağrısına aşağıdaki belirtilerden herhangi biri eşlik ediyorsa sizde çocuğunuzu bir doktora götürmelisiniz:
- Baş dönmesi ya da bulanık görme.
- Boyun tutulması ya da vücudun bazı bölgelerinde güçsüzlük.
- Konuşma kaybı, sözleri telaffuz etmekte zorlanma ya da kelime sırasını karıştırma.
- Zihinsel karışıklık.
Çocuğunuzla evde nasıl ilgilenebilirsiniz
Daha önce bahsettiğimiz gibi çocuklarda baş ağrısı, çok sayıda etkenin sonucu olabilir. Bunu da aklınızda bulundurarak sizde, aşağıdaki yöntemler ile çocuğunuza evde sağladığınız bakımı arttırarak hastalık semptomlarını düşürebilirsiniz:
- Çocuğunuza dinlenebileceği bir alan sağlamanız oldukça önemlidir. Küçük çocuğunuz büyük ihtimalle uzanmak ya da belki uyumak isteyecektir. Biri baş ağrısı çekerken ses ya da ışık durumu çok daha kötü hale getirebilir. Bu nedenle karanlık ve sessiz bir alan tavsiye ediyoruz.
- Çocuğunuzun başı ağrırken kesinlikle herhangi bir fiziksel aktiviteye zorlamamalısınız.
- Baş ağrıları, bazen açlık ya da susuzluğa bağlı olarak gelişebilir. Eğer durum buysa çocuğunuzu iyi beslemek ve vücuduna yeterli miktarda su almasını sağlamak için elinizden gelenin en iyisini yapmanız gerekir. Böylece çok daha ciddi problemlerin önüne geçebilirsiniz.
- Çocuğunuz yoğun dönemler geçirdiyse belirtiler ortaya çıkmaya başladığında ağrı kesicilere başvurabilirsiniz. Bu özellikle çocuğunuza migren tanısı koyulduysa geçerlidir. Tabii ki çocuğunuza bir ağrı kesici vermeden önce her zaman doktorunuzun onayını almalısınız.
- Eğer çocuğunuz durumdan çok rahatsızsa onu eğlendirecek ya da kafasını dağıtacak bir şeyler yapabilirsiniz. Bu, ufaklığın bir süreliğine ağrısını unutmasına yardımcı olabilir.
Çocuklarda baş ağrısı oluşmasını önlemek için tavsiyeler:
- Eğer çocuğunuzun baş ağrısının arkasında yatan sebep stres ya da gerilim ise o zaman, bir düzen ve disiplin oluşturmak çok önemlidir. Bu şekilde stres ve gerilim ile başa çıkabilir ve bu da baş ağrısı oluşmasını önleyebilir. Ev ödevleri, egzersizler, dinleme, uyku ve benzer durumlar için bir çizelge hazırlamanızı tavsiye ediyoruz.
- Bu problemi potansiyel olarak tetikleyebilecek durumları keşfetmek. Örneğin, bu ağrılar hep okuldan sonra mı ortaya çıkıyor? Fiziksel bir aktivite yapıyorlar mı? Bunun öncesinde yedikleri bir şey ile ilgisi olabilir mi? Bu tarz soruları kendinize sormanız, sorunun sebebini belirlemenize ve gelecekteki potansiyel baş ağrıları için önlem almanıza yardımcı olur.
- Bunaltıcı olabileceği için fazla insanın bulunduğu kalabalık ve kapalı alanlardan uzak durun.
- Çocuğunuzu bir göz doktoruna götürün. Her sene okul başlamadan önce çocuğunuz için bir göz doktorundan randevu almanızı tavsiye ediyoruz. Bu şekilde çocuğunuzun herhangi bir görme problemi olmadığından emin olabilirsiniz. Tabii ki eğer doktor bir problem olduğunu saptarsa o halde görüş bozukluğu ile ilgili olabilecek baş ağrılarının önüne geçmek için gerekenleri yapabilirsiniz.
- Güneş koruyucu olmadan güneşe maruz kalmasını önleyin.
Çocuğunuz durumu müdahele etme girişimlerinize rağmen düzelmezse bir başka doktor ziyareti gerekli olabilir. O zaman çocuk doktorunuz konuyla ilgili testler yapabilir ve problemin köküne inmek için çocuğunuzun semptomlarını değerlendirebilir.