Çocuklarda Egzama Atakları Nasıl Önlenir?

Bebeğinizin cildinde kaşıntılı ve kırmızı renkte alanlar oluşmuşsa, egzamadan muzdarip olabilir. Bu yazıda bilmeniz gerekenleri paylaşıyoruz. 
Çocuklarda Egzama Atakları Nasıl Önlenir?

Son Güncelleme: 28 Nisan, 2019

Egzama, yaşamlarının ilk yıllarında çocukların yaklaşık% 20’sini etkileyen bir cilt rahatsızlığıdır. Yıllarca devam edebilen, çocuk büyüdükçe kaybolan çok yaygın bir hastalıktır. Aşağıda çocuklarda egzama ataklarının nasıl önleneceğini paylaşıyoruz. Çocuğunuzu bu rahatsızlıktan korumak için verdiğimiz ipuçlarına mutlaka göz atın.

Çocuklarda egzama teşhisi

Belirtiler

Diğer semptomların yanı sıra etkilenen bölgede kızarıklık, kaşıntı, ağrı, şişlik ve irin gibi belirtiler yoluyla egzamayı teşhis edebilirsiniz. Bu nedenle, sorunun başlangıcını fark etmek ve önleyici bir merhem uygulamak, semptomların daha da kötüleşmesini önleyebilir.

Egzamanın ortaya çıktığı yaş

Bu hastalık tüm cilt tiplerini etkiler ve genellikle çok küçük yaşta ortaya çıkar. Ancak bebeklerde ve çocuklarda farklı bir şekilde ortaya çıkar. Genellikle yüz, kafa, eller ile dirsek ve diz kıvrımlarını etkiler.

Integral Pediatrics sağlık portalı aşağıdaki bilgiyi paylaşıyor: “Hastaların % 60’ında egzama, yaşamın ilk yılında, özellikle ilk 6 ayda ortaya çıkmıştır. % 85’inde, ilk 5 yıl içinde ortaya çıkmıştır. Hastaların % 10’unda ise 7 yaşından sonra hastalık gelişmiştir. ”

Dolayısıyla, bebeklerde egzamanın 3. veya 4. aydan sonra ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Cilt problemleri genellikle yanaklarda, baş ve uzuvlarda görülür. Bazı anneler pişik ile egzamayı karıştırabilir. Ancak egzama sürekli ıslak olan bölgelerde oluşmaz.

bebek ayağında egzama

Çocuklukta 2 yaşından sonra ortaya çıkabilir. Bu durumda çocuğun boynunda, ellerinde, ayak bileklerinde, dirsek kıvrımlarında ve kalçalarında kızarıklık olacaktır. Beyaz çocuklarda kızarıklıklar genellikle iç kıvrımlarda görülür. Bununla birlikte, Asya ve Afrikalı çocuklarda, genellikle dirseklerde ve dizlerde görülür.

Egzamanın üç aşamada ortaya çıktığını belirtmek önemlidir: bebeklik, çocukluk ve yetişkinlik.

Egzama evrelere göre nasıl ortaya çıkar?

Egzama’nın iki aşaması vardır:

  • Pasif dönem: Cilt çok kuru ve pullu, aynı zamanda hassas hale gelir. Bu süre zarfında, daha kötüye gitmesini önlemek için önleyici tedbirler kullanabilirsiniz. Daha önce de belirttiğimiz gibi etkilenen bölgeyi özel kremler ve nemlendiricilerle nemlendirin.
  • Aktif dönem: Enflamasyonlar daha yoğundur ve kaşıma sonrası irin ve kanama sık görülür. Ek olarak, cilt iltihaplanabilir ve sertleşebilir.

Çocuklarda egzama atakları nasıl önlenir?

Tetikleyiciler

Çocuklarda egzama ataklarını önlemek için durumu neyin tetiklediğini bilmek önemlidir. Bu hastalığın bulaşıcı olmadığını söyleyerek başlayalım.

Integral Pediatrics sağlık portalına geri dönersek, “çocukların% 70-80’inde durum genetiktir.” Bu nedenle, aile geçmişinin dikkate alınması önemlidir.

Çocuklarda egzama sorununa yol açan faktörler:

  1. Kuru cilt
  2. Tahrişe neden olan kimyasalları içeren kremlerin kullanımı
  3. Uçuk ve mantar gibi hastalıklar
  4. Alerjenler, polen, toz, hayvan kılı, yiyecek zehirlenmesi vb.
  5. Sert deterjanlarla yıkanmış çamaşırlar ve naylon, yün veya viskon gibi sentetik kumaşlarla temas.

Spesifik mikroskopik değişiklikler olmadığından egzamanın klinik belirtileri, teşhisin temelidir.

-M. Ridao i Redondo, Çocuk Doktoru–

Çocuklarda Egzama: Atakları Önlemek

çocuklarda egzama tedavisi

Önleyici stratejiler

Günümüzde çocuklarda egzama ataklarını kontrol altına almak için kortikosteroid ve antibiyotik kullanımı yaygındır. Bununla birlikte, doktorunuz çocuğunuzun egzamasının nedenlerini belirleyecek ve onun için en iyi tedaviyi seçecektir.

Bu nedenle, sadece semptomları önlemeyi amaçlayan bazı ipuçlarından yararlanabilirsiniz:

  • Oda sıcaklığını kontrol edin: aşırı sıcaktan kaçının
  • Çocuğunuzun bulunduğu alanda havadaki nem seviyesini koruyun
  • Terlemeyi önlemek için ılık suyla kısa, ferahlatıcı banyolar yaptırın
  • Deterjan içermeyen asidik pH seviyesine sahip sabunla banyo yaptırın
  • Çocuğunuzun cildini hafif hafif dokunarak kurulayın
  • Tahrişe yol açan malzemelerden yapılmış giysiler kullanmaktan kaçının
  • Günlük olarak krem veya nemlendirici uygulayın
  • Çocuğunuzun tırnaklarını düzgün şekilde keserek cildini çizmesini önleyin
  • Havuz suyu yüksek klor miktarı içerdiğinden çocuğunuzun havuzda yüzmesine iziN vermeyin

İspanya Pediyatri Birliği, aşağıdaki önlemleri almanızı öneriyor:

“Asitli yiyeceklerin (domates, narenciye vb.) tüketimini ve bunlarla teması azaltın.
Çocuk bezini sık sık değiştirin ve çamaşır yıkarken dikkatli olun. ”

Unutmayın, herhangi bir sağlık sorunu karşısında derhal çocuk doktorunuza veya dermatoloğunuza danışmalısınız. Böylece, çocuğunuzun rahatsızlığının tedavisi için ihtiyaç duyduğunuz doğru rehberliği elde edeceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.