Impetigo hastalığı çocuklarda bulaşıcı!

Bulaşıcı impetigo hastalığı oldukça karmaşık olabilir ve eğer ki tıbbi müdahale zamanında yapılmazsa birçok farklı daha ciddi hastalıklara yol açabilir. Bu yazımızda sizlerle bu hastalık hakkında bilinmesi gereken her şeyi paylaşacağız.
Impetigo hastalığı çocuklarda bulaşıcı!

Son Güncelleme: 05 Mart, 2019

Bulaşıcı impetigo hastalığı özellikle çocukluk döneminde sıklıkla gözlenebilen bir cilt hastalığıdır. Hastalığı özellikle okul-öncesi yaştaki çocuklarda gözlemleriz. Bu hastalık iki farklı türle adlandırılır. Biri bülöz yani kabarcıklı impetigo diğeri ise kabarcıksız impetigo. İmpetigo teşhislerinin büyük çoğunluğunda kabarcık bulunmamaktadır. Şimdi bu farklı türleri daha yakından inceleyelim.

Bulaşıcı impetigo hastalığı ve klinik türleri

Hem teşhis hem tedavi sürecinin belirlenebilmesi için klinik kriter öncelikle deride kaşıntı olup olmadığıdır. Burada iki farklı tür bulaşıcı impetigo hastalığından söz edebiliriz. Şimdi bunlardan bahsedelim:

Kabarcıklı impetigo

Bu tip bulaşıcı impetigo hastalığında belirleyici olarak deride yüzeysel kabarcıklar (5’den 30 mm’ye kadar çapa ait) gözlemleriz. Bu kabarcıklar kolaylıkla ortaya çıkabilir. Kabarcık bir yara kabuğuna dönüşür.

Ardından bu kabuk pullu bir görüntüye sahip olur. İmpetigo hastalığı genelde vücudun gövde bölgesinde ve cinsel bölgelerde görülür. Bazı nadir durumlarda ise bölgesel lenf nodu büyümesi ile karşılaşılabilir.

deri hastalıkları

Kabarcıksız impetigo

Kabarcıksız impetigo hastalığı öncelikle veziküler yani kabarcıklı (1 ila 4 mm çap arasında) bir görüntü ya da püstüler bir doku bozulmasına sahip olabilir. Bu doku bozulmaları kolaylıkla yara alabilir.

Bu durumda yaralanmış doku bozulması taşıyan bölgenin genellikle yüzde çıktığını görürüz ve ilerlemiş durumlarda bu bölgede kaşıntı sonucu daha büyük yaralar görebiliriz. Yara en sonunda kalınca kabuk bağlayabilir.

İmpetigo hastalığının belirtileri arasında genellikle vücudun ateşinin çıkmasını görmeyiz. Ama bazen vücudun ateşi de yükselebilir. Diğer bir yandan impetigo hastalarının genellikle sağlık durumu iyidir.

Ne tip önlemler alabilirsiniz?

Eğer ki gerekli koruyucu önlemleri almıyorsanız ve gerekli hijyen rutinlerine sahip değilseniz; impetigo hastalığı kolaylıkla yayılmaya ve bulaşmaya başlar. Çocuğun bu hastalığı kapmadığı durumlarda bile aşağıda sıraladığımız önerileri faydalı bulabilirsiniz:

Enfeksiyonu engellemek için öneriler

  • Elleri yıkamak ve düzenli olarak duş almak
  • Bebeğin el ve ayak tırnaklarını kesmek ve temiz tutmak
  • Bebeğin tükürüğünü doğru bir şekilde kurulayın ki böylece ağzında hiçbir kalıntının kalmadığından emin olun. Bu kalıntılar uzun süre bekletildiğinde impetigo belirme olasılığı artar.
  • Cildi çocuk doktorunun belirtmiş olduğu kremlerle nemli tutun.
  • Cilt kızarması ya da deri döküntüsü görüldüğünde hemen bir doktorla görüşün.

Enfeksiyon öncesinde (ve önlem olarak) öneriler

  • Havluları, kıyafetleri ya da herhangi bir kişisel eşyayı başka bir insanla paylaşmayın.
  • Yaralanmış deriye dokunmayın ya da deriyi kaşımayın. Bu işleri daha da kötü hale getirebilir.
  • Herhangi bir enfekte olmuş bölgeye dokunmanız halinde hemen ellerinizi yıkayın.
  • Kıyafetlerinizi kullandıktan sonra mutlaka yıkayın.

Impetigo özellikle yazın görülür ve bazı durumlarda ise kötü temizlik koşullarından dolayı da meydana gelebilir.

Bu hastalığın tedavisi

Bebekte herhangi bir cilt kızarması ya da deri döküntüsü gözlemlediğinizde hemen bir çocuk doktoruna görünmenizde fayda var. Doktor çocuk için gerekli teşhisi yapıp takibinde bir tedavi önerecektir.

Diğer bir yandan baktığımızda ise iyi ve zengin bir beslenme alışkanlığı doktorlar tarafından öneriliyor çünkü iyi bir diyet cildin durumunu daha hızlı bir şekilde toparlamaya başlayacaktır.

Yemekler açısından vitamin A ve C açısından zengin meyveler diyete eklenmeli ve bunun yanında çocuğun bağışıklık sistemini ve dayanıklılığını güçlendirecek balık benzeri yemekler verilmelidir.

Çocuğun edineceği her yemeğin doktor tarafından onaylı olmasında fayda var. İlaç tedavisi olarak baktığımızda da bu ilaçların bir uzman tarafından reçetelenmesinde fayda var çünkü kendi kendini tedavi etme durumlarında yaşanan doku bozulması daha da kötü bir hal alabilir.

çocukta cilt sorunları

Hastalığın sonucunu tahmin etmek ve yaşanan zorluklar

Tedavi başladığı andan itibaren çocuğunuzun ya da bebeğinizin cildinde bir iyileşme gözlemleyeceksiniz ve doku bozulmaları, tedaviye başladıktan 24 ila 48 saat arasında giderecek azalıp yok olacaktır.

Tersi durumda ise hastalığın sonucu olumsuz ise doku bozulmaları cildin diğer kısımlarına da yayılmaya başlar ve daha kapsamlı hale gelir. Bu hastalığın yaşattığı zorluklar arasında aşağıdakileri sıralayabiliriz:

  • Post-streptokoksik glomerulonefrit: Bu hastalık impetigo bulaştıktan sonra yaşanabilen bir böbrek rahatsızlığı. Hastalık böbrekte bulunan küçük damarlarda gerçekleşir ve bu hastalık daha sonra albümin işeme ya da prototip nefritik sendrom üremesinde önemli bir risk faktörü olarak etkili olabilir.
  • Böbrek yangısı: Böbrek yangısı impetigo enfeksiyonu sebebiyle böbreklerde gördüğümüz bir yanmadır.
  • Derinlemesine Etki: İyi bir sağlık rutininde ve durumunda değilseniz eğer bakteriler derinizi enfekte edebilir. Bu enfeksiyon da daha sonra ateş ve kırgınlıkla beraber selülit ve erizipel gibi enfeksiyonlara yol açabilir.

Bazen bizler deri hastalıklarının yayılmasının daha güç olduğunu düşünebiliriz, fakat gerçek öyle değil. Impetigo hastalığının yayılma alanı gerçekten geniş; bu yüzden kişisel eşyaların paylaşımına dikkat etmeli ve cilde iyi bakım uyguladığımızdan emin olmalıyız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Pérez C., Lilian, López B., Patricia, Barrios, Moema, Ulloa S., Raúl, Aguilera P., Sonia, Pefaur M., Cecilia, & Mayorga O., Clara. (2001). Etiología del impétigo infantil. Revista chilena de pediatría72(3), 199-203. https://dx.doi.org/10.4067/S0370-41062001000300003

  • López Rodríguez, I. A. (2015). Factores causantes del impétigo en niños menores de 5 años, usuarios del Centro de Salud Arajuno, Provincia De Pastaza. Año 2013-2014 (Bachelor’s thesis, Loja).


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.