Çocuğunuzun Ateşini Düşürmek İçin 5 İpucu

Çocuğunuzun ateşini düşürmek için neler yapabilirsiniz? Onu ne zaman doktora götürmelisiniz? Bu sorularınızın cevabını bugünkü yazımızda bulacaksınız.
Çocuğunuzun Ateşini Düşürmek İçin 5 İpucu

Son Güncelleme: 10 Mart, 2020

Çocuğunuzun ateşini nasıl düşüreceğinizi bilmeniz, bir ebeveyn olarak önceliklerinizden biri olmalı. Kontrol altına alınamayan ateş nöbete neden olabileceği gibi, çocuğun kronik bir hastalığı varsa bu risk çok daha artacaktır. Çocuğunuzun ateşi 38 dereceyi geçtiğinde acilen bir şeyler yapmanız gerekir.

Ateş bir şeylerin yolunda gitmediğini vücudumuzun bize anlatma yollarından biridir. Genelde çocuğun vücudundaki bir virüs ya da dışsal enfeksiyondan kaynaklanır.

İyi haber şu: Vücut ısısı beklenmeyen derecelere çıktığında ve çocuğunuzun ateşini düşürmeniz gerektiğinde bunu normale döndürmeniz için pek çok yol var. Yazımızın geri kalanında, ebeveynlerin epey işine yarayacak bazı pratik, güvenli ve doğal ipuçlarından bahsedeceğiz.

Çocuğunuzun Ateşini Düşürmeniz İçin Yöntemler

Soğuk Bezler Kullanın

Vücut ısısı çok fazla yükseldiğinde yapmanız gereken ilk şey bunu düşürmek olmalıdır. Geleneksel ateş düşürme yöntemlerinden biri soğuk ve ıslak bir bezle cildi silmek.

Bez ıslak ve soğuk olmalı fakat aşırıya kaçmanıza da gerek yok. Bu sayede ateşten kaynaklı kırgınlıkla savaşılabilir ve baş ağrısı da azaltılabilir.

Bunun yanı sıra, çocuğunuzun boynunun arkasına ya da bileklerine de nemli bez koyabilirsiniz. Böylece soğuma hissi daha etkili olacaktır.

Çocuğunuza Sıcak Suyla Banyo Yaptırın

Çoğu ebeveyn ateşi varken çocuğuna banyo yaptırmaya çekinir fakat aslında banyo yaptırmanın herhangi bir zararı yoktur. Hatta çocuğunuza banyo yaptırarak ateşini de düşürebilirsiniz. Tabii bunun için bazı adımları takip etmeniz gerekir.

Banyo suyu oda sıcaklığında ya da maksimum 33 derece olmalıdır. Duş almak da yararlı olabilir fakat çocuğun suyun içinde kalması daha etkili olacaktır.

Çocuğunuzun ateşini dindirmek

Çocuğunuzu ani ısı değişimlerinden uzak tutmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Banyonun öncesinde ve sonrasında çocuğunuzu havluya sarmalısınız.

Bol Sıvı Tüketmek Ateşin Düşürülmesine Yardımcı Olabilir

Ateş ister virüsten isterse enfeksiyondan kaynaklansın, bol sıvı tüketmek ateşi düşürmenin en etkili yollarından biridir. Ateşin temel sebebinin terleme ile yoğun sıvı kaybının yaşanması olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bu ciddi bir dehidrasyon sorununa yol açabilir.

Çocuğunuzun ateşi varsa, bol su, çorba içmeli ve doğal meyve suları tüketmeli. Vücuda sıvı alınması, içeriden bir soğuma da sağlar.

Su vücudun işleyişinde oldukça önemli bir rolü olan bir maddedir. Bağışıklık sisteminin virüslerle savaşmasına yardımcı olur. Bundan dolayı da, çocuğunuzun iyileşmesinde hayati bir önemi vardır.

Ateş genelde çocuğun vücudundaki bir virüs ya da dışsal enfeksiyondan kaynaklanır.

Çocuğunuzun Ateşini Düşürmek İçin Ortamı Havalandırın

Genel olarak çocuğunuzun iyileşmesi için onun vücuduna müdahale etmeniz gerektiğini düşünürsünüz. Fakat ateşin düşürülmesinde ortamın da eşdeğer bir etkisi vardır.

Çocuğunuzun ateşi varsa, bulunduğunuz ortamı havalandırmalısınız. Çocuğunuzun üstünü iyice örtün ve evde bir hava akımının olmasını sağlayın. Böylelikle çocuğunuzun ateşini daha rahat düşürebilirsiniz.

Öte yandan, sıcak bir odanın durumu daha da kötüleştirmekten başka bir etkisi olmaz ve nihayetinde olan şey çocuğunuzun ateşinin daha da yükselmesi olur.

Ateşi ölçülen hasta çocuk

Uyku Da Hareket De Eşit Derecede Önemli

Çocuğunuzun ateşi varsa, hayatı onun için olabildiğince kolaylaştırmalısınız. Uyku hem çocuklar hem de yetişkinler için iyileştirici bir aktivitedir. Bundan dolayı evladınızın güzel bir uyku çekmesini sağlamak için gerekli ortamı oluşturmalısınız.

Tabii bunun yanı sıra, çocuğunuzun tamamen hareketsiz kalmaması için onun yürümesini sağlamak da faydalı olacaktır. Bu ufak egzersiz sayesinde çocuğunuz daha rahat uyuyacaktır.

Çocuğunuzun ateşi 40 dereceyi geçerse, onu hemen acil servise götürmelisiniz. Eğer ateşi azsa, cildini silerek, ona sıvı vererek, dinlenmesini sağlayarak onu iyileştirebilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.