Çocuklarda İlaç Alerjisi: Semptomları ve Tedavisi

Çocuklarınızın alerjisi var mı? Olabileceklerinden şüpheleniyor musunuz? Bu yazıda çocuklarda ilaç alerjileri hakkında bilmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz.
Çocuklarda İlaç Alerjisi: Semptomları ve Tedavisi

Son Güncelleme: 13 Mart, 2021

Çocuğunuz bir alerjik reaksiyon gösterdiğinde ne yaparsınız? Çocuklarda ilaç alerjisi nasıl kontrol edilir?

Bir ilaç kullanımından sonra çocuğunuzda egzama, kurdeşen veya solunum güçlüğü gibi semptomlar görülüyorsa, bu tür endişeleriniz olması normaldir. İlaç alerjisi hakkında bilmeniz gerekenlerin hepsini bu yazımızda öğrenebilirsiniz.

İlaç alerjisi: Semptomlar

Aynı ilaçların sebep olduğu belirtiler bile çocuktan çocuğa değişiklik gösterebilir. Bu, her bireyin hassasiyeti ve tepkisinin farklılığından kaynaklanmaktadır.

Bununla birlikte, reaksiyona neden olan ürünü hızlı bir şekilde belirlemek önemlidir. Oluştukları alanlara göre listelenen bazı alerji semptomları aşağıdaki gibidir:

Kutanöz belirtiler

Bu belirtiler, ürün tüketiminden birkaç saat sonra meydana çıkabileceği gibi günler sonra da ortaya çıkabilir. Belirgin bir sebebi olmayan kurdeşen, egzama ve kabarcıklar ortaya çıkabilir. Ek olarak, bu semptomlar genellikle ağrılıdır ve yanma hissine neden olur.

Solunumla ilgili belirtiler

Genel olarak, bu semptomlar hafif olma eğilimindedir. Bununla birlikte, nefes borusu ve akciğer dokusunda iltihaplanmaya neden olabilirler. Bunun sonucunda ise, solunum yolu kapanır ve normal nefes almak zorlaşır. İkinci durumda, ciddi sonuçlar olabileceğinden, acilen tıbbi yardım alınmalıdır.

Nörolojik  semptomlar

Akciğer dokusundakine benzer şekilde, daha büyük reaksiyonlar beyin dokusunu etkileyebilir. Bunun sebep olduğu semptomlar arasında baş dönmesi bulunur. Daha ciddi durumlarda komayla ve hatta ölümle sonlanabilir.

Çocuklarda ilaç alerjisinin sebepleri

İlaç alerjileri, bağışıklık sistemi bir ilacı yanlış bir şekilde zararlı bir madde olarak tanımladığında ortaya çıkar. Başka bir deyişle, vücut ilacı bir virüs veya bakteri olarak yorumlar.

Bu durumda, bağışıklık sistemi maddeyle savaşmak için belirli bir antikor üretir. Bu kimyasal antikorlar, alerjik reaksiyonun semptomlarını ortaya çıkarır. Bu semptomlar çocuklar bir ilacı ilk kez içtiklerinde veya birkaç kez içtikten sonra olabilir.

Anafilaksi nedir ve semptomları nelerdir?

Anafilaksi, bazı ilaçlara karşı nadir görülen bir alerjik reaksiyondur. Vücudun sistemlerinde genel bir disfonksiyonu tetiklediği için hastanın hayatını riske atar. Anafilaksinin semptomlarından bazıları:

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Kolik
  • İshal
  • Baş dönmesi
  • Kan basıncında düşüş
  • Bilinç kaybı
  • Nöbetler
  • Boğaz ve solunum yollarının tıkanıklığı

“Aynı ilaç kaynaklı alerjilerde bile, semptomlar kişiden kişiye değişir.”

Çocuklarda alerjik reaksiyonlara sebep olabilecek ürünler

Çocuklarda ilaç alerjisi herhangi bir tıbbi ürün sebebiyle oluşabilir. Bununla birlikte, en sık alerjiye sebep olan ilaçlar anti-enflamatuarlar ve ibuprofen, aspirin, parasetamol, nolotil ve voltaren gibi ateş düşürücülerdir. Penisilin grubundaki antibiyotikler de alerjiye neden olabilir.

Alerji tedavileri

Etkili ve kullanımı kolay birçok tıbbi tedavi aracı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları reçetesiz satılırken, bazıları reçetelidir.

doktor muayenesi

Her iki ilaç grubunun da her zaman çocuk doktoru tarafından önerilmesi gerektiğine dikkat etmek önemlidir. Hiçbir koşulda kendi kendinize ilaç tedavisine başlamamalısınız.

Anti-histaminik ilaçlar

Antihistaminikler, alerjileri tedavi etmek için uzun süredir kullanılmaktadır. Histaminin etkilerini, yani iltihaplanma, kaşıntı ve vücut dokularındaki mukus üretimini baskılarlar.

Hafif alerjiler için, pediyatristler aerosol, şurup veya çiğnenebilir formda antihistaminikler önerilmektedir. Genel olarak uyku hali ve baş dönmesine neden olma eğiliminde oldukları için, bu tür ilaçların akşam veya gece kullanılması gerektiğini belirtmek  önemlidir.

Dekonjestan

Bunlar sinüslerin tıkanıklığını gidermeye yarar ve bazen antihistaminiklerle birlikte kullanılır. Bununla birlikte, yan etkiler arasında hiperaktivite, anksiyete, çarpıntı ve uyku problemi bulunur. Bu nedenle gözetim altında ve sınırlı bir süre kullanılması gerekir.

Korticosteroid veya kortizonlar

Bunlar steroid grubuna aittir ve çocuklarda ilaç alerjilerinin tedavisinde çok etkilidir. Çocuklar bu ilaçları günlük bir programa göre kullanmalıdır.

Bu ürünlerin, merhem de dahil olmak üzere çeşitli formları mevcuttur ve ayrıca çocuklarda egzama için etkilidir. Bu arada, bazı aerosol versiyonları kortizon türevleri içerir ve burun alerjisi olan hastalara yardımcı olur.

İlaç alerjisine sebep olan ürünlerin duyarsızlaştırılması

Bu teknik, alerjiye neden olan ilacın aşamalı olarak uygulanmasını içerir. Doktorlar, bunu yalnızca ciddi alerjik reaksiyon durumlarında ve başka bir seçenek olmadığı durumlarda önermektedir.

çocuklarda alerji

Çocuklarda ilaç alerjisini önlemek

Çocuk doktorunuz ilaç alerjilerinin önlenmesinde temel bir rol oynayacaktır. Doktorun ilk sorumluluğu, alerjik araştırmalar yapmak için gerekli olan klinik verileri toplamaktır.

Çocuğun alerjisinin ayrıntılı bir kaydını tutmak önemlidir. Bu arada, antibiyotiklerin neden olduğu alerjileri önlemek için yapılacak en iyi şey, gereksiz kullanımı sınırlamaktır. Benzer şekilde, enfeksiyonların yaygın olduğu klinik durumların da derhal tedavi edilmesi gerekir.

Kısacası, çocuklarda ilaç alerjileri önlenebilir veya meydana geldiği durumlarda ise etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Çocuğunuzun geri dönüşü olmayan bir hasar görmeden sağlıklı olabilmesi için bu önerileri izleyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.