Juvenil Dermatomiyoziti: Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Juvenil dermatomiyoziti çaresi olmayan bir hastalık olsa da, yine de düzgün tedavi edildiğinde çocuğunuzun sağlığında iyileşme görülebilir.
Juvenil Dermatomiyoziti: Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Son Güncelleme: 03 Eylül, 2019

Uzmanlar şu an yaklaşık 3.000 ile 5.000 kadar çocuğun juvenil dermatomiyoziti ya da çocukluk çağı dermatomiyoziti hastalığına sahip olduğunu belirtiyorlar. Bu hastalığın belirtileri çocukların hayatlarını oldukça zorlaştırabiliyor.

Bu hastalıkla baş etmenin en etkili yolu, hastalıkla ilgili her şeyi bilmek ve doktorunuzun yönlendirmelerine uymaktan geçiyor.

Juvenil Dermatomiyoziti Nedir?

Juvenil dermatomiyoziti kaslarda hasara yol açan, cildin altındaki damarlardaki ve kaslardaki enflamasyondan kaynaklanan bir hastalıktır. Daha çok eklemlerin üzerindeki derilerde, göz kapaklarının kenarında ve parmak eklemlerinde görülür.

Otoimmun hastalıklarında vücut, onları yabancı maddeler zannettiği için kendi dokularına ve sağlıklı hücrelerine zarar verir. Bu hastalık genellikle 2 ile 15 yaş arasında ortaya çıkar.

Juvenil Dermatomiyozitinin Belirtileri

Bu hastalığın belirtileri genellikle zamanla artış gösterir. Hastalığın belirtileri her çocukta farklı şekillerde görülür. Hastalığın oldukça sert geçtiği vakalara da rastlanılmaktadır. Hastalığı ağır geçiren çocuklar, bazı belirli eylemleri yerine getiremeyebilirler.

Yalnızca bunlar olmamakla birlikte, hastalığın en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Deri, yüz, eklem, diz ve dirseklerde kızarıklık.
  • Göz kapaklarında ve eklemlerde şişlik.
  • Kaslarda zayıflık.
  • Göz çevresinde (kırmızı ya da mor) renk değişimi.
  • Ateş ve yorgunluk.
  • Seste güçsüzlük ile birlikte yutkunmada zorlanma.
  • Ülser kaynaklı akut karın ağrısı.
Juvenil dermatomiyoziti yüzünden ateşi olan çocuk

Hastalığın Aşamaları

Hastalık 4 aşamada gerçekleşir:

  • Prodromal periyot. Bu aşamada belirtiler düzensiz olarak görülür ve diğer hastalıklarla karıştırılabilir. Sonuç olarak, bu süreç haftalar ya da aylar boyunca sürebilir.
  • Progresif kas zayıflaması ve kızarıklık. Kasların zayıfladığı bu sürecin dengelenmesi haftalar sürer ve iyileşmesi 2 yıla kadar uzayabilir.
  • Kas enflamasyonu ve kızarıklık. Bu süreç 2 yıl kadar sürebilir.
  • İyileşme. Hastalığın çok majör sonuçları olmasa da, kas atrofisi ve kasılmaları görülebilir.

Juvenil dermatomiyozitinin çaresi olmasa da, pek çok hasta uzun süre ağır belirtiler yaşamaz.”

Juvenil Dermatomiyoziti: Sebepleri ve Teşhisi

Uzmanlar henüz hastalığın nedenlerini belirleyebilmiş değiller. Fakat çoğu doktor bu hastalığın bağışıklık sistemindeki bir sorundan kaynaklandığını belirtiyor ve hastalığın kalıtsal olduğunu düşünüyor.

Bu hastalığı teşhis edebilmek için aşağıdaki testleri yaptırmalısınız:

  • Komple muayene.
  • Laboratuvar testleri: Bu testler antikor ve kas enzimlerinin varlık ve miktarlarını tespit etmek için yapılır.
  • Elektromyografi: Doktorlar bu testi kas ve sinir hasarlarını tespit etmek için yaparlar.
  • Biyopsi: Doktorların vücuttaki bazı dokuları incelemesi gerekir.
  • X-ray: Bu test sayesinde kemiklerde ya da kas dokularında hasar olup olmadığı tespit edilebilir.
  • MRI taraması: Bu test teşhis için gerekli son adımdır. Hangi organların hastalıktan etkilendiğini belirlemek için yapılır.

Juvenil Dermatomiyozitinin Tedavisi

Hastalığın tedavisi, hastalığın bireyi ne kadar etkilediğine göre değişiklik gösterir. Tedavinin öncelikli amacı, enflamasyonu azaltmak ve dolayısıyla doku hasarlarının önüne geçmektir.

Aynı zamanda, kas gücünün geri kazandırılması, ağrının azaltılması ve genel olarak çocuğun hayat kalitesinin artırılması amaçlanır.

Doktorlar bu hastalığın tedavisinde farklı destekleyici tedaviler uygular ve çok yönlü tedavi yaklaşımı sergilerler. Bunlardan bazıları şunlardır:

Juvenil Dermatomiyoziti Hastalığında İlaç Tedavisi

En yaygın kullanılan ilaç glukokortikosteroidler ve metotreksattır. Cilt için, hidroksiklorokin gibi antimalaryal ilaçlar ve güneş kremi kullanılır.

Çocuğa kapta ilaç uzatan kadın

Terapiler

Fizyoterapi hastaların esnek ve kuvvetli kaslara sahip olmalarını sağlar ve kaslarının durumunu iyileştirir. Ayrıca, yutkunma sürecine dahil olan kaslar için, konuşma terapisi de oldukça faydalı bir terapidir.

Juvenil Dermatomiyoziti Tedavisinde Beslenme

Bir beslenme uzmanı ile çocuğun neler yemesi gerektiğine karar vermeniz çok önemlidir. Bunun amacı çocuğun yiyecekleri daha kolay çiğnemesini ve yutmasını sağlamaktır. Tedavi düzgün şekilde uygulanırsa, çocuk 2 aydan daha erken bir sürede tedaviye yanıt verecektir.

Sonuç olarak, bu çok fazla sabır gerektiren bir hastalık.  Çocuğunuz çoğu zaman hastalığın bu zor belirtileri yüzünden  endişeli ve huysuz hissedebilir. Sizin yapabileceğiniz tek şey ona yardımcı olmak ve sevginizi göstermek.

Unutmayın ki juvenil dermatomiyozitinin kalıcı bir tedavisi olmasa da, uzun süreler boyunca majör problemler yaşamayan hastalar da vardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Pilkington, C. (2016). Juvenile Dermatomyositis. In Handbook of Systemic Autoimmune Diseases. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-63596-9.00010-4
  • Sánchez-Manubens, J., Clemente, E. I., Jou, C., Enseñat, M. A. G., & Iglesias, E. (2015). Dermatomiositis juvenil. Pediatria Catalana.
  • Iglesias Jiménez E. Dermatomiositis juvenil. Protoc diagn ter pediatr. 2020;2:155-162.
  • Bou R, Ricart S. Dermatomiositis juvenil. Anales de Pediatría Continuada. 2010;8(4):183-190.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.