Diş Lekeleri

Diş Lekeleri

Son Güncelleme: 24 Haziran, 2018

Eğer hiçbir endişe duymadan gülümseyebilmek istiyorsanız, bazı sağlıklı alışkanlıklar edinmelisiniz. Dişlerde lekeler ve sarı dişler hemen herkeste görülebilir. İşte bu yazıda da bundan kaçınmanın yollarından bahsedeceğiz. 

Sağlıklı ve bembeyaz dişlere sahip olmak hepimizin arzusu. Ama maalesef, dişlerde görülen lekeler de hepimizin karşısına çıkabilecek doğal bir sonuç. 

İşte bu yüzden de diş lekeleri en önemli diş sorunlarından biri. Ki bu lekeler kullanılan bazı ilaçlardan, kötü ağız hijyeni veya genetik sebeplerden kaynaklanıyor olabilir.

Rengine bakarak tanımlanabilecek birkaç çeşit diş lekeleri mevcut. Hangi çeşit diş lekelerine sahip olduğunuzu biliyorsanız, birkaç adımdan bundan kurtulabilirsiniz. 

Son zamanlarda diş estetiği uygulamaları çok yaygınlaştı ve yenilikçi pek çok beyazlatma tedavisi geliştirildi.

Dişlerde görülen leke tipleri 

Renk kararmaları hem geçici hem de kalıcı dişleri etkileyen bir tehdittir. 

Lekenin rengine göre bu sorunun muhtemel sebepleri de tahmin edilebilir. En sık görülen diş lekeleri ise:

Beyaz lekeler 

Beyaz lekeler aşağıdaki sebeplerden dolayı görülür:

  • Çürükler: Çürüklerin ilk aşamalarında diş minelerinde demineralizasyondan dolayı beyaz alanlar görülebilir. Ve bu lekeler özel bir florür uygulaması ile tedavi edilir.
  • Flourosis: Benekli görünümünden dolayı tesbiti çok kolay lekelerdir. Sebebi ise erken yaşlardan itibaren aşırı miktarda florür kullanılmasıdır. Bazı ülkelerde içme suyunda dişlere zarar veren florür yoğun miktarda bulunur.

Kahverengi lekeler 

Kahverengi lekelerin en önemli sebebi yanlış yeme içme alışkanlıklarıdır. Bunlar yüzeysel lekelerdir ve genellikle dişlerin iç kısmında yer alırlar.

Kahverengi lekeler kahve, kola, kırmızı şarap gibi koyu renkli içeceklerin çok fazla tüketilmesinden dolayı meydana gelir. Sigara da bu tür lekelerin oluşum sebeplerinden biridir. Çünkü nikotin dişlerin orjinal renginde değişikliklere neden olur.

“Diş lekeleri hemen herkeste görülebilecek doğal bir süreçtir.”    

Gri lekeler 

Bu lekeler travmalardan dolayı meydana gelir. Bir kavga veya kazada darbe alan bir dişin doğal rengi pulpal nekroz sebebiyle grimsi bir tona dönüşür. Pulpal nekroz ise dişin içerisindeki sinirlerin ölümüdür.

Bazı sıradışı durumlarda, bu problemi yaşayan kişiler çiğneme sırasında rahatsızlık veya acı hissederler ve acıyı dindirmeleri için bir endodonti uzmanına görünmeleri gerekir.

çocuklarda diş sağlığı

Siyah lekeler 

Siyah lekelerin olası sebepleri ise:

  • Ağız çalkalama suları: Bu ürünler kloreksidin isimli antibakteriyal bir madde içerirler. Ve bu madde de çok fazla tüketildiğinde dişlerde siyah lekelere sebep olur. Bu siyah lekelerin varlığı ve yoğunluğu ise kloreksidin maddesinin konsantrasyonu ve kullanım süresine bağlıdır.
  • Tartar: Periodontitis rahatsızlığına sahip olan insanlarda sık görülen bir sorundur. Dişlerin iç tarafındaki yüzeysel diş plakları zamanla tartara dönüşür. Bu da diş minesi kaybı ve kötü ağız kokusuna sebep olur.

“Diş hekiminin tavsiyesi olmadan kullanılmaması gereken diş bakım ürünleri vardır. O yüzden diş lekelerinden kaçınmak için, yeni bir ürün kullanmadan önce diş hekiminize danışmalısınız.”

Yeşil lekeler 

Bu tarz lekeler de kötü ağız hijyeninden kaynaklanır. Bu yeşilimsi lekeler dişlerin dibinde meydana gelir ve ağız bakımını düzgün yapmayan çocuklarla ergenlerde sıkça görülür.

Diş temizliği 

Diş lekeleri temizliği diş hekimleri tarafından profesyonelce yapılır, bu temizlikte diş etlerindeki tartar ve bakteriler de temizlenir.

Yılda en az iki defa diş temizliği yapılmalıdır. Ancak bu şekilde sağlıklı dişetleri ve çürüksüz dişlere sahip olunabilir.

lekesiz dişler

Diş beyazlatma 

Diş beyazlatma dişlere içeriden veya dışarıdan bazı aktif bileşenlerin uygulanarak lekelerin temizlendiği estetik amaçlı bir tedavidir.

Şaşırtıcı derecede etkili bir yöntem olup, lekesiz dişler ve parlak bir gülümseme elde edilebilir.

Diş halkaları 

Diş halkaları dişlerdeki kalıcı lekelere uygulanan bir çeşit kılıftır. Özellikle ilaç kullanımı veya aşırı florür alımından dolayı oluşan lekelerde kullanılır.

Aslında en iyisi dişlerde lekeler oluşmadan önlem almaktır. Dişlerinize bakım yapmak için bu tarz lekelerin oluşmasını beklemeyin.

Unutmamalısınız ki, pek çok diğer şey gibi, diş lekelerinden de bazı basit günlük uygulamalarla kaçınılabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.