Doğurganlığı Artıran Yiyeceklere 11 Örnek

Doğurganlığı Artıran Yiyeceklere 11 Örnek

Son Güncelleme: 17 Şubat, 2019

Çocuğunuzu bilinçli bir şekilde dünyaya getirmek harika bir süreç. Bu harika anı yaşamak için vücudunuzu doğurganlığı artıran yiyecekler yiyerek hazırlayın.

Dengeli bir diyetin yumurta ve sperm kalitesini artırmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Aynı zamanda fetüsün gelişiminde rol oynar.

Bir kadının gebe kalma şansını arttırmaya yardımcı olabilecek birçok yiyecek vardır. Benzer şekilde, bir kadının hamile kalma şansını azaltan başka yiyecekler de vardır.

Balık gibi yiyeceklerin yalnızca libidoyu değil doğurganlığı da arttırdığı söylenir. Balık yemenin hem kadın hem de erkek vücudunun hamilelik için hazırlanmasına yardımcı olduğu iddia edilmiştir.

Bahsedeceğimiz bu 11 yiyeceğin çoğu, hamilelik sırasında beslenme gereksinimlerinizi karşılamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca bebeğin gelişimine de yardımcı olur. Bu nedenle, gebe kalmaya çalışıyorsanız, sağlıklı bir hamilelik için bu sağlıklı beslenme alışkanlıklarını edinin.

Diyetinizin, kan hücrelerinizden hormonlarınıza kadar her şeyi etkilediğini unutmayın.

Doğurganlığı artıran yiyecekler

1.Folik asit

Folik asit, vücudun yeni hücreler oluşturmasına yardımcı olur ve çocuk doğurma çağındaki kadınlar için önemlidir.

Bir kadın hamilelikten önce ve hamilelik sırasında vücudunda yeterince folik asit varsa, bebeğin beyninde ve omurgasında önemli doğum kusurlarını önleyebilir. Yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, bezelye ve kuruyemişlerin hepsi folik asit bakımından zengindir.

2. Kabuklu yemiş ve tohumlar

Fındık gibi kabuklu yemişler, olgun yumurtları serbest radikallerin neden olduğu zararlardan koruyan bir mineral olan selenyum içerir. Ayrıca bağışıklık sistemini uyarmaya yardımcı olur.

Erkeklere gelince, günde bir avuç fındık yemek, spermlerinin hareketlerini, konsantrasyonlarını ve canlılıklarını iyileştirir.

doğurganlığı artıran yiyecekler

3. Balık

Ton balığı, somon balığı ve sardalya gibi balıklar harika birer Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri kaynağıdır. Dolayısıyla, doğurganlığı artıran yiyeceklerdendir.

Bu asitler hormonal dengenin temelini oluşturur. Ayrıca bağışıklık sistemini ve yumurtalıkların, ovüllerin ve spermlerin sağlığının güçlendirilmesine yardımcı olur.

4.Omega-3 özellikle önemli

Yağ asitleri, sperm sağlığını artırarak erkeklerin üreme verimliliğini arttırır. Sperm oluşumu ve olgunlaşması için gerekli olan çeşitli önemli enzimleri sağlarlar.

5.Günlük Ürünler

Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerinin tümü kalsiyum bakımından zengindir. Kalsiyum, her yaştan insanlar için yararlı olan esansiyel bir mineraldir.

Ancak anne adayları için daha da önemlidir. Kemik sağlığına katkıda bulunur ve doğurganlığı arttırır.

Bu ürünler ayrıca kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda rol oynayan B12 vitaminini içerir. Aynı zamanda sinir sisteminin bakımında da yardımcı olur.

“Hem hormonal çevreyi hem de üremeyi değiştirebilecek birçok toksik madde var. Bu maddelere endokrin bozucular denir. Bunlar, doğurganlığı azaltır ve kalıtsal genetik değişiklikler üretebilir. Ayrıca bebeğin gelişiminde de sorunlara neden olabilir. ”
–Isabel Santillán, Doktor–

6. Kepekli tahıllar

Yulaf, kahverengi pirinç, kepekli buğday ve kinoa gibi tahıllarda B ve E vitaminleri bulunur.

Her iki vitamin de üreme sağlığı için esastır. Hormonal dengeyi arttırır ve sağlıklı sperm ve yumurta üretimini teşvik eder.

7.Sarımsak

Sarımsak, hem erkek hem de kadınlar için doğurganlığı artırmaya yardımcı olan yararlı bir mineral olan diğer bir selenyum kaynağıdır. Ayrıca hormonları düzenlemeye yardımcı olan B6 vitamini içerir.

8.Ispanak

Ispanak antioksidanlar, demir, E vitamini, folik asit ve B vitamini bakımından zengindir. Ispanağın sağlıklı bir üreme sistemini teşvik etmeye yardımcı olan birçok temel besin sağladığı kanıtlanmıştır.

Ispanakta bulunan demir ve antioksidanlar da sperm kalitesini artırmaya yardımcı olur.

9.İstiridye

İstiridye, erkek ve dişi doğurganlığı için temel bir mineral olan çinko bakımından zengindir.

Kadınlarda uygun hücre bölünmesini teşvik eder. Erkeklerde, testosteron seviyelerinin ve sperm üretiminin korunmasına yardımcı olan önemli bir maddedir.

10. Tavuk

Tavuk, mükemmel bir kaliteli protein kaynağıdır. Aynı zamanda niasin, tiamin ve askorbik asit sağlar.

Tavukta potasyum, magnezyum, demir, kalsiyum, fosfor ve iyot gibi mineraller de bulunabilir.

B3 vitamini olarak da bilinen niasin, cinsiyet hormonlarının sentezinde önemli bir rol oynar.

11. Bal

Bu tatlı nektar, testosteron üretiminde önemli olan B vitamini bakımından zengindir ve doğurganlığı artıran en leziz yiyeceklerdendir.

Bal, sperm kalitesini artırmaya yardımcı olan amino asitleri ve mineralleri içerir. B vitamini rahim ve yumurtalıkların güçlendirilmesinde rol oynar.

Aşırı alkol ve kafein tüketimi doğurganlığı azaltır mı?

kırmızı oje ve türk kahvesi

Kafeinin doğurganlığı etkileyip etkilemediği hala belli olmasa da, bazı çalışmalar yüksek miktarda kafein almanın doğurganlığı etkileyebileceğini göstermiştir.

Bu nedenle bazı uzmanlar alımını azaltmayı veya tamamen kesmeyi önermektedir. Bu, özellikle çift gebe kalmakta güçlük çekiyorsa veya suni döllenme söz konusuysa önemlidir.

Arada bir defada bir kadeh şarap veya bira içmek, hamile kalma şansınızı etkilemeyecektir. Ancak günde iki veya daha fazla içecek tüketmek, gebelik şansınızı azaltma gücüne sahiptir.

Alkol içmenin de düşük riskini artırdığı kanıtlanmıştır. Bu nedenle hamile kalmaya çalışıyorsanız, alkollü içecekleri bırakmanız şarttır.

Ayrıca ne zaman hamile kalacağınızı kestirmek zordur ve alkol, doğmamış bebeğinize büyük zarar verebilir. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Grieger JA., Grzeskowiak LE., Wilson RL., Miotto TB., et al., Maternal selenium, copper and zinc concentrations in early pregnancy, and the association with fertility. Nutrients, 2019.
  • Falsg AML., Gleerup CS., Knudsen UB., The influence of omega 3 fatty acids on semen quality markers: a systematic PRISMA review. Andrology, 2019. 7 (6): 794-803.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.