Bebeğinize Vermeniz Gereken İlk Yiyecekler

Çocuklarımıza süt dışında diğer besinlerden vermeye başlamak gerçekten karmaşık bir konudur. Bu büyük oranda çocuğun gelişimi ile doğrudan bağlantılı bir durumdur. Şimdi size değerlendirmeniz için mükemmel bazı seçenekler sunuyoruz.
Bebeğinize Vermeniz Gereken İlk Yiyecekler

Son Güncelleme: 06 Aralık, 2018

Amerikan Pediyatri Birliğine göre, bebekler 4 ila 6 aylık olduklarında katı gıdalar yemeye başlayabilirler. Bebeklere bu ilk katı yiyeceklerini vermek için k aç aylık olduklarına ek olarak bazı özel gelişim işaretlerini de takip etmek gerekir.

İşte bu işaretler ortaya çıktığında, bebeğin artık çeşitli katı gıdalar ile beslenebilecek zamanının geldiğini anlayacaksınız.

Dikkat etmemiz gereken temel işaretler şunlardır:

  • Bebek ağızdan çıkarma refleksini kaybeder. (Çıkarma refleksi, kaşığın ya da yemeğin ağızdan çıkarılmasına sebep olmaktadır.)
  • Diğer insanların yemek yediğini gördüğünde ilgi göstererek meraklanır ve kendisi de o yemeklerden denemek ister.
  • Hala bir desteğe ihtiyaç duysa da artık kafasını güçlü bir biçimde kontrol edebilecek şekilde oturabilir.
  • Doğumundan sonraki ilk aya göre bebeğin kilosu yaklaşık iki katına çıkmıştır.

Bu süreçte çocuğun psikolojik gelişimi ile uyumlu bir biçimde hareket etme konusunda da dikkatli olmanız gerekmektedir. Ayrıca yiyeceği nasıl hazırlayacağınız da beslenme düzeninin başarılı bir biçimde oluşturulmasında kilit öneme sahiptir.

Sağlıklı bir bebek beslenmesinde kullanılabilecek bazı ilk gıdalar aşağıda sıralanmıştır:

Bebekler İçin İlk 4 Katı Besin

1- Avokado

Büyüme ve gelişimlerine gerekli olan sağlıklı yağlar içerdiğinden bebekler için mükemmel bir başlangıç besinidir. Avokadonun yumuşak ve kremsi yapısıyla bebeklerin sindirim sistemleri için de ideal olduğunun belirtilmesinde fayda bulunmaktadır.

Avokado, A ve C vitaminleri ile niyasin (nikotinik asit), folik asit, potasyum, fosfor, demir, magnezyum ve kalsiyum açısından oldukça zengin bir besin maddesidir. Avokadoyu hazırlamak için önce kabuğunu soyup, daha sonra içindeki yumuşak kremsi kısmı çıkartmalı ve bunu bir kaşık ile ezerek yiyecek kıvama getirmelisiniz.

“Hepimiz eşit doğarız; farklılıklarımız beslenme şeklimizle başlar.”

-Dr. Hernán Jaramillo Botero-

2- Muz

Bebeğin katı besine başlamasında muz da ideal bir besin maddesi olarak ön plana çıkmaktadır. Muz, bebeğin sindirimi için ideal bir besin maddesi özelliği taşımaktadır. Ayrıca tatlı bir meyve olması , çocukların bundan hoşlanmalarını ve bu besini kolayca kabul etmelerini sağlar. Bu meyve, A ve C vitaminleri ile potasyum, fosfor, selenyum, magnezyum ve kalsiyum içermektedir.

Muzu çocuğunuza vermeden önce kabuğunu soyun, püre haline getirin ve daha da yumuşak olmasını istiyorsanız bir miktar ısıtın. Ayrıca kolay bir biçimde tüketilebilmesi için kendi sütünüzden ya da başka bir sütten az bir miktar ekleyebilirsiniz.

muz yiyeb bebek

3- Et

Bebekler yeme alışkanlıklarını değiştirmeye başladıklarında bazı besinleri almalarında eksiklikler ortaya çıkabilir. Özellikle demir, çinko ve B 12 gibi hayvansal ürünler içerisinde bulunan maddelerin alınması konusunda sorunlar yaşanabilir.

Sebzelerde bulunan demirin henüz gelişmemiş metabolizmalarda kolay bir biçimde absorbe edilemediğinin altını çizmek gerekir.

Yukarıda belirttiğimiz nedenlerden dolayı, bebeğin yemeğinde bir porsiyon et bulundurmak tavsiye edilmektedir. Çocuğunuza et vermenin en iyi yolu, öncelikle etin kaliteli olduğundan emin olmak, daha sonra da bu eti pişirerek ezmektir.

Eti, tuzsuz suya ya da et suyuna batırarak kıvamının daha iyi olmasını da sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuza et vermenin en iyi yolu, öncelikle etin kaliteli olduğundan emin olmak, daha sonra da bu eti pişirerek ezmektir.

4- Mango

Mango, A, C, E, K vitaminleri, folik asit, potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum ve sodyum açısından zengin bir besindir. Bildiğiniz gibi tatlı bir besin olan mango, bebeğinizin ihtiyacı olan birçok besini barındırmaktadır. Diğer besinlerde olduğu gibi mangonun da kabuğunu soyup içinde bulunan çekirdeklerini çıkarmalı ve daha sonra geri kalan kısmı püre haline getirmelisiniz.

mama yiyen bebek

Bebeğin Yemeği İçin Bazı Öneriler

  • Katı gıda verilmeye başlandıktan sonra da bebeğin emmeye ya da diğer sütlerden içmeye devam etmesi gerekmektedir. Bu besinler, bebeğin özellikle ilk yılında ihtiyacı olan temel kalori ve gıdaları içermeleri bakımından önemlidir.
  • Yemek yediği süre zarfında bebeğinizin sakin, temiz ve mutlu olmasını sağlayın. Böylelikle yemeğinden daha fazla zevk alacak ve kendisini yemek yemeye daha kolay bir biçimde alıştıracaktır.
  • Her seferinde yalnız bir çeşit katı gıda vermeye özen gösterin. Aynı yiyeceği bir kaç gün boyunca verin ve ondan sonra başka bir yiyeceğe geçin. Bu sayede, bebeğin verdiğiniz  yiyeceğe herhangi bir alerjisinin olup olmadığını rahatlıkla anlayabilirsiniz.
  • Yemekten sonra eğer ishal, ciltte döküntü ya da kusma görürseniz, o yemeği vermeyi bırakın ve bebeği bir doktora götürün.
  • Eğer bebeğe tahıl verecek olursanız, bunun yaşına uygun olduğundan emin olun. En ufak yaşta olanların tüketmesi gereken tahıllar, özel besinlerle güçlendirilmiştir.

Her ne kadar katı gıda olmasa da, mayasız et suyu da çocuğunuz için faydalı bir besindir. Sahip olduğu içerik ve özellikleri nedeniyle bebeğin sindirim sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

Diğer önemli bir tavsiye de bebeğinize vereceğiniz ilk katı gıdaların kalitesinin iyi seviyede olduğunu kontrol etmeniz olacaktır. Böylelikle hayatının ilk aylarından itibaren onun iyi yemek yeme alışkanlıkları oluşturmasını sağlamış olursunuz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Agència de Salut Pública de Catalunya. Recomendaciones para la alimentación en la primera infancia (0 a 3 años). 2016. Agència de Salut Pública de Catalunya
  • Gómez Fernández-Vegue M. Recomendaciones de la Asociación Española de Pediatría sobre la Alimentación Complementaria. Noviembre 2018. Asociación Española de Pediatría.
  • He H., Qiao Y., Zhang Z., Wu Z., et al., Dual action of vitamin C in iron supplement therapeutics for iron deficiency anemia: prevention of liver damage induced by iron overload. Food Funct, 2018. 9 (10): 5390-5401.
  • Martins BP., Bandarra NM., Figueirido Braga M., The role of marine omega 3 in human neurodevelopment, including autism spectrum disorders and attention deficit/Hyperactivity disorder- a review. Crit Rev Food Sci Nutr, 2020. 60 (9): 1431-1446.
  • Organización Mundial de la Salud. Alimentación del lactante y del niño pequeño. Junio 2021.
  • Romero Velarde E, Villalpando-Carrión S, et al. Guidelines for complementary feeding in healthy infants. Topics in Pediatrics. Septiembre-Octubre 2016. 73 (5): 338-356.
  • Salemi C. Ventana óptima de introducción de alimentos y prevención de alergias alimentarias en lactantes de alto riesgo. Anales Venezolanos de Nutrición. 2020. 33 (1).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.