Emzirme Döneminde Halsizlikle Mücadele
Emzirme döneminde normalden daha halsiz hissedebilirsiniz. Halsizlikle mücadele etmek için bazı ipuçlarını aklınızda bulundurun. Bu yazıda, size bunu nasıl başaracağınızı anlatacağız.
Emzirme, yenidoğanlar için çok iyi bir şeydir. Çünkü büyüme ve gelişimleri için ihtiyaç duydukları besinleri onlara sunar. Bununla birlikte, çok fazla enerji gerektirir ve annelerin tükenmiş hissetmesine neden olur. Neyse ki, emzirme döneminde halsizlikle mücadele etmenin birçok yolu vardır. Bu yazıda size nasıl olduğunu göstereceğiz.
Emzirme birçok kadının yorgun hissetmesine ve güçsüz kalmasına neden olur. Bununla birlikte, genellikle birkaç haftada geçer. Ayrıca tamamen normaldir.
Emzirme döneminde halsizlikle nasıl mücadele edilir?
1. İyi beslenin
Doğru beslenme, emzirme döneminde halsizlikle mücadele etmenin en iyi yollarından biridir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri alarak enerjinizi artırabilirsiniz.
Bu sebeple enerjik hissetmek için diyetinizde bol miktarda protein olmalıdır. Günlük beslenmenizdeki basit değişikliklerin bile sizi enerjik hissettirmede büyük yardımı dokunabilir.
Protein miktarını artırmak için diyetinize yağsız et, balık, süt, peynir veya baklagil ekleyin. Lif bakımından zengin yiyecekler de enerjiyi artırabilir. Bunun nedeni, sindirilmeleri için daha uzun süre gerekiyor olmasıdır. Böylece sizi tok tutarlar ve enerjik hissetmenizi sağlarlar.
Benzer şekilde, demir açısından zengin yiyeceklerden de tüketin. Demir eksikliği sizi daha halsiz hissettirebilir.
2. Daha fazla uyuyun
Bebeğinizin doğumundan itibaren, genellikle alıştığınızdan daha az uyursunuz. Bazen geceleri bebeğinizi beslemek zorunda kalırsınız, bu da uykunuzu böler. Sonuç olarak da halsizliğe neden olabilir.
Emzirirken çok yorgun hissediyorsanız, yapmanız gereken temel değişikliklerden biri daha fazla uyumaktır. Bebeğiniz sizi geceleri ağlayarak uyandırdığında, yeterince uyumak zor olabilir. Ancak uyku, yorgunlukla savaşmak ve enerjinizi yenilemek için oldukça iyi bir yoldur.
Mümkünse geceleri 7-8 saat uyumaya çalışın. Ayrıca bebeğiniz gün içinde uyurken siz de kestirebilirsiniz. Ailenizden özellikle yorgun hissettiğiniz zamanlarda, bebeğinize bakmanıza yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz.
“Emzirme çok fazla enerji gerektirir ve annelerin yorgun hissetmesini sağlar. ”
3. Yeterince sıvı tüketin
Öte yandan emzirme döneminde yeterince sıvı tüketmek de enerji düzeyinizi korumanıza yardımcı olabilir. Dehidrasyon gün boyu yorgun hissetmenize neden olup, vücudunuzun çalışmasını zorlaştırabilir.
Ayrıca bebeğinizi emzirmek için oturduğunuzda yanınıza bir bardak su almanızı öneririz. Emzirme aralarında bile su içebilirsiniz.
Her zaman yanınızda bir şişe su olduğundan emin olun. Gün boyunca hidrate kalmak önemlidir.
4. Egzersiz yapın
Her ne kadar çelişkili görünse de, egzersiz emzirme dönemindeki halsizlikle mücadelede yardımcı olabilir.
Egzersiz yaptığınızda kendinizi daha enerjik hissettiren endorfin hormonu salgılarsınız. Ek olarak, fiziksel aktivite kandaki oksijen seviyesini de arttırır.
Ancak, spor yapmaya başlamadan önce doktorunuzun onayını alın. Vücudunuzun doğumdan sonra %100 düzeldiğinden emin olmak gerekir.
Bu faydalarına ilaveten, egzersiz vücudunuzu hamilelikten önceki haline kavuşturmada da yardımcı olur.
5. Kendinize iyi bakın
Son olarak, emzirme döneminde halsizlikle mücadele etmek adına kendinize dikkat etmeniz gerekir. Bu anlamda rutin kontrollerinizi yaptırmayı unutmayın. İhtiyacınız olan tıbbi yardımı almanız da önemlidir.
Yorgun hissediyorsanız, sizi belirli rahatsızlıklar açısından kontrol etmesi için bir doktora ihtiyacınız olabilir. Bebeğinizin doğumundan sonra anemi, tiroid sorunları ve diğer tıbbi sorunlar görülebilir. Bu gibi rahatsızlıkların varlığının tespit edilmesi önemlidir.
Öte yandan, duygusal ihtiyaçlarınızı da ihmal etmeyin. Doğumdan sonra, biraz depresif ve bitkin hissedebilirsiniz. Ailenize güvenmeyi ve profesyonel yardım almayı unutmayın. Çiçeği burnunda annelerin bu şekilde hissetmeleri normaldir.
Son olarak bu değişiklikleri yapmanıza rağmen, hala yorgun hissediyorsanız doktorunuza danışın. Doktorunuz semptomları kontrol altına almak ve enerjinizi arttırmak için bazı tedaviler önerebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Andrade, D. Parada, B. “Fatiga Postparto: revisión de la literatura” Rev. chil. obstet. ginecol. vol.83 no.2 Santiago abr. 2018
- Mansur, J.L “Vitamina D en pediatría, embarazo y lactancia” Arch. argent. pediatr. vol.116 no.4 Buenos Aires ago. 2018
- Figueroa, D; Beltrán-Montoya, J; Espino, S et al “Consumo de agua en el embarazo y lactancia”Acta Pediatr Mex 2013; 34 (2)
- Quevedo, B; Bernal, S; Paños, R et al “Influencia de la fatiga postparto sobre el tipo de alimentación en el primer mes de vida” NURE investigación: Revista Científica de enfermería, ISSN-e 1697-218X, Vol. 12, Nº. 75, 2015