Ergen Bireylerin Beslenme Anlamında İhtiyaçları Nelerdir?

Ergenlik dönemi fiziksel ve hormonal değişimlerin yaşandığı bir dönem olduğu için ergen bireylerin bedensel ihtiyaçları karşılayacak şekilde beslenmesi son derece önemlidir.
Ergen Bireylerin Beslenme Anlamında İhtiyaçları Nelerdir?

Son Güncelleme: 05 Kasım, 2020

Çocuklar ergenliğe girdiklerinde ebeveynlerin akıllarında bazı sorular doğabilir. Bunlardan biri de ergen bireylerin beslenme anlamında ihtiyaçlarının ne olduğudur.

Bu dönemdeki fiziksel değişimlerin düzgün bir şekilde gerçekleşmesi için düzgün beslenme son derece önemlidir. Ergen bireylerin farkında olmamız gereken, besin anlamında önemli ihtiyaçları vardır.

Ergenliğe girildiğinde bireyin cinsel olgunluğa ulaşabilmesi için vücudunda bazı değişimler gerçekleşir. Farklı cinsiyete sahip kişiler bu değişimleri farklı yaşlarda deneyimlerler. Kızlarda gelişim genel olarak 8 ile 11 yaşları arasında başlarken erkeklerde bu değişim 10 ile 14 yaşları arasında görülür.

Ergen Bireylerin Beslenme Anlamında İhtiyaçları

Ergenlik dönemindeki değişimlerin gerçekleşmesi adına beslenme anlamında ihtiyaçların karşılanması son derece önemlidir. İdeal bir beslenme düzeninin nasıl olması gerektiğine dair ipuçlarından yazımızın geri kalanında söz edeceğiz.

Kalori İhtiyacı

Kalori gıdalarda yer alan enerji birimine verilen isimdir. Fiziksel aktivitede bulunan ergen bireylerin ciddi miktarda kalori alması gerekir. Çocuklar bu döneme eriştiklerinde genellikle daha sık aktivitelere katılmaya başlarlar ve bundan ötürü de daha fazla kalori tüketirler.

Bazı durumlarda ergen bireyler daha hareketsiz bir yaşam tarzını benimseyebilirler ve bu durumlarda da obezite gibi bir sorunla karşılaşılmaması için ebeveynlerin kalori anlamında çocuklarının beslenmelerini yakından takip etmeleri gerekir. Ergenlik döneminin sonunda kızlar erkeklerden daha az kalori tüketmeye başlarlar. Bunun sonucunda da bazı mineral ve vitaminlerden mahrum kalabilirler.

Proteinler

Vücut ağırlığımızın %50’si proteinlerden meydana gelir. Daha fazla protein içeren gıdalar et, tavuk, hindi, balık, yumurta ve peynirdir.

Düzgün gelişimin sağlanması için gençlerin yeterli proteini alması gerekir. Böylelikle yalnızca yediklerinden tatmin olmakla kalmaz, vücutlarının güçlenmesini ve organlarının düzgün çalışmasını da sağlarlar.

Ergenlikte atletizmle uğraşanların performansları kas güçlerine dayanır. Bu da protein anlamında dengeli bir beslenmeyle sağlanabilir.

Beslenme Anlamında Katkı Sağlayabilecek Karbonhidratlar

Nişasta ve şeker karbonhidrattan meydana gelir ve bu da basit bir şeker olan glukoz olarak vücutlarına gerekli yakıtı sağlar. Gençlerin beslenme düzenlerinde kompleks karbonhidratlara geniş bir yer verilmeli ve basit karbonhidratlar mümkün olduğunca tüketilmemelidir.

Kompleks karbonhidratlar enerji sağlar ve bundan ötürü atletler tarafından bolca tüketilirler. Basit karbonhidratların ise pek yararı olmadığı için azaltılmaları gerekir.

Ergenlikte beslenme anlamında uygun tüketim

Yağlar

Ergen bireylerin %30’dan fazla yağ tüketmemeleri önerilir. Yağlar enerji sağlar ve A, D, E, ve K vitaminlerinin emilimine olanak verir. %30’dan fazla yağ tüketimi kilo alımına yol açabilir.

Yağlı besinler de damarları tıkayan ve sertleştiren yapışkan bir madde olan kolesterolün birikmesine yol açar. Gençlerin sıklıkla tüketttiği üç tip yağ vardır:

  • Tekli doymamış yağlar: En sağlıklı yağlardır. Bunlar zeytin, zeytin yağı, fıstık, fıstık ezmesi, ceviz, ceviz yağı ve kanola yağıdır.
  • Çoklu doymamış yağlar: Mısır, ayçiçeği, soya fasulyesi, çiğit ve susam yağında çoklu doymamış yağlar bulunur.
  • Doymuş yağlar: Kolesterole en çok neden olan yağlardır. Tereyağı, peynir, et, kuzu, yumurta sarısı, Hindistan cevizi yağı ve palm yağında bulunur.

Gün içinde %10 oranından fazla doymuş yağ alınmaması önerilir. Geri kalan %20’lik ihtiyaç ise diğer doymamış yağlardan alınmalıdır.

Ergenlik Döneminde Beslenme Anlamında Katkı Sağlayacak Mineraller

Özellikle önemli olan üç tip mineral bulunmaktadır: kalsiyum, demir ve çinko. Bunlar büyüme ile doğrudan ilişkilidir. Bundan ötürü süt, midye, kırmızı et, yemiş, çikolata, susam, kuzu, istiridye gibi bu tarz mineralleri içeren gıdalar tüketilmelidir.

Çilek kivi portakal içeren meyve salatası

Vitaminler

Ergen bireylerin besinsel ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli vitaminlerin alınması son derece önemlidir. A vitamini hücre büyümesi, farklılaşması, tomurcuklanması ve üremesi süreçlerine dahil olan bir vitamindir. D vitamini de kemik kalsifikasyonu sürecine katılır.

B12, B16, riboflavin, niyasin ve tiyamin enerji metabolizması için gereklidir. Aminoasitlerin ve eritrositlerin metabolizmasına katılırlar.

Beslenme anlamında bu bilgilere sahip olmanız dengeli beslenme için yapılması gerekenleri sağlamanıza ve olası sorunların önüne geçmenize yardımcı olur.

Çocuklarınıza örnek olarak ve onlara yemeklerde eşlik ederek çocuklarınızın gelişimlerinin farklı dönemlerinde sağlıklı yeme alışkanlıkları edinmelerini sağlayabilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam tarzının çok fazla yararı bulunmaktadır. Dolayısıyla bu konu kesinlikle yatırım yapmaya değer.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • McHill, N. Teen nutrition: making healthy food choices easily.
  • Johnson, Fiona & Wardle, J & Griffith, J. (2002). The Adolescent Food Habits Checklist: reliability and validity of a measure of healthy eating behaviour in adolescents. European journal of clinical nutrition. 56. 644-9. 10.1038/sj.ejcn.1601371.
  • Julyana Gall da Silva, Maria Luiza de Oliveira Teixeira, Márcia de Assunção Ferreira. Eating during adolescence and its relations with adolescent health. Text Context Nursing, Florianópolis, 2014 Oct-Dec; 23 (4): 1095-103. [Online] Avaiable at: http://www.scielo.br/pdf/tce/v23n4/0104-0707-tce-23-04-01095.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.