Hamilelikte Kilo Almak: Kaç Kilo Almalıyım?

Birçok kadın, hamilelik sırasında kaç kilo almaları gerektiğini merak eder. Hamilelik sırasında kilo almayı etkileyen faktörleri bilmek, kendinizin ve çocuğunuzun iyiliği için sağlıklı bir genişlemeyi garantilemek adına önlem almanız için size yardımcı olacaktır.
Hamilelikte Kilo Almak: Kaç Kilo Almalıyım?

Son Güncelleme: 31 Mayıs, 2018

Hamilelikte kilo almak, doktorlar tarafından da dikkat edilen konulardan biridir. Çok fazla ya da çok az kilo almak, belli başlı hastalıkların erken bir habercisi olabilir.
Bununla birlikte, her hamile kadının alması gereken standart bir kilo miktarı da yoktur. Birçok şeyde olduğu gibi, hamilelik sırasında kilo almak da kadınlar arasında, kişiden kişiye fark eden bir durumdur.
Bu yüzden, hamileyken aldığınız kilolara çok odaklanmamaya çalışın. Bunun yerine, ne tür yemekler yediğinize dikkat edin.
Hamilelik sırasındaki beslenme düzeniniz, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını etkiler.

Hamilelikte kilo almak

Hamilelikte kilo almaktan bahsettiğimizde, ele almamız gereken ve yaygın olarak inanılan bazı temel konular vardır. Birinci faktör, annenin hamile kalmadan önceki kilosudur.

Hem obezite hem de fazla zayıf olmak, hamilelik için birer risk faktörü oluşturur. Çok zayıf olan ya da çok fazla kilolu olan kadınlar, diyetine ekstra özen göstermeli ve bebeğin sağlığını riske atacak herhangi bir durumdan kaçınmalıdır.

Hamilelikte kilo almayı etkileyen diğer faktörlerse vücutta sıvı tutulması, diyet ve aşağıda belirtilen durumlardır:

  • Anne karnındaki bebeğin ağırlığı
  • Plasentanın ağırlığı
  • Amniyotik sıvı
  • Rahmin ne kadar büyüdüğü
  • Kan akışı
  • Meme bezleri ve yağ dokusunun ağırlığı

Hamilelik sırasında ne kadar kilo almalıyım?

Bu, her hamile kadında farklılık gösterir. Her beden ve her hamilelik birbirinden farklıdır.

Bununla birlikte, ortalama bir kilodaki kadınlar için bu aralık 10 ila 15 kilo arasındadır.

Bazı kadınlar da, aşağıdaki formüle uygun şekilde, aşamalı olarak kilo almayı hedefler:

  • İlk üç ayda: 0,5 – 3 kilo arası
  • İkinci üç aylık dönemde: 3 – 5 kilo
  • Son üç aylık dönemde: haftada yarım kilo

Hamile kalmadan önce çok zayıf olan kadınların 20 kiloya kadar, hatta daha fazla kilo alması gerekir.

Aynı zamanda, fazla kilolu olan kadınların da 7 ila 15 kilogram arasında kilo alması gereklidir. Son olarak, obez olan kadınlar da, 5 ila 10 kilogram arasında kilo almalıdır.

Hamilelikte kilo almak, hem anne hem çocuk için gerekli tüm besinleri içeren sağlıklı bir diyet sayesinde olmalıdır.

hamilelik kilosu

Hamile bir kadın nasıl beslenmeli?

Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde, sağlıklı ve dengeli bir diyet uygulamalısınız. Genel olarak, diyetisyenler, kalori alımınızı aşağıdaki şekilde artırmanızı önerirler:

  • İlk üç ayda: hamile kalmadan önce ne miktarda yemek yiyorsanız o civarda yemeye devam edin.
  • İkinci üç aylık dönemde: günlük olarak öncekine göre fazladan 300 kalori daha alın.
  • Son üç aylık dönemde: günlük kalori alımınızı 500 kalori kadar daha artırın.

Bu diyet, hamileliğin hangi aşamasında olduğunuza bağlı olarak hafif günlük bir egzersizle beraber yapılmalıdır.

Önceye göre daha çok yemek yemek yerine, süt ürünleri gibi besin ve protein anlamında zengin olan yemekler yemeyi tercih edin. Bu besinler, anne karnındaki bebeğin gelişimi için önemli bir rol oynar.

“Hamilelik sırasında kilo almak, hem anne hem de bebeğin ihtiyaçlarını karşılayan tüm besinleri içeren sağlıklı bir diyet sayesinde olmalıdır”

Hamilelik sırasında kilo kontrolü

Hamilelik sırasında aldığınız kilolarla birlikte gelen endişeden kaçınmak için, bir yandan kilo alsanız da kontrollü olmanız önemlidir.

Bunu etkili bir şekilde yapabilmeniz için aklınızda tutmak isteyeceğiniz birkaç tavsiye şöyledir:

Dengeli bir diyet

Doymuş yağ alımını kesin ve balıklarda, fındıkta ve keten tohumunda bulunan bir yağ asidi olan omega 3 alımınızı artırın.

Bu, bebeğinizin büyümesine yardım eder ve merkezi sinir sisteminin gelişmesini sağlar.

“Hamilelik sırasında ne kadar kilo almanız gerektiğini bilmeniz, olası herhangi bir riski önlemenize yardımcı olacaktır.”

Tıbbi kontroller

Aylık olarak yapılan tıbbi kontroller, kadın doğum uzmanınızın karnınızdaki bebeğin gelişimini gözlemlemesine ve sizin sağlıklı beslendiğinizden emin olmanızı sağlar.

Doktorunuz, ayrıca, kan basıncınızı da ölçerek, vücudunuzun çok fazla su ağırlığı taşıyıp taşımadığına da karar verecektir.

tartılan kadın

Az ve sık sık yemek yiyin

Sabahları kahvaltıdan sonra ve öğleden sonra sağlıklı birer atıştırmalık, açlığınızı frenlemenize yardım edecektir. Mantıklı bir oranda atıştırmak, aşırı yemek yemeyi azaltacağı için hamilelik sırasında aşırı kilo almayı önlemeye yardımcı olur.

Günde iki litre su içmeye özen gösterin. Genellikle çok miktarda şeker içerdiklerinden dolayı paketli meyve suları ve soda içmekten kaçının.

Uygun bir fiziksel durumdaysanız, fiziksel aktivitede bulunmanız da hamilelik sırasında önemlidir. Yürüyüş yapmak, su sporları ya da bir uzman eşliğinde yapılan diğer hafif egzersizler bu dönem için idealdir.

Hamilelik sırasında ne kadar kilo almanız gerektiğini bilmek, herhangi bir riski önlemek için de size yardımcı olacaktır.

Kendiniz için olduğu kadar bebeğiniz için de beslendiğinizi unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Frederick IO, Williams MA, Sales AE, Martin DP, Killien M. Pre-pregnancy body mass index, gestational weight gain, and other maternal characteristics in relation to infant birth weight. Matern Child Health J. 2008;12(5):557-67. 5.
  • San Román, Mª A. Aumento de peso durante el embarazo. Modificaciones fisiológicas relacionadas con la ganancia de peso y necesidades nutricionales. Trabajo de Fin de Grado. Escuela Universitaria de Enfermería ‘Casa de Salud Valdecilla’. 2013. [En línea].
  • Schieve LA, Cogswell ME, Scanlon KS. Trends in pregnancy weight gain within and outside ranges recommended by the Institute of Medicine in a WIC population. Matern Child Health J. 1998;2(2):111-6.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.