Hamilelikte İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması Nedir?

Hamilelikte İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması Nedir?

Son Güncelleme: 06 Ekim, 2018

İmplantasyon (yerleşme) kanaması , bazı kadınlarda hamileliğin başlangıcında embriyonun rahim içine yerleşmesi sırasında ortaya çıkan kan kaybıdır. Çok yaygın değildir ve genellikle menstruasyonla karıştırılabilir.

Bunu nasıl tanımlayacağınızı ve bu konudaki bilginizi nasıl genişleteceğinizi öğrenmenize yardımcı olmak için Ben Anneyim olarak bu yazıyı yazmaya karar verdik. Aşağıda implantasyon (yerleşme) kanamasına ilişkin soru ve cevapları bulabilirsiniz.

İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması Hakkında Sorular

İmplantasyon (Yerleşme) kanaması ne zaman olur?

İmplantasyon (Yerleşme) kanaması genellikle hamileliğin ilk 10 günü sırasında ortaya çıkar ve çok uzun sürmez: 1 ila 3 gün arasında olabilir ama bazı kadınlarda biraz daha uzun sürebilir. Daha sonra tamamen durur.

Menstruasyondan farkı nedir?

Normal kanamaya göre ana fark, çok hızlı bitmesi ve en fazla leke şeklinde olmasıdır. Bu süre içinde çok az kan kaybolur ve kaybedilen kan, koyu kahverengi renktedir.

Ya kanama koyu kahverengiden kırmızıya dönerse?

implantasyon kanaması

Kanama ilk başta koyu kahverengi iken sonra kırmızıya dönerse, implantasyon (yerleşme) kanaması değildir. Bunu âdet döneminizin başladığına ve hamile olmadığınıza dair kesin bir işaret olarak kabul edebilirsiniz.

İmplantasyon (yerleşme) kanaması hamileliğin riskli olduğu anlamına mı geliyor?

Hayır, kanamanın nedeni yumurtanın uterusa yerleşmesi esnasında rahimdeki bazı kan damarlarını kırmış olmasıdır.Kanı serbest bırakan şey, kan damarlarıdır ancak bu durumun hamilelikle bir ilgisi yoktur.

Kadınların implantasyon (yerleşme) kanamasını, normal kanamadan ayıt edebilmesini sağlayan işaretler var mı?

Evet, bazı kadınlar kanamanın yaşandığı günlerde başka birçok semptomla karşılaşırlar. En yaygın olanlar şunlardır:

  • Mide bulantısı
  • Âdet döneminde hissedlilen rahatsızlıktan çok farklı olan aşırı yorgunluk hissi
  • Güçlü kokular nedeniyle kusma ya da belirli zamanlarda kusma isteği
  • Alt karın bölgesinde hafif ağrı
  • Sık ve yoğun idrara çıkma isteği
  • Baş dönmesi
  • Ruh halinde değişiklik: sinirlilik veya aşırı hassasiyet

Bu semptomların gebelikle ilişkili olma olasılığı daha yüksektir ve gebe kaldıktan sonraki haftalarda yoğunlaşır.

İmplantasyon (yerleşme) kanaması olduğunda almam gereken özel önlemler var mı?

Hayır, bu kan kaybı normal olarak görülmelidir. Kadının endişelenmesi, yatakta dinlenmesi ya da başka bir önlem almaması gerekmez. İmplantasyon kanaması olmayanların da endişelenmesi gerekmez, çünkü bu normaldir.

Hamilelik olasılığından ötürü aşırı yük kaldırma, alkollü içki içme, sigara içme veya ilaç almaktan kaçınmanız gerekir.

İmplantasyon (yerleşme) kanaması, embriyonun iyi bir şekilde yerleştiği ya da düşük olasılığının olmadığı anlamına mı geliyor?

Ne yazık ki hayır. İmplantasyon (yerleşme) kanaması, hamileliğin başarılı olacağının bir güvencesi olarak kabul edilemez. Yerleşme kanaması yaşayan ve daha sonra aniden düşük yapan kadınlar da vardır.

İmplantasyon (yerleşme) kanaması yaşayan kadınlar, sonraki gebeliklerinde de bu durumla karşılaşır mı?

hamilelikte güçlükler

Karşılaşmayabilir. Ayrıca ilk hamilelikte kanama olmadığı hâlde ikinci ve sonraki hamileliklerde implantasyon kanaması görülebilir.

İmplantasyon (yerleşme) kanaması hakkında başka neleri bilmeliyim ?

İmplantasyon (yerleşme) kanaması, hamile olduğunuzu ve anne olacağınızı gösteren ilk işaret olabilir. Ancak kendi başına, kesinlikle bir bebek beklediğinizin göstergesi olarak alınamaz. Sadece bir hamilelik testi ve jinekologunuzun çekeceği ultrasonla bunu doğrulayabilirsiniz.

Ama eğer yaşadığınız kanamanın implantasyon (yerleşme) kanaması olduğunu düşünüyorsanız, kesin olarak hamile kalmış gibi kendinize dikkat etmeye başlamalısınız, çünkü böylesi değerli bir hediyeye dikkat etmeniz gerekir. Sonra, zaman ve bilim size tahmininizin doğru olup olmadığını söyleyecektir. Böylece hamile değilseniz, eski yaşam tarzınıza geri dönebilirsiniz.

Eğer hamileyseniz: Tebrikler! Değilseniz, hiç üzülmeyin.

Kanama sadece bir kadın olduğunuz ve her ay bir yumurtanızın döllenmek üzere beklediği anlamına gelir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.