İkinci El Sigara Dumanı Çocukları Nasıl Etkiler?
Onlarca yıl önce, hemen hemen her yerde sigara içilmesine izin veriliyordu. Sigara sosyal olarak kabul edilebilir bir şeydi. Ancak, ikinci el sigara dumanının etkileri henüz bilinmiyordu.
Sigaraya gösterilen tolerans, sağlığa zararlı etkileri konusundaki bilgi eksikliği nedeniyle makul görülüyordu. Yıllar geçtikçe, bilimsel araştırmalardaki gelişmeler tütün kullanımının vücuda geri dönüşü olmayan bir zarar verdiğini göstermiştir.
En yaygın ve en az şiddetli hastalıklar arasında ağız kokusu olarak da bilinen alitoz, diş çürümesi riskinde artış ve ciltte bozulma sayılabilir.
Daha ciddi problemler erektil disfonksiyon, üreme problemleri, farklı kanser tipleri, dolaşım sistemi hastalıkları ve sindirim sistemi hastalıklarıdır.
Sigara karşıtı yasalar çocuklar üzerinde beklenmedik olumsuz etkiler yarattı
Sigara dumanının sonuçları dünyadaki belli başlı şehirlerde sigara karşıtı yasaların oluşturulmasına neden oldu. Kullanımı önlemek ve bağımlılığı azaltmak için afişler, reklam panoları ve hatta sigara kutuları üzerinde eğitim kampanyalarına başladılar.
Bu önlem beklenmeyen şaşırtıcı olumsuz etkiler yarattı. Ofislerde, kafelerde, restoranlarda veya diğer kamusal alanlarda sigara içememekle birlikte, ebeveynler araç kullanırken veya eve geldiklerinde, çoğunlukla çocuklarının yanında daha fazla sigara içme eğilimindedir.
Çocuklar, pasif içiciler
Tütün karşıtı düzenlemeler yetişkin pasif içicilerin istemsiz nikotin tüketimini azaltmıştır.
Granada Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada, bu azalmanın %90’a ulaştığı belirtiliyor. Bununla birlikte, bu çalışma çocukların pasif içici haline geldiğini göstermektedir.
Biyolojik Sağlık Araştırmaları Enstitüsü’nden araştırmacılar, 2011 yılında kabul edilen sigara karşıtı kanunun başlangıcından önce toplanan idrar örnekleriyle bir çalışma yaptılar.
Sonuç, çalışma grubundaki çocukların %50’sinden fazlasının pasif içici olduğunu göstermiştir. Ek olarak, kanunun oluşturulmasından sonra idrarlarında bulunan nikotin seviyeleri artmıştır.
Çalışma aynı zamanda çocukların ebeveynlerin eğitimi veya sosyo-ekonomik seviyeleri gibi çeşitli faktörlerin tütün dumanına maruz kalmalarını etkilediği sonucuna varmıştır.
Pasif olarak sigara içen çocukların sağlığı
Bir ebeveyn veya başka bir aile üyesi sigara içtiğinde, çocuklar ikinci el sigara dumanına maruz kalır. Çocuklar sigara içenlerin dışarıya verikleri ya da sigara yandığında ortaya çıkan dumanın solunmasına karşı hassastırlar.
Ayrıca, sigaradan kaynaklanan zararlı etkiler, hamilelik anından itibaren fetüsü etkiler.
Duman, sigara bittiğinde bile kaybolmayan, sağlığa zararlı birçok toksik madde içerir. Bu maddeler bir süre boyunca evde oyuncak, mobilya ve duvar gibi çeşitli yüzeylerde kalır.
İkinci el sigara dumanının çocuklar üzerindeki sonuçları nelerdir?
- Ani ölüm. Sigara dumanı ani bebek ölümü sendromu riskini arttırır. Bu, 1 yaşın altındaki çocuklarda önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Tıbbi araştırmalarda en sık görülen hipotez, merkezi sinir sisteminin olgunlaşmasını engellemesidir. Bu nedenle, anormal kardiyolojik ve solunum aktivitesi ortaya çıkar.
- Solunum hastalıkları. İkinci el sigara dumanı soluyan çocuklar kronik öksürük, bronşit ve zatürre olabilir. Sigara içilen bir ortamda ortaya çıkma ihtimali %50 ile %100 arasında artar. Diğer bir yaygın risk, astımın ortaya çıkması ve farklı alerji tipleridir.
- Kulak iltihabı .Tütün dumanına maruz kalma kulak enfeksiyonlarına neden olabilir, çünkü solunum sistemine bağlıdır.
- Kanser. Sigaradan salınan bu 40 kanserojen maddeye maruz kalma, yetişkinlikte farklı kanser türleri geliştirme riskini artırır. Bu olasılıklar, tütüne maruz kalınan yıllar arttıkça artar. Aynı zamanda evdeki sigara içenlerin sayısını da etkiler.
- Kardiyovasküler hastalıklar. Dolaşım sistemi hastalıklarının belirtileri yetişkinlikte ortaya çıkar. Ancak, yarattıkları anatomik değişiklikler çocukluk döneminde ortaya çıkar. Tütün dumanı aynı değişikliklerin ortaya çıkışını etkiler.
Ebeveynler için en iyi tavsiye, çocuklarının sağlığını korumak adına tütün bağımlılığını bırakmak için ellerinden gelenin en iyisini yapmaktır.
Mümkün değilse, çocuğunuzun, ne pahasına olursa olsun tütünle ilişkili toksik maddelerle temas etmemesi önerilir.