Vücudunuzun Gebelikte Yaşadığı 9 Değişim

Vücudunuzun Gebelikte Yaşadığı 9 Değişim

Son Güncelleme: 09 Eylül, 2018

Hamile kaldığını öğrenen çoğu kadın, bu 9 aylık dönemde vücudunda oluşabilecek değişiklikler konusunda endişelenir. Bu periyotta vücut, anne karnındaki bebeğin gelişimi esnasındaki ihtiyaçları doğrultusunda kendinde değişiklikler gerçekleştirir. Bu yazımızda sizi bu süreçte vücudunuzda oluşacak bazı değişiklikler konusunda bilgilendirmeyi amaçlıyoruz, böylece meydana gelen değişiklikler sizin için sürpriz olmaktan çıkar ve hatta bu değişiklikler için kendinizi hazırlama fırsatı bulursunuz.

Hamilelik esnasında vücudunuzun yaşaması muhtemel olan 9 değişiklik

Vücudunuz bebeğinizin ihtiyaçları doğrultusunda değişime uğrarken bir yandan da kendini gerçekleşmesi kaçınılmaz olan doğum için hazırlar. Hamilelik sürecinde vücudunuz, bebeğiniz doğduğunda ona gerekli olabilecek şeyleri depolarken, bu durum vücudunuzun belli kısımlarında rahatsızlık hissi yaşamanıza sebep olabilir.

Aşağıda vücudunuzun geçirmesi en muhtemel değişikliklerden bazılarını bulabilirsiniz:

1. Cinsel isteklilikte artış

Hamileliğin 9 ayında, hormon seviyelerinizde sürekli olarak değişiklikler gerçekleşecek, bu da libidonuzda artışa sebep olacaktır. Bu değişiklikler, kendinizi daha çekici hissetmenizi sağlayacak ve seks esnasında da çok daha fazla ıslandığınızı farkedeceksiniz.

Hamilelikte cinsel olarak aktif kalmanız ise size şu şekilde yardımcı olacaktır, bu aslında kendinizi doğuma hazırlayacak bir tür egzersizdir.

2. Hormonal değişiklikler

Hamilelik esnasındaki hormonal değişimler, yumurtanın döllendiği andan itibaren başlar. “Sabah bulantıları” olarak adlandıran olumsuz durum ise östrojen hormonu seviyesindeki artış sonucu ortaya çıkar.

Östrojen hormonunun yanı sıra, progesteron hormonu vücuttaki ligamentlerin esnekliliğine katkıda bulunurken, prolaktin hormonu ise meme dokusundaki büyümeye yardımcı olur. hCG olarak adlandırılan bir başka hormon (aşağıda bu hormondan daha detaylı tekrar bahsedeceğiz) ise döllenmiş yumurtanın hayatta kalmasından sorumludur.

3. Kilo alma

Kilo almak hamilelikte ortaya çıkan en fark edilir değişimlerden biridir. Haftalar geçtikçe karnınız büyüyecek ve kilonuzda 12 ila 16 arasında değişecek miktarda artış görülecektir.

Bu durum hamile kalmadan önceki kilonuz ve yeme alışkanlıklarınızla olduğu kadar hayat tarzınızla da – egzersiz rutininiz olup olmaması gibi, sıkı sıkıya bağlantılıdır.

4. Göğüslerin büyümesi

Vücudunuzun hamilelikte yaşayacağı değişimlerin başında gelen şeylerden biri de, göğüslerinizin büyümesi ve hassasiyet artışıdır. Birkaç hafta geçtikten sonra meme uçlarınızın koyulaştığını fark edeceksiniz. Bundan 4 ay sonra ise, göğüslerinizden kolostrum sütü adı verilen, sarımsı koyu kıvamlı bir sıvı gelecektir, bu ilk anne sütünüzdür.

acı çeken hamile kadın

5. Cildinizdeki değişimler

Östrojen ve progesteron gibi hormonların vücuttaki seviyelerinde artış olması cildinizde de çeşitli değişimlere sebep olur. Bunun sebebi, bu hormonların aynı zamanda melanin (deriye rengini veren pigment) üretiminden de sorumlu olmasıdır, hamilelik döneminde derinizin üzerinde minik noktalar oluştuğunu gözlemleyebilirsiniz.

Buna ek olarak, ağırlığınızda meydana gelen artış derinizin gerilmesine ve elastikliğini kaybetmesine sebep olur. Maalesef ki, bu durum doğum sonrasında derinizde çatlak görünümü oluşmasına sebebiyet verebilir.

“Vücudunuz bebeğinizin ihtiyaçları doğrultusunda değişime uğrarken bir yandan da kendini gerçekleşmesi kaçınılmaz olan doğum için hazırlar.”

6. Rahimdeki değişiklikler

Rahim, bebeği barındırmak için genişlemeye başlayacak ve aynı zamanda boyut olarak da büyüyecektir. Esnekliği sayesinde, rahim büyüklüğü 6 ila 33 santimetre arasında genişleme gösterebilir. Aynı zamanda bebek büyüdükçe siz de karnınızda rahatsızlık hissedebilirsiniz, çünkü boyutu ve ağırlığı arttıkça çevresindeki organlara baskı yapacaktır.

7. Sindirim sistemindeki değişiklikler

HCG gibi hormonların neden olduğu mide bulantısı bazen kusma ya da baş ağrıları ile devam edebilir. Buna ek olarak, kabızlık çekmek, hamilelik sırasında vücudun sık sık yaşadığı başka bir durumdur.

Bebeğin büyümesi, sindirim sisteminin elemanlarına bağırsaklara ve diğer organlarına baskı uygular. Sonuç olarak, yemeklerden sonra biraz rahatsızlık hissediyor olabilirsiniz.

8. Saçlardaki değişiklikler

Hamilelik sırasında bu hormonal değişikliklerin bir başka etkisi de saç hacmindeki artıştır. Saç hacmindeki artışa ek olarak saçlarınız her zamankinden daha kuru ve kırılgan hale gelecektir. Ayrıca bacaklarınız, kollarınız ve yüzünüzde olmak üzere vücut tüylerinde bir artış da fark edeceksiniz.

endişeli hamile kadın

9. Ayaklarda ve bacaklarda değişiklikler

Hem uterusun büyümesi hem de dolaşımınızdaki kan volümünün yükselmesi kanın vücutta dolaşımını zorlaştırır. Bu nedenle, bacaklar genellikle şişer ve varisler ortaya çıkar.

Hamilelik sırasında vücudunuzdaki en tatsız değişikliklerden biri sıvı tutulmasıdır. Ayaklarınız çok şişer, böylece ayakkabılarınız dar gelmeye başlar.

Hamilelik hayatınızda gerçekleşecek daha önemli değişikliklerin başlangıcını gösteren geçici bir aşamadır. Hamilelik süreci ilerledikçe, bu olağanüstü deneyimin tadını sonuna kadar çıkarmaya çalışın ve kendinizi hem bu değişimlere ve hem de doğumdan sonra ortaya çıkacak diğer değişikliklere karşı hazırlayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.