İlk Jinekolojik Muayene İçin Doğru Zaman

Jinekoloğunuza ilk defa gitmeden önce endişe duymanız tamamen normaldir. Doğru rehberlik, gevşeme egzersizleri, derin nefes alma ve olumlu düşünme ile bunun üstesinden gelebilirsiniz. 
İlk Jinekolojik Muayene İçin Doğru Zaman

Son Güncelleme: 18 Ağustos, 2020

Genç kadınların ilk jinekolojik muayene deneyimini yaşaması ergenliğin en zor sınavlarından biri olarak görülür. Her kadının hayatta rahatsızlık duysa da yapmak zorunda olduğu şeyler vardır ve jinekolojik muayeneler de kesinlikle bunlardan biridir.

Muayene sırasında gerginlik basar ve akıllara birçok soru gelir.Kadınların her sene bu deneyime göğüs germesi oldukça cesur bir davranıştır. Hele ki ilk muayenenin verdiği belirsizlik hissi hepsinden de daha korkutucudur. İlk defa jinekoloğa gitmek demek, utanç duygusunu yenmek ve kişinin kendi sağlığını korumaya yönelik önlem alıcı bir tavır sergilemesi demektir.

Genç kadınlar için ilk jinekolojik muayene ne zaman yapılmalıdır?

Erken yaşlardan itibaren yapılan jinekolojik muayeneler, ileride oluşabilecek hastalıkları önlemek açısından son derece önemli bir rol oynar. Bu yüzden, İlk jinekolojik muayene için önerilen yaş aralığı 13 ila 15’tir. 

İlk muayene, doktorla tanışmak ve tıbbi geçmişiniz hakkında bilgi vermek üzerinden gider. Bir sonraki muayenenin planı da bu noktada yapılır.

Genel olarak ilk etapta fiziksel muayene gerekmez; elbette cinsellik ve menstrüasyon ile ilgili bir sorun veya enfeksiyon kaynaklı bir semptom ya da ağrı olmadığı sürece.

Bu muayeneler vücut fonksiyonlarının en uygun şekilde geliştiğini takip etmek ve hastalıkları önlemek için çok önemlidir. Genç kadınlar jinekolog ziyaretlerinin önemini iyice anlamalı ve bunu bir alışkanlık haline getirmelidir.

ilk jinekolojik muayene

İlk jinekolojik muayene esnasında yapılan uygulamalar

1. Pelvik muayene

Bütün üreme organlarının incelendiği bu muayenenin amacı herhangi bir sorun olup olmadığına bakmaktır.  Doktor vulvanın dış kısmını inceler ve spekulum adında bir aletle da vajina duvarları ayırarak vulvanın iç kısmına bakar.

Ayrıca (eldiven ile) elle iç organlara dokunarak muayene yapar. Henüz cinsel birleşme yaşanmamışsa bu muayene sürecinin olabildiğince rahat geçmesi için özel bir spekulum kullanılır.

Pelvik muayene kişinin bekaretini kaybetmesi açısından herhangi bir risk taşımaz çünkü vajinanın içinde yer alan zar yapısı zaten açıktır ve bu delik muayene yapmak için yeterli genişliktedir.

Genç bir kadın için bu oldukça rahatsızlık verici olabilir. Bu durumda, derin nefes ve gevşeme çalışmaları yaparak rahatsızlık hissi minimuma indirilebilir.

2. Hücre bilimi

Bu, rahmin alt kısmına bakarak anormal ya da prekanseröz hücreleri tespit etmek için yapılan özel bir testtir. Ayrıca enfeksiyonları da tespit etmeye yarar.

Jinekolog ilk önce pelvik muayenedeki prensibe benzer bir yöntemle hücre örneği almak için küçük bir fırça kullanır. Daha sonra da bu örneği birtakım testler yapılmak üzere laboratuvara gönderir.

3. Meme muayenesi

Bu, rutin jinekolojik muayenenin bir parçasıdır. Meme kanseri genç yaşlarda pek görülmese de doktor her şeyin yolunda olduğundan emin olmak isteyebilir. Bu muayenede, göğüslerdeki fibroadenom ya da asimetrik düzensizlikler gibi iyi huylu anormal yumrular tespit edilir.

4. Ultrason

Bu test sayesinde doktor pelvik organların içini iyice görüntüleyebilir. Amaç, yumurtalıklarda olabilecek kistleri ve anomalileri bulmaktır.

Doktor, hastanın yaşına bağlı olarak vajinal prob ya da mideden görüntüleme yöntemlerinden birini kullanır. Bu muayene için idrar kesesinin dolu olması daha iyidir.

5. Aşı

Bu aşılar bakteri ve virüslerin oluşturabileceği hastalıklara karşı korur. Bunlardan en çok önerilen tetanos, HPV ve Hepatit B aşılarıdır. Dahası, HPV aşıları rahim ağzı kanseriyle ilişkili iki tip HPV’yi önler. Aşı altı aylık periyotlarla üç aşamada yapılır.

doktorla konuşan genç kız

Üreme sağlığı için tavsiyeler

Genç kadınların jinekolog muayenesinin yanı sıra üreme organlarının sağlığını korumak için yapması gereken başka şeyler de vardır. Bunlar:

  • Stresten ve endişeden uzak sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek.
  • Vitamin bakımından zengin ve kalori ile şekeri düşük bir beslenmeyle sağlıklı kiloyu korumak.
  • Uyuşturucu maddeler, sigara ve alkolden uzak durmak.
  • Korunarak cinsel ilişkiye girmek.
  • Rastgele cinsel ilişkiler kurmaktan kaçınmak.
  • Yılda en az bir kez jinekolojik muayene yaptırmak.
  • Fiziksel aktivitelerle ve sporla uğraşmak.

Sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek ve jinekolojik muayeneler konusunda sorumlu davranarak, oluşabilecek ciddi hastalıkları erkenden önleyebilirsiniz.

Bu sebeple, genç kadınların ilk jinekolojik muayeneye korkulacak bir deneyim olarak bakmaması için erken yaşta eğitilmesi gerekiyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.