Tahılların Bir Çocuğun Beslenmesinde Faydaları Nelerdir?
Birçok ebeveyn, çocuklarının beslenmesinde tahılların faydalarını merak ediyor. Diğer bir yaygın soru, günlük porsiyonlara ne kadar dahil edileceğidir.
Sizde bu gruptaysanız, bugünkü makale sizi tahıllar konusunda her zamankinden daha fazla ikna edecek. Küçüklerin genel sağlığına katkıda bulunan çeşitli faydalar sunarlar.
Tahıl nedir?
Tahıllar, ot ailesine ait bitkilerdir ve adını Tarım Tanrıçası Ceres’ten alırlar. Bu bitkiler, tahılları için yetiştirilir ve iki türe ayrılır. Başlıca tahıllar buğday, mısır, pirinç, yulaf ve arpadır. İkincil tahıllar arasında kanarya otu (kuş yemi) ve darı bulunur.
Neolitik çağda yerleşik yaşamın başlamasıyla birlikte tahılların tüketimi, binlerce yıldır insan beslenmesinin önemli bir parçası olmuştur. Aslında, bu bitkilerin yetiştirilmesi ve tüketilmesi, insanın sonunda oldukça sağlıklı bir diyet oluşturmasına izin verdi. Bununla birlikte göçebe avlanmaya daha az bağımlı hale geldiler.
Tahıllar, modern bir medeniyet olarak beslenmemizin çok önemli bir parçasıdır. Aslında tahminen altı milyar insan bu bitkileri tüketiyor. Mısır, pirinç, buğday ve arpa ekimi ve talebi en yüksek olanlardır.
Tahılların tüketilme yolları
Tahıllar her türlü sunuma sahip olabilir ve kullanımları değişebilir. Aşağıda en yaygın formları listeleyeceğiz.
- Tam tahıllar: Tane halinde yediğimiz tahıllar pirinç, mısır, yulaf, arpa, önceden pişirilmiş buğdaydır. Teknik olarak sahte tahıl olmasına rağmen Quinoa da bu listede yer alıyor.
- Makarna olarak: Tahıllar makarna şeklinde de tüketilebilir. Örneğin buğday, mısır, çavdar, pirinç ve diğer tahılların tümü makarna biçiminde olabilir. Bir diyet gıda olarak mevcut popülaritesi sayesinde, kinoa da makarna yapmak için kullanılmaktadır.
- Un olarak: Buğday ve çavdar dünya çapında en popüler un türlerinden bazılarıdır. Ekmeğin içinde ve bir dizi başka unlu mamulde bulunurlar. Mısır, özellikle Amerika kıtasında bir sonraki sırada. Son olarak, pirinçten ve kabuksuz buğdaydan gelen un da var.
Bir çocuğun beslenmesinde tahılların faydaları nelerdir?
Tahıllar, çocukların sağlığı için faydalı olan çeşitli maddeler içerir. Örneğin karbonhidratlar, proteinler, lipitler, lifler, mineraller ve B grubu vitaminler içerirler.
Karbonhidratlar
Karbonhidratlar çocukların gelişimine ve düzgün büyümesine katkıda bulunur. Kolesterol seviyelerini yükseltmeden enerji sağlarlar ve sinir sisteminin işleyişine yardımcı olurlar.
Proteinler
Proteinler bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp için faydalıdır, kemikleri güçlendirir ve çocukların büyümesi için temel besinleri sağlar.
Lipidler
Bu, çocukların günlük aktivitelerini gerçekleştirebilmeleri için ihtiyaç duydukları enerjiyi sunan bir besin grubudur.
“Temel tahıllar buğday, mısır, pirinç, yulaf ve arpadır. İkincil tahıllar arasında kanarya otu (kuş yemi) ve darı bulunur. “
Lif
Lif, tahılların en önemli faydalarından biridir. Çocukların düzgün bağırsak işleyişine katkıda bulunur ve böylece kabızlık gibi sorunları azaltır.
Dahası, çocuklara tatmin duygusu veren gıdalardır. Sonuç olarak çocuklar, öğünler arasında abur cubur ve atıştırmalıklara ulaşmaya daha az eğilimli ve tok hissedecekler.
Mineral tuzlar
Mineral tuzlar bebeklerin bilişsel gelişimini destekler ve aynı zamanda büyümelerine de faydalıdır.
B grubu vitaminler
Grup B vitaminleri, hafıza ve bilişsel gelişim ile ilgili sorunları önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda saç ve tırnakların uzamasına katkıda bulunur, kasların ve cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olurlar.
Çocuklar ne kadar tahıl tüketmeli?
Yaşamın ilk yıllarında en çok tavsiye edilen tahıllar pirinç ve yulaftır. Bunun nedeni, sindirilmelerinin kolay olması ve çocukların onları sevmesidir.
Çocuklar okul çağına geldiklerinde kahvaltılarının bir parçası olarak tahıl tüketmelidirler. Ayrıca öğle ve akşam yemeklerinin bir parçası olarak da yemelidirler. Tahıllarda önerilen miktarlar günde en az 50 gramdır. Bunlar gün boyunca birkaç küçük porsiyon halinde dağıtılabilir.
Tahılların faydalarına ilişkin son bir tavsiye olarak, çocuğunuzun yaşını ve olası alerji ve intoleransları hesaba katmayı unutmayın. Elbette çocuğunuza sunduğunuz tahılların içerdiği şeker ve yağ miktarını da sınırlamalısınız. Çocuklarınızın tahılları alma şekli, sağlıkları için ne kadar faydalı olduklarını etkileyecektir.