Önemli! Çocuğunuzun Solunumu Duracak Olursa Hayatını Nasıl Kurtaracaksınız?
Bunu yaşamanızı asla istemeyiz, ancak kendinizi bu tür dramatik bir durumda bulacak olursanız, hazırlıklı olmanızı istiyoruz. Çocuğunuzun aniden nefes alıp vermesi duracak olursa, hayatını nasıl kurtaracağınızı sizinle paylaşacağız.
En önemli şey, durumu hızlı bir şekilde analiz etmek ve sakinliğinizi korumaktır. Bir bebek ya da çocuğun, nefes alış verişinin durması, farklı nedenlerden dolayı gerçekleşebilir. Duruma uygun hareket edebilmek adına çocuğunuzun ne durumda olduğunu anlamanız oldukça önemlidir.
Çocuklarda solunum durmasının nedenleri
Tıkanma
Tıkanma, üst veya orta solunum yollarında kazara bir tıkanıklık meydana gelmesidir. Genellikle bir çocuk bir şeyler yediğinde ve yeterince çiğnemeden yuttuğunda gerçekleşir.
Tıkanıklık genellikle çocuğun çiğneyemediği büyük lokmalardan kaynaklanır. Örneğin, büyük et parçaları gibi. Bu nedenle, düzgün çiğnemeyi öğrenene kadar onları küçük parçalar veya pürelerle beslemek gerekir.
Çocuğunuz belli bir yaşa gelene kadar tüketmesi tavsiye edilmeyen, sakız veya jelibon kıvamındaki yiyecekleri yemesine izin vermemelisiniz. Tıkanmanın bir başka nedeni, bir çocuğun küçük bir nesneyi yutmasıdır, bu yüzden onları sürekli gözetiminiz altında bulundurmalısınız.
Boğulma
Boğulma, nefes alamama durumudur. Bu, vücudun hava yolu girişinin sıvıyla tıkanması sonucu oluşur. Bu tür durumlar, yaz aylarında yüzme havuzunda veya plajda vakit geçirirken daha sık görülür.
Evdeki küvetin denetimsiz oluşu da bu durumda bir tehlike oluşturabilir. Sadece birkaç santimetrelik suyun bile tehlikeli olabileceğini aklınızda bulundurun.
Bu nedenle çocuklarınızı her zaman korumak ve onları gözetiminiz altında bulundurmak çok önemlidir.
Zatürre (Pnömoni)
Pnömoni, akciğerlerin akut inflamasyonudur. Bu hastalık genellikle “iyi tedavi edilmemiş” bir soğuk algınlığından sonra ortaya çıkar. Pnömoni, rinit ve ateş gibi belirtilerle birlikte gelişen üst solunum yolu iltihaplanması ile başlar.
Başlangıçtan sonra, bu iltihaplanma, alt solunum yollarına doğru iner ve solunum sıkıntısına ve solunum hızında artışa neden olur. Doğru tıbbi bakım ile, çocuklarımız herhangi bir sağlık problemi yaşamak zorunda kalmadan bunu atlatabilir.
Bu durumda çocuk doktorunuz, havanın geçişini kolaylaştırmak için antibiyotik ve bronkodilatör fısfıslar reçete edecektir. Bu, yeterli sıvı tüketimi ile birlikte, krizin üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.
Bronkospazm
Bronş kaslarının büzülmesi sonucu bronşiyel lümenin daralması ve bunun sonucunda solunum sıkıntısı yaşanmasına denir. Bu durumda yapılacak en iyi şey çocuğunuz yeterince oksijen alamıyor olduğundan dolayı hemen bir acil servise gitmektir.
Bronşit
Bronşit alt solunum yollarının iltihaplanmasıdır.
Akciğerlerin içinde bulunan bronşların, bir enfeksiyon nedeniyle iltihaplanması sonucu oluşur. Bronşit burun ve boğazda başlar ve daha sonra akciğerlere kadar yayılır.
Çocuğunuzda bronşit olması durumunda, çocuk doktorları hava girişini iyileştirmek ve aynı zamanda enfeksiyonu tedavi etmek için bronkodilatörler ve antibiyotikler reçete eder.
Bronşiyolit
Üst solunum yollarındaki mukus genellikle öksürüğe sebep olur. Öksürük, vücudun mukusu çıkarmak için gerçekleştirdiği doğal bir mekanizmadır.
Bazen bu mukusun alt solunum yollarına kadar ulaştığı da olur. Bu durum, genellikle çocuğun bir iltihaplanma sonrası bu mukusu doğru bir şekilde çıkaramadığı zamanlarda görülür.
Çok küçük bebeklerde, aşırı mukus birikimi solunum yollarında tıkanmaya ve hatta solunum durmasına bile neden olabilir.
Bu durumu önlemek için çocuğun burnunun yıkanması tavsiye edilir. Burun yıkaması, solunum yollarını temizlemek ve mukusla savaşmak adına yararlı bir yöntem olabilir.
Çocuğunuz nefes almıyorsa ne yapmalısınız?
Ona olabildiğince çabuk yardım edin.
Durumu hemen çözmenin bir yolunu bulun.
Bu durumda bazı uygun seçeneklerimiz var; hızlı bir şekilde hastane acil servisine gitmek veya acil servisi aramak.
Yardım yoldayken
Heimlich manevrası
Heimlich manevrası, bir parça yiyecek veya küçük bir nesne tarafından bloke edilmiş solunum yollarını yeniden açmak için kullanılan bir ilk yardım prosedürüdür.
Boğulma durumlarında hayat kurtarmak amacıyla kullanılan etkili bir tekniktir. Boğulmakta olan kişi sert bir yüzeye, yüzü yukarı gelecek şekilde yatırılmalıdır. Bundan sonra ellerinizi boğulmakta olan kişinin göğüs kemiği ve göbeği arasında birbirinin üstüne yerleştirin ve göğsüne doğru birkaç kez ittirin.
CPR
CPR, bir kişinin nefes alıp vermesi ve kalp atışı durduğunda hayat kurtarmak için kullanılan bir acil durum prosedürüdür.
Dakikada 120 kompresyon olacak şekilde yapılır. CPR’da, ısı kompresyonu ve suni teneffüs kombine edilir. Bu, normal ya da yapay bir şekilde, solunum ve kalp fonksiyonları yeniden sağlanıncaya kadar yapılması gereken bir prosedürdür.
CPR’ın, bebeğinizin yüzü aşağı bakacak şekilde ön kolunuza yatırılıp yapıldığı durumlarda, bebeğe sırtından 5 darbe vurulur. Unutmayın ki bu gibi durumlarda geçen her dakika son derece önemlidir. Bu sebeple mümkün olan en kısa sürede profesyonel yardım bulmaya çalışın.