Yolculuklarda çocukların baş dönmesi nasıl önlenir

Yolculuk sırasında mide bulantısı veya baş dönmesi çocuğunuzu etkiliyorsa, aşağıda sunacağımız ipuçlarını okumadan geçmeyin. Bu tavsiyelerle birlikte, rahatsızlık yaşamadan yolculuk yapabilecek hale geleceklerdir.
Yolculuklarda çocukların baş dönmesi nasıl önlenir

Son Güncelleme: 31 Ocak, 2019

Çocukların yolculuk sırasında veya araba ile yapılan gezilerde baş dönmesi veya mide bulantısı yaşamalarından nasıl kaçınılacağını bilmek, her ebeveyn için vazgeçilmez bir görevdir. Hareketten duyulan rahatsızlık ya da vücutta hareketin neden olduğu bozukluklar, çocuklarda, baş dönmesine ek olarak, kusmaya ve genel rahatsızlığa neden olabilecek hoş olmayan belirtilere sebep olur.

3 ila 12 yaş arasında, çocuklar baş dönmesine özellikle duyarlıdır. Aslında, bu durum yetişkinliğe kadar mevcut olabilir. Bununla birlikte, çocuklarda yolculuk sırasında baş dönmesine yatkınlık saptandığında, hedef, semptomları en aza indirmek için öngörülebilir olmalıdır.

Yol tutması nedir ve neden gerçekleşir?

Yol tutması, bünyede hareketin sebep olduğu kontrol eksikliği olarak tanımlanır. Yani, orta kulak ve kas-iskelet sistemi, görme ve bedensel duyumlar arasındaki uyumsuzluk nedeniyle dengesizleşir.

Çünkü çocuğun vücudu dururken, etrafındaki her şey hareket halindedir. Beyin, yanlışlıkla, kişinin hareket ettiğini algıladığında, bünyeyi rahatsız eden sinyaller gönderir.

Belirtiler

Bu belirtiler:

  • Baş dönmesi ve dengesizlik hissi
  • Solgunluk
  • Denge kaybı
  • Karın ağrısı
  • Kusma
  • Terleme veya üşüme
arabada mide bulantısı

Yolculuklarda çocukların baş dönmesi nasıl önlenir

Yolculuklarda çocukların baş dönmesini önlemek için farklı yollar vardır. Çocuğun orta kulak dengesini değiştiren hisleri kademeli olarak düzenleyebileceği düşünülürse, ilaç kullanılması en az tavsiye edilen yöntemdir. Giriş kısmında belirttiğimiz gibi, bu durum yetişkinliğe kadar uzayabilir.

“Yol tutmasında, orta kulak ve kas-iskelet sistemi, görme ve bedensel duyumlar arasında bir uyumsuzluk nedeniyle dengesizleşir”

Bu nedenle, ebeveynler çocukları araba veya uçakların içine belirli pozisyonlarda tutmalı ve ani hareketler yapmalarını engellemelidir. İzlenecek olan yöntemler şunlardır:

Yolculuk öncesi önlemler

Evden ayrılmadan önce, çocuğun midesinin bulanmasını önlemek için iki noktaya dikkat edilmelidir. Birincisi, evden ayrılmadan en az bir buçuk saat önce yemek yedirmektir. Ebeveynler, çocuğun fazla tok olmadığından emin olmalıdır. Bu nedenle, baş dönmesi durumunda, midesi kusmanın kaçınılmaz olduğu noktada etkilenmeyecektir.

Yolculuktan önce önerilen yiyecekler yağsız et proteinleri ve sebzelerdir. Makarna veya hamburger gibi yemeklerden kaçınmalısınız, çünkü bunlar midede ağırlık hissi yaratır. Uçakla seyahat ederseniz de bol miktarda gaz yaparlar.

Yolculuktan önceki ikinci nokta, çocuğun genellikle uyuyor olduğu saatlerde ve hatta geç saatlerde yolculuk yapmaktır. Böylece uyurken orta kulakta dengesizlik oluşmaz.

Bu sebeple, yolculuk başladığında çocuğun uykuya dalmasını sağlamak, çok yardımcı olacaktır.

Yolculuk sırasında alınacak önlemler

Yolculuk sırasında alınacak en etkili önlemler:

Çocuklar, özel çocuk koltuğuna oturtulmalı veya daha büyüklerse, emniyet kemeri takılmalı, gözlerini ufka doğru sabitlemeli veya en azından başları hafifçe pencereye doğru döndürülmelidir.

Baş aşağı eğilmesinin önlenmesi için cep telefonu, ipad, oyuncak bebek veya kitap ile ilgilenmekten kaçınılmalı. Bunun nedeni, görme yeteneğiniz sabit bir noktada yoğunlaştığı zaman, başınızı kaldırdığınızda ve aracın hızlı hareketini algıladığınızda, beyninizin hızlı bir şekilde baş dönmesi yaratan ani değişime uyum sağlayamamasıdır.

Çocuğun yolculuk sırasında yemek yemesi tavsiye edilmez. Önerilen, sadece su içmesi ve küçük miktarlarda olmasıdır. Yolculuk uzun olduğu taktirde, molalar sırasında beslenmelidir.

Otomobilin içinde yüksek sıcaklıklardan kaçınılmalıdır. Yani, klimayı çok düşük veya çok yüksek sıcaklıklara getirmeyin. Çocuğun başı dönerse, aracın içinde temiz havanın dolaşmasına izin verilmelidir.

Son olarak, çocuğun başı zaten dönüyorsa, onu nefes egzersizleri yapmaya teşvik edin. Ayrıca, her zaman ıslak mendil, kusması için torba ve çocuk doktorunuz tarafından verilen baş dönmesi ve kusma ilaçlarını yanınızda bulundurun.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.