Sevgi Eksikliği Çocuk Gelişimini Geciktiriyor
Sevgi eksikliği, hangi yaşta olursa olsun çocukların gelişim süreçlerini geciktirmektedir.
Ben Anneyim olarak, siz anneler için bu konuyu biraz açmanın faydalı olacağını düşündük.
Sevgi İle Çocuk Gelişimi Arasındaki Önemli İlişki
İnsan hayatının erken aşamalarında bebeklerin gördükleri sevginin beyinlerindeki sinapsların (sinir kavşaklarının) gelişimini etkilediği bilinmektedir.
Eğer maruz kaldığı uyarılar olumlu ise, yaşadıkları tecrübeler de olumlu yönde olacaktır. Aynı şekilde tersi bir durum da bu doğrultuda olumsuz sonuçlar verecektir.
Mutsuz, yeterince ilgilenilmeyen, yaşadığı ilgi eksikliği nedeniyle hem kendi güvenliğini kendisi sağlaması gereken hem de sevgi noksanlığı hisseden bir çocuğun nöronal (nevrotik) ve duygusal gelişimi, anne ve babasından yeterli sevgiyi alan bir çocuk ile aynı seviyelerde olmayacaktır.
Bu yüzden her annenin ya da genel anlamda her ailenin, bir çocuğu dünyaya getirmeden önce ona hayatlarını ne ölçüde adamaları ve ona ne kadar sevgi sunmaları gerektiğini iyi bilmeleri çok önemlidir.
Diğer taraftan, sevginin kısıtlanması ya da baskılanmasının sadece duygular ve nöron bağlantılar açısından sonuçları bulunmamakta, bu durumun ayrıca çocuğun normal gelişimini de olumsuz yönde etkilediği belirtilmektedir.
Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse, sevgi eksikliği endokrin sistemin çalışmasını engellemektedir.
Endokrin sistem, vücudun düzgün bir biçimde fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu hormonları barındırmaktan sorumlu bir grup organ ve dokudan oluşmaktadır.
Vücudumuzun her noktasına ulaşan dolaşım sistemi ile taşınan bu hormonlar, büyüme de dahil olmak üzere bir çok fonksiyonun sağlanmasından sorumludur.
Ancak, bir çocuk anne ve babası tarafından yeterli sevgi ve ilgiyi göremezse, depresyona girer, stres yaşar ve bu stres büyüme hormonu üretimini de doğrudan engelleyen bir faktör olarak ön plana çıkar.
Somatotropin adı verilen bu hormonun üretiminin engellenmesi, çocuğun gelişiminin de sekteye uğraması anlamına gelmektedir.
Sevgi Eksikliği Çocuk Gelişimini Geciktirir
Gelişim gecikmesi dendiği zaman, bir çocuğun normal yaşıtlarının sahip olması gereken kilo ve boya sahip olmaması anlaşılmaktadır.
Aslında çocuklarda görülmekte olan büyüme sorunu, pediyatristler tarafından kolay bir şekilde teşhisi konabilen ve ilaçla tedavisi mümkün olan bir problemdir.
Ancak bunun yerine, sevgi noksanlığı nedeniyle ortaya çıkan diğer sorunlarda olduğu gibi, gelişim probleminin de çözümü çocuğun kendi ailesi tarafından sağlanabilir. Aslında benimsenmesi gereken yöntem de budur.
Bu bağlamda, sevgi eksikliğinin çocuklarda birçok duygusal rahatsızlıklara yol açtığı dikkate alınması gereken bir gerçektir.
İsyan, kaygı, kendine güven konusunda yaşanan problemler… ve daha birçokları düzeltilebilir ve hatta bunun da ötesinde önlenebilir sorunlar arasında bulunmaktadır.
Çocuklarda Gelişim Gecikmesi Nasıl Önlenebilir?
İşte size bu konuda bazı ipuçları:
- Çocuğunuzu ilk günden itibaren sevin.
- Ona mümkün olduğunca uzun süre kendinizi adayın.
- Onunla birlikte oyunlar oynayın.
- Onun sırdaşı olun.
- Sizden her yardım istediğinde sorunları çözme konusunda ona yardımcı olun.
- Endişeleri ve sorularından kaçmaya çalışmayın. Bunlar ne kadar basit ve yüzeysel olursa olsun.
- Ona değerler üzerinden bir eğitim sağlayın.
- Onun ilgisini çeken aktiviteleri ve konuşmaları ertelemeyin.
- Farklılıklar olduğunda asla şiddet ya da saygısızlık gibi davranışlara başvurmayın.
- İnsanların fiziksel ve duygusal sağlıkları için sevginin ne kadar önemli olduğunu ona öğretin. Fakat bunu yaparken sadece en tecrübeli edebiyatçının sözcüklerine başvurmayın, doğrudan sevgi ile öğretin: öpücükler, ten teması, okşamalar ve kucaklamalar gibi….
- Onunla her zaman ilgilenin, ancak aşırı ilgi ve korumacılık tuzağına düşmeme konusunda da dikkatli olun. Kendi hatalarını yapması için ona izin verin.
- Fikirlerini dikkate alın. Dünyadaki hiçbir şey kriterlerini düşürmenize ve gözardı etmenize neden olmamalıdır.
- Onu diğerleri ile kıyaslamayın. Sizin çocuğunuz tektir ve tek olmak kendine özgü kalite ve yeteneklerle birlikte çok güzeldir.
- Hayattaki iyi alışkanlıklar konusunda onu cesaretlendirin. Okuma sevgisi, açık havada yapılan aktiviteler gibi…
- Her zaman onun için bir örnek olun. Unutmayın ki özellikle hayatının ilk yıllarında çocuğunuz sizi taklit edecektir.
- Fiziksel sağlığını, beslenmesini, sağlık ihtiyaçlarını, eğitimini ve bir insan ve çocuk olarak hakkı olan diğer her şeyi garanti altına alın.
- Kendisine olan güven duygusunun gelişmesi konusunda onu sürekli cesaretlendirin.
Anneler; ilgi ve bağlılık eksikliklerinin çocuklarınızın duygusal ve fiziksel gelişim sürecini olumsuz yönde etkileyebileceğini asla aklınızdan çıkarmayın.
O yüzden onlara sevginizi her zaman gösterin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
- Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
- Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
- Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.