6 - 9 Ay Arasındaki Bebekler İçin Kaşık Kullanarak Yiyecekleri Tarifler
Bu yazımızda sizlere, bebeğinizin beslenme düzenine yardımcı olmak ve bunu desteklemek için 6 ila 9 ay arasındaki bebeklere özel, kaşıkla yedirebilecek şekilde hazırlayacağınız beslenme tariflerimizi sunuyoruz. Bu tarifler, bu çağlarda bulunan çocukların gelişimi ve sağlıklı bir biçimde büyümeleri için en uygun besinlerin hangileri olduğunu öğrenmeniz açısından oldukça faydalı olacaktır. Aynı zamanda bu tariflerde, en kolay pişirme teknikleri ve çocuğunuz için en güzel sunum biçimleri de dikkate alınmıştır.
Bu aylar arasında bulunan çocukların yeni besin maddeleri ile çok yavaş bir biçimde tanıştırılması tavsiye edilmektedir. Bu bağlamda, yeni bir gıdayı bebeğe haftada bir olacak şekilde ve uygun miktarlarda vermek yerinde olacaktır. Bu sayede bebek, bu yeni yiyeceğin tadına, kokusuna ve yapısına daha kolay bir biçimde alışma şansına sahip olacaktır. Bunun sonucunda da bebeğin beslenme düzenini daha zenginleştirmiş ve geliştirmiş olacaksınız.
6 – 9 Ay Aralığındaki Bebeklerin Beslenmesi İçin Kaşık Tarifleri ve Kriterleri
Bebeğin karnını doyurmak için sabırlı olmak ne kadar önemli ve gerekliyse, bunu başarabilmek için belirli kriterleri bulup bebeği o miktarda beslemek de o denli önemlidir. Bu bağlamda, dikkat etmeniz gereken en önemli kriterler şu şekilde sıralanmıştır:
- Taze ve iyi kaliteye sahip gıda maddeleri kullanmaya özen gösterin.
- Yiyecekleri hazırlarken hijyen kurallarına maksimum seviyede dikkat edin.
- Yiyeceklere aşırı derecede tuz, şeker ya da çeşitli baharatlar eklemekten uzak durun.
- 2 ya da 3 yiyecekten daha fazlasını bir araya getirmekten kaçının. Çünkü bu tarz yiyeceklerin hem tadını bir anda almak hem de sindirmek bebek için oldukça zor olacaktır.
- Hiçbir zaman aşırı sıcak ya da soğuk yiyecekler servis etmeyin. İdeal olarak hazırlamanız gereken sıcaklık, bebeğin daha fazla isteyeceği ve iştahının açılacağı derecede ılıklığa sahip bir sıcaklık olacaktır.
- Etleri buharda ya da fırında pişirmeyi tercih edin. Bu sayede bebeğin hem yemeği sindirimi kolay olacak hem de gereksiz yağları tüketmek durumunda kalmayacaktır. Aynı zamanda bu tarz bir pişirme şekli ile yemeğin besleyici özelliğini en yüksek seviyede korumak da mümkün olacaktır.
- Bebeğe yemeği yedirirken plastik ya da silikon kaşık kullanmayı tercih edin. Böylelikle bebeğin diş etleri ve ağzının diğer kısımlarının sürtme nedeniyle tahriş olmasının önüne geçmiş olursunuz.
- Belirli bir yiyeceği tüketirken bebeğin olası olumsuz bir durumla karşılaşıp karşılaşmadığına maksimum dikkat gösterin.
- Hazırladığınız püre, krema ya da lapa gibi yiyecekleri bebeğinize küçük bir parça ekmek eşliğinde yedirebilirsiniz. Ancak bunu yaparken ekmeği yeterince küçük parçalara böldüğünüzden ve bebeğin ekmekleri sorunsuz bir biçimde çiğneyebildiğinden emin olmanız gerekmektedir.
En Uygun Yiyecekler
Bu çağlarda bulunan çocuklar için yemek düzenini zenginleştirecek en uygun gıdalar konusunda, şu sebzeleri tercih etmeniz özellikle tavsiye edilmektedir: havuç, kabak, balkabağı ve patates. Diğer taraftan, bu besin maddelerini çeşitli tahıllar, yulaf, buğdaydan yapılmış makarna ve beyaz pirinç ile desteklemek iyi bir seçenek olacaktır.
6 İla 9 Ay Aralığındaki Bebekler İçin Kaşıkla Tüketilecek Yemek Tarifleri
1. Mango ve Muz Püresi
Kullanılacak Malzemeler
- 1 adet muz
- 1 adet küçük mango
Hazırlanışı
- Muzun ve mangonun kabuklarını soyun.
- Meyveleri büyük parçalar halinde doğrayın ve bu parçaları bir blender ya da başka bir yiyecek işleme cihazına koyun.
- Çok az parçacıklar kalıncaya ve ortalama yoğun bir kıvam elde edinceye kadar meyveleri işlemden geçirin.
- Bu tarifin alternatifi olarak mango ve muz yerine mango ve beyaz pirinç de kullanabilirsiniz.
2. Kabak ya da Balkabağı Püresi
Bu besin maddeleri, 6 ila 9 ay arasında bulunan bebekler için zengin lif yapıları sayesinde en besleyici sebzeler arasında bulunmaktadır. Bu yiyecekleri hem fırında hem de buharda pişirebilirsiniz. Çok taze olanlarından kullanmanızın tavsiye edildiğini de hatırlatmak gerekir.
Unutmayın ki, 6 ila 9 ay arasındaki bebeklere kaşıkla yedirebileceğiniz tariflerde sebze ve meyvelerin çekirdeklerini ve hazırlanan yemek içindeki büyük parçacıkları ayıklamak oldukça önemlidir. Çünkü bu parçacıklar hem bebek için bir tehlike oluşturur, hem de bebeğin kolay bir biçimde yemeğini yemesi için bir engeldir.
Kullanılacak Malzemeler
- 1 adet küçük balkabağı
- Su (ihtiyaç duyulan miktarda)
Hazırlanışı
- Balkabağını ikiye ya da daha fazla parçaya ayırın. Böldükten sonra içindeki çekirdekleri bir kaşık yardımıyla ayıklayın. Daha sonra su eklediğiniz bir tencere içinde kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Pişirme işlemi sona erdiğinde, malzemeleri blender ile işlemden geçirin. Elde edeceğiniz pürenin kıvamı eklediğiniz suyun miktarına göre değişecektir.
3. Tavuk Lapası
Pürenin aksine, lapa çok daha yumuşak bir kıvama sahiptir. Ayrıca tavuğun, bebeğin ilave gıdalar almaya başladığı bu dönemde ideal bir besin maddesi olduğu da dikkate alındığında, onun için bir tavuk lapası hazırlamanız oldukça uygun olacaktır. İçeriğinde bulunan protein, bebeğin gelişimine önemli derecede katkıda bulunacak ve ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirecektir.
Kullanılacak Malzemeler
- 3 adet kemiksiz tavuk göğsü
- 2 kase sodyum oranı düşük tavuk suyu
Hazırlanışı
- Bir tencere içerisinde yeterli miktarda su kaynatın.
- Tavuğu bir kap içine yerleştirin ve üzerine tavuk suyunu ilave edin. Tavuğun tamamının tavuk suyu ile kaplandığından emin olun.
- Su kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını biraz kısın ve tavuğu içine yerleştirin. Bu şekilde tavuğun orta sıcaklıkta yaklaşık 20 dakika kadar pişmesini sağlayın. Bu aşamada tavuk suyunun tamamen bitmemesine ve tavuk parçalarının kurumamasına dikkat edin.
- Yeterince piştikten sonra tavuk parçalarını çok küçük parçalar halinde doğramanız ve ardından blender içine koyup işlemden geçirmeniz gerekmektedir. Bu işlem esnasında tavuk suyu da eklemeli ve bulamaç kıvamına gelene dek devam etmelisiniz.
6 ila 9 ay arasındaki bebeklere kaşıkla yedirebileceğiniz tarifler yapmak oldukça basittir. Ancak yüksek oranda besleyici olan bu tariflerin bebekler için bir o kadar da harika besin maddeleri olduğunu söylemek gerekir. Bu nedenle, bu tariflerden hazırlayarak bebeklere yedirmek uygun bir davranış olacaktır. Ayrıca içinde oldukça az tuz olması nedeniyle bu yiyecekler çok lezzetli olmasalar da, bu tariflere bu aşamada herhangi bir biçimde tuz ya da baharat eklememeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Fidler Mis N., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
- See VHL., Mas E., Prescott SL., Beilin LJ., et al., Effects of postnatal omega 3 fatty acid supplementation on offspring pro resolving mediators of inflammation at 6 months and 5 years of age: a double blind, randomized controlled clinical trial. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids, 2017. 126: 126-132.