3 Yaşından Küçük Bebeğinizin Beslenmesi için 13 İpucu

3 Yaşından Küçük Bebeğinizin Beslenmesi için 13 İpucu

Son Güncelleme: 30 Mart, 2018

Bu yazımızda size, 3 yaşından küçük bebeğinizi sağlıklı ve güçlü olacağından emin bir şekilde gönül rahatlığıyla beslemeniz için 13 tane ipucu vereceğiz.

Bir bebeğin beslenmesi çok önemli bir konudur. Dengeli bir beslenme sağlıklı olmayı destekler ve kronik hastalıkların önlenmesini sağlar.

Yenidoğan bebeğin ilk yılında anne sütüyle emzirilmesi önerilir. Bu dönemi çocuk 2 yaşına gelene kadar da sürdürmek mümkündür. Anne sütü, bebeğin gelişimi ve büyümesi için ihtiyacı olan tüm besin maddelerine ve bileşenlere sahiptir.

Bebeğiniz 6 ayı geçtikten sonra takviye gıdalarla tanıştırmaya başlayabilirsiniz, ancak esas besin kaynağı olarak anne sütünü her zaman vermeye devam etmelisiniz. Annenin kendi sütü yerine yapay anne sütü de kullanılabilir.

Bebekler için bu harika beslenme önerilerini kaçırmak istemiyorsanız okumaya devam edin.

3 yaşın altındaki bebekleri beslemek için ipuçları

Canı her yemek istediğinde besleyin

Eğer bebeğiniz hala anne sütü emiyorsa onu istediği sıklıkta emzirin.

Biberonla şekerli içecekler vermekten kaçının

Biberonu kutu meyve suları gibi şekerli içecekler vermek için kullanmayın. Bunu yaparak diş çürükleri oluşma riskini artırırsınız.

Çocuğunuzu, istemediğinde yemeye zorlamayın

Eğer çocuğunuz belli yiyecekleri yemek istemiyor ya da daha fazlasını yemek istemiyorsa ona zorla yedirmeye çalışmamalıyız. Hangi yemekleri yiyeceğine ya da ne kadar daha fazla yemek istediğine karar verecek olan kendisidir.

Çocuğunuzu 1 yaşından sonra masaya oturtun

Çocuğunuz 1 yaşına geldikten sonra masada oturabilir ve ailenin diğer bireyleriyle beraber yemek yiyebilir. İlk başta yardımınıza çok ihtiyacı olacaktır ancak buna çabucak alışır.

Bu onu yemek yeme vaktinde ailesiyle bütünleşmesi için de teşvik edecektir.

Yemekle oynamak ya da ellemek çocuğun gelişimi için gereklidir.

Çocuklar bu şekilde öğrenir. Daha sonra da yeteneklerini yavaş yavaş geliştirmeye başlar. Ancak, bu noktaya gelebilmesi için yemeğiyle oynaması ve elleyerek keşfetmesi için ona şans tanımalısınız.

Bunu yaparken ortalığı pisletebilir ve tabi siz de daha sonra arkasından temizlik yapmak zorunda kalırsınız. Ancak, çocuğumuzun bağımsız bir şekilde kendi kendine yemek yemeyi öğrenebilmesi için bunu yapmamız çok önemlidir.

Önceden pişirilmiş yemekleri sınırlı miktarda verin

Fast food (pizza, hamburger) doymuş yağlar, şeker ve tuz içerir. Çocuğumuzu elimizden geldiğince sağlıklı ve en doğal besinlerle beslememiz gerekir. 

Her zaman kahvaltı etsin

Çocukların asla kahvaltı öğününü atlamaması gerekir. Her zaman en sağlıklı besinlerle ve bol çeşitli kahvaltılar hazırlamaya çalışın.

4 yaşına kadar kuruyemiş vermekten kaçının

Kuruyemiş boğulma riski yaratması sebebiyle çok tehlikeli olabilir. (badem, fıstık, fındık vb.) Çocuğunuz 4 yaşına gelene kadar bu yiyecekleri vermekten kaçının ve yemeye başladığında da ona her an dikkat edin.

Sık sık beslemek

Çocukların sık sık yemek yemesi gerekir. Çocuğumuza öğünler arasında atıştırması için sağlıklı ve besleyici atıştırmalıklar vermeliyiz. Bu onun sağlıksız yiyecekleri (patates kızartması, kutu meyve suyu, kurabiye gibi) istemesine engel olacaktır.

Fiziksel aktivite

Sağlıklı bir beslenmenin yanı sıra fiziksel aktivite de çok önemlidir; 1 yaşından 3 yaşına yapacağı aktivite ise oyun oynamaktır.

Bu yüzden çocuğunuzun oyun oynamasına ve eğlenmesine izin verin. Hatta oyun oynarken ona katılmalı ve beraber keyifli bir vakit geçirmelisiniz.

Alışverişe gittiğinizde size yardım etmesine izin verin

Çocuklar 2 yaşından itibaren size alışveriş yaparken “yardım etmeye” başlayabilir. Ayrıca yemek yaparken de yardım edebilirler. (sebze yıkamak, portakal sıkmak, sandviç yapmak, eşyaları dolaplara kaldırmak gibi)

Her an yakın denetiminiz altında tutmak şartıyla size yardım etmesine izin verin.

Onu ödüllendirmek ya da cezalandırmak için yemeği kullanmayın

Çocuğunuzu iyi davranışlar gösterdiğini anlaması için tatlı ve şekerleme ile ödüllendirmeyin. Ayrıca yemesini kısıtlayarak da cezalandırmamanız gerekir.

İyi davranışlarını takdir etmeli ve her zaman nazik bir şekilde yardımını istemeliyiz. Bunu da her seferinde “lütfen” ve “teşekkür ederim” sözlerini kullanarak yapmalıyız.

Çocuklar sünger gibidir, yetişkinleri gözlemleyerek bir şeyler öğrenirler. Bunu aklımızda bulundurarak onlara iyi bir rol model olmaya çalışmalıyız.

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni oturtun

Sağlıklı besinler tüketme alışkanlığı kazandırmak çok önemlidir. Sağlıklı beslenmenin ne demek olduğunu çocukluk döneminden anlamaları gerekir.

Artık bebeğinizin beslenmesi konusunda bazı ipuçlarını öğrendiniz. Bunları pratikte de uygulamaya çalışın, böylece çocuğunuzu sağlıklı bir şekilde büyütmüş olduğunuzu ileride göreceksiniz. Rutininizi oturttuktan sonra bu sizin için  kolay bir süreç haline gelecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Triantis V., Bode L., Joost van Neerven RJ., Immunological effects of human milk oligosaccharides. Front Pediatr, 2018.
  • Fidler Mis N., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.