Annelik Bulaşıcı Olabilir Mi?
Anneliğin bulaşıcı olup olmadığı sorusuna cevap vermek için çok sayıda çalışmanın sonuçlarını sizinle paylaşacağız.
Arkadaşlarınızdan hamile olan var mı? Öyleyse, sıradaki kişi siz olabilirsiniz. Bazı çalışmalar, bir arkadaşınızın hamileliğinin anne olma arzunuzu tetikleyebileceğini göstermektedir.
Bu nedenle, çocuk sahibi olma kararını etkileyen sadece bir çiftin bireysel özellikleri ve tercihleri değildir. Çiftin sosyal ağı da bu konuda etkili olabilir.
Esasen araştırmacılar, arkadaşları hamile olan kadınların iki yıl içinde gebe kalma ihtimalinin daha yüksek olduğuna inanıyorlar.
Özellikle çocuğun hayatının ilk 12 ve 23 ay arasında anneliğin bulaşıcı olduğu söylenebilir. Bu etki, çocuğun üçüncü doğum gününden sonra yavaş yavaş azalarak kaybolur.
Annelik neden bulaşıcıdır?
Anneliğin neden bulaşıcı olduğuna dair biyolojik saat dışında iki açıklama daha var. İlk olarak, anne olma düşüncesinden korkan kadınlar, arkadaşlarının başarılı anneler olduklarını görünce aynı deneyimi yaşamak isteyebilir.
İkincisi ise sosyal bir bakış açısından bakılarak yapılan açıklamadır: Bir arkadaş grubunun üyeleri hamile kaldığında diğer üyeler kendini yalnız hissetmek istemeyebilir.
Bir arkadaşı hamile kaldığında, diğer arkadaş bu deneyimi tam olarak paylaşamayacağını hissedebilir ve bu da kişinin kendini biraz dışlanmış hissetmesine neden olur.
Hâlihazırda bir çocuk sahibi olmayı istiyorsanız, yeni bebeği olan bir arkadaşınızın olması, annelik projesine başlamak için daha fazla dürtü hissetmenize neden olacaktır. Başka birinin aynı deneyimi yaşadığını bilmek güven ve heyecan vericidir.
Son olarak, aynı zamanda ebeveynlik yaşamanız durumunda bir arkadaşlığı sürdürmek de daha kolaydır. Bu sayede, deneyimleri paylaşmak daha kolaylaşır. Ayrıca çocuklarınız daha ilk adımlarını attıklarından beri arkadaş olurlar.
“Hayat her zaman yanan bir alevdir, ancak ne zaman bir çocuk doğsa yenidne ateşlenir.”
–George Bernard–
Arkadaşlarınızla aynı zamanda anne olmanın faydaları nelerdir?
Arkadaşlarınızla aynı zamanda anne olmak birçok fayda getirebilir. Arkadaşlar deneyimlerini paylaşabilir. Bu durum, bu yeni ve önemli rolü üstlenmek konusunda hissettiğiniz stresin azaltılmasına yardımcı olacaktır.
İşte arkadaşlarınızla aynı zamanda anne olmanın 4 faydası:
1. Çocuğunuzun gelecekteki arkadaşı
Birçok çocuk bir oyun arkadaşı olmadan dünyaya gelir. Çocuğunuzu aynı yaştaki diğer çocuklara yakınlaştırmak yararlıdır. Arkadaşlarınızla aynı zamanda anne olmak, gelecekteki buluşmalarınızı çocuklarınız için oyun günlerine çevirecektir.
2. Deneyimleri paylaşmak
Hamile bir kadın hamileliği ile ilgili haberleri arkadaşlarıyla paylaştığında, zaten çocuk sahibi olan arkadaşlar geçmiş deneyimlerini hatırlamaya başlayabilir ve aynı tecrübeyi yeniden yaşama arzusunu duyabilir.
Arkadaşlarınızdan birinin hamile olduğu haberini almak, zaten çocuğu olan kadınları bu tecrübeyi yeniden yaşamaya, tekrar anne olmaya teşvik edebilir.
3. Korku ve güvensizliklerle karşılaşıldığında size güç verecek kişilerin olması
Kadınlar genellikle hamilelikten ve doğumdan sonra karşılaşacakları sorumluluklardan korkarlar. Bir arkadaşınızla aynı dönemde hamile kalırsanız, korkularınızı ve endişelerinizi onunla paylaşabilirsiniz. Bu, güç ve güveninizin artmasına yardımcı olacaktır.
4. Benzer bir yaşam tarzı
Birçok kadın, arkadaşlarının aniden değişen hayat tarzlarını görünce kendileri de anne olmaya motive olurlar.
Hamile bir arkadaşınız varsa ve siz de çocuk sahibi olmaya karar verirseniz, pek çok aktiviteyi arkadaşınızla birlikte yapabilirsiniz. Bu, aranızdaki bağı daha da güçlendirecektir. Ayrıca benzer yaşam tarzlarını yaşayabilirsiniz.
Sonuç olarak, bir çocuğa sahip olmak hem sosyal hem de finansal anlamda çok fazla belirsizlik getirmektedir. Bu nedenle, bir arkadaşınızla birlikte bu tecrübeyi yaşamak, bunu bilinmeyenden, paylaşılan bir deneyime dönüştürür.
Gördüğünüz gibi annelik bulaşıcı olabilir. Bu nedenle, hamile olan bir arkadaşınız varsa ve siz henüz hamile değilseniz, sıradaki kişi siz olabilirsiniz!