Bebeğiniz Beslenme Esnasında Boğulursa Ne Yapmalısınız?

Bebeklerimiz, biz onları yedirirken ya da kendi başlarına yemek yemeye başladıklarında boğazına yemek kaçma riski yaşayabilir. Çoğu zaman bebekler yiyecekleri boğazlarından kendi kendine çıkarmayı başarır, ancak bu süreçte durum yine de bizi endişelendirebilir. Böyle bir olay meydana geldiğinde yapmamız gereken şey öncelikle sakin kalmaktır.
Bebeğiniz Beslenme Esnasında Boğulursa Ne Yapmalısınız?

Son Güncelleme: 29 Temmuz, 2018

Ebeveynleri en çok endişelendiren senaryolardan biri, bebeğin boğazına bir şeylerin kaçmasıdır. Bu, düşündüğünüzden daha sık görülebilir, çünkü bebekler nasıl bir şeyler yutacaklarını daha yeni öğrenmektedir. Bu nedenle, bebeğiniz yemek yerken ya da içerken boğulursa ne yapacağınızı bilmek önemlidir.

İlk ve en önemlisi, küçük çocuğumuzun boğazına bir şey takılırsa sakin olmanız gerekir. Çoğu durumda, bebekler anında kendi başlarına boğazlarına takılan şeyden kurtulabilirler.

Birçok ebeveynin tepkisi çocuklarının yüzüne üflemekken, bu aslında önerilen bir yöntem değildir. Bunu yaparken, çocuğun refleksle nefes almasını durdurursunuz, bu da onun durumu atlatmasını zorlaştırır.

Bebekler neden boğulma tehlikesi yaşar?

Emzirme döneminde, özellikle ilk 6 ayda çocuklar anne sütü emerken çok kez boğulma tehlikesi yaşar. Genel olarak, bebekler büyük miktarda enerjiyle ve coşkuyla süt emer bu da annenin daha çok süt üretmesine katkıda bulunur. Bu durum, bebeğin annesinin memesini emmesine ya da biberondan içmesine göre değişir.

Bu nedenle, bebeğinizin bir günde aldığı süt miktarını kontrol etmek önemlidir. Bunu biberonla ölçmek daha kolaydır, çünkü bir şişe bittiğinde diğer şişeye geçebilirsiniz.

Emzirmeye gelince, anne emzirmeden önce az miktarda süt sağabilir. Bu süt akışını azaltır.

Yenidoğanlarda boğulmanın bir başka nedeni bebeğin midesel ya da gastrointestinal problemler yaşaması olabilir. Bebekler gastrointestinal reflü hastalığından muzdarip olduklarında, sütün sürekli boğazdan geri gelmesi çocukların boğulmasına neden olabilir.

Çocuklar 6 aylık olduklarında katı yiyecekler yemeye başlarlar. Bu yeni aşamada, boğulma tehlikesi yaşayabileceklerinden, çok büyük ya da sert olmayan besinler tercih etmek önemlidir. Ve elbette, çocuğunuzu yemek yerken asla yalnız bırakmamalısınız.

bebek yemek

Bebeğiniz yerken boğulursa ne yapmanız gerekir?

Bebeğinizin yemek yerken güçlük çekmeye başladığını fark ederseniz, öncelikle sakin kalmanız ve sorunu analiz etmeniz önemlidir. Bebeğiniz süt emiyorsa, sorun muhtemelen çok hızlı içmekten kaynaklanmaktadır. Bu durumda, çocuğunuzu öksürebileceği şekilde oturtmalısınız. Muhtemelen, bebeğinizin düzelmesi için bu yeterli olacaktır.

Eğer problem devam ederse, bebeğinizi yüzüstü yatırmanız gerekir. Çocuğunuzun çenesini baş parmağınız ile işaret parmağınız arasına alın ve başını hafifçe aşağı doğru itin.

Bebeğinizin vücudunun geri kalanı kafasından daha yüksekte olmalıdır. Bunu yaparken, yer çekiminin yardımıyla sıvının dışarı çıkması ve hava yolunun açılması sağlanmış olacaktır.

“Çoğu durumda, bebekler kendi başlarına iyileşebilirler.”

Bir sonraki adım, çocuğunuzun sırtına avucunuzun içiyle vurmanızdır. Çocuğunuzun yiyecek ya da başka bir nesne ile boğulduğunu düşündüğünüzde de aynı yöntemi uygulayabilirsiniz.

Kriz devam ederse, çocuğunuzu sırt üstü koyup, göğsünün ortasına başparmaklarınızla bastırın.

Bebeğinizin nefes alabildiği ve bilincini yitirmediği konusunda her zaman emin olmalısınız.

Bebeğinizin dudaklarının rengini gözlemleyin, çünkü dudaklarının morarması nefes alamadığı anlamına gelmektedir. Durum bu ise ve müdahaleniz işe yaramıyorsa, hemen 118 acil yardımı aramanız gerekir.

süt emen bebek

Boğulmanın olası sonuçları nelerdir?

Daha önce anlatılan yöntemler işe yaramazsa ortaya çıkacak ilk şey, bebeğin bilincini yitirmesidir. Bu oksijen eksikliği nedeniyle oluşur.

Bu durumda, çocuğunuzun bilincini eski haline getirmek için ağızdan ağıza solunum vermelisiniz. Çocuğunuzun solunumunun geri geldiğinden emin olmak önemlidir, çünkü bu durum ölümcül olabilir.

Yiyecekler sebebiyle boğulmak, bebekler söz konusu olduğunda her zaman ihtimal dahilindedir, bunun olmasını önlemek için mümkün olan her şeyi yapmalısınız. Emen bebeklerde, emzirme esnasında çocuğunuzu oturma pozisyonuna getirmek en iyisidir. Çocuğunuz asla yatay pozisyonda uzanmamalıdır.

Bebeğiniz yemek yemeyi yeni öğreniyorsa, buna ilk önce yumuşak yiyeceklerle başlamalısınız. Bu yiyecekler çocuğunuzun diş etleri ile küçük parçalara ayırması ve ağızda parçalaması daha kolay yiyeceklerdir. Son olarak yemeğin yanında, bebeğinizin yutmasına yardım etmesi için su bulundurduğunuzdan emin olun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.