Bebeğinize Oturmayı Öğretin
Bebeğin, yardım almadan oturur durumda kalabilmesi, motor ve kas gelişiminin ilerlemesine yardımcı olur
Omurgasına zararı olabileceği söylentilerini ciddiye almayın ve bebeğinize oturmayı öğretin.
Kafalarını kaldırıp dik tutmaya ve beşiklerinde etraflarına bakabilmelerine nasıl nazikçe yardımcı olduysanız, yine onları aynı dikkatle teşvik edin.
Onları zorlamadığınız ve doğru egzersizleri yaptırdığınız müddetçe bebeğinizin, motor becerilerini geliştirecektir. Bu yeni aşamada herhangi bir tehlike yaşaması ihtimali yoktur.
Oturmayı öğrenme egzersizleri
Çocuk gelişimi aşama aşama gerçekleşir. Ve ebeveynlerden yardım almadan oturma çok önemli bir aşamadır.
Bu amaca ulaşmak için çalışırken pediatrlar, bebeğinizin kalça ve omuz kaslarını güçlendirip, otururken dengesini sağlamasına yardımcı olacak bir seri egzersiz ve oyun tavsiye ediyorlar.
Bebeğiniz 6 aylıkken, karın üstü yatar pozisyonda sırtını dikleştirip etrafa bakabiliyor ve kendi başına yuvarlanabiliyor olması gerekir.
Tereddüt edip iki kere düşünmeyin ve şu egzersizleri uygulayarak bebeğinize oturmayı öğretin.
1. Onları Kucağınıza oturtun
Her boş vaktinizde onları, sırtları size dayanacak şekilde kucağınıza oturtun. Kendilerini güvende hissedebilmeleri için ellerinden tutun ve daha rahat hissedip keyif almaları için de bir şarkı söyleyin.
Doğru şekilde oturmaları çok önemli olduğu için mümkün olduğunca dik durduklarından emin olun.
2. Bu egzersizi bir oyuna çevirin
Bebeğinizi oturtup oynarken kollarının altından tutup destek sağlayın. Onu bu pozisyonda oturttuğunuz her seferde komik suratlar yapıp mutlu edin.
Sonra bir anda durun ve onları yatar pozisyonda bırakın. Siz de karşılarına, yüzünüzde aynı mutlu ifade ve tatlı cümlelerinizle oturun. Bunun bir oyun olduğunu hemen anlayacak ve bu egzersize hızlı bir şekilde uyum sağlayacaklardır.
3. Çaba göstermelerini sağlayın
Onları sırtüstü yatırın. Parmak şaklatarak ya da el çırparak tüm dikkatlerini size vermelerini ve heyecanlanmalarını sağlayın.
Devamında, cesaretlendirici tatlı sözler eşliğinde küçük ellerinden tutup yavaşça kendinize doğru çekip doğrulmalarını sağlayın ve tekrar yavaşça sırtüstü bırakın. Bu hareketler bebeğinizi heyecanlandıracak ve onda sizi tutma isteği uyandıracaktır.
Elinizi sıkı bir şekilde tutmaya başladıklarını hissettiğinizde, onları ayağa kalkmaya teşvik edecek şekilde yavaş yavaş yukarı doğru çekin.
Bu egzersizi uygularken önemli olan bebeğinizin hemen oturur duruma gelmesi değil, amaca uygun bir şekilde çaba gösteriyor olmasıdır.
4. Onları yatay pozisyondan dik pozisyona getirmeye devam edin
Bebeğinizi sırtüstü yatırın. Ellerinden tutup oturma pozisyonuna gelinceye kadar dikleşmesine yardım edin. Onu bu şekilde birkaç saniye dik tuttuktan sonra tekrar sırtüstü yatırın.
Her seferinde bir şarkı söyleyerek ya da doğrulduklarında “bir”, uzandıklarında “iki” şeklinde sayarak bu adımı on kere tekrarlatın.
5. Onları yere oturtun ve tutun
Bebeğinizi yere oturtup hafifçe öne doğru eğin ve elleriyle zeminden destek almasını sağlayın. Bu esnada onu kalçalarından tutup birkaç saniye boyunca serbest hareket etmesine müsaade edin.
Bu egzersiz, daha önce açıklanan egzersizlerin devamı niteliğinde uygulanmalıdır. Bu aşamada, bebeğiniz oturma pozisyonunu tanımış olup, kendini güvende hissetmelidir.
Bebeğinize oturmayı öğretin
Öğrenme aşamasında bebeğin kendini rahat hissetmesi ve dikkatini bu konuya vermiş durumda olması esastır.
Bebeğinize oturmayı öğretirken ağladığını ya da mutlu, keyifli hissetmediğini gördüğünüzde onu devam etmeye zorlamayın.
Bu egzersizleri başka bir zamana erteleyip onun yerine en sevdiği oyuncakları getirip oynamasına izin verin.
Motor gelişimlerinin tüm aşamaları adım adım ve “rızaları” dahilinde gerçekleştirilmelidir.