İyi Bir Terbiye Verebilmek İçin 7 Önemli Nokta

İyi Bir Terbiye Verebilmek İçin 7 Önemli Nokta

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2018

Ebeveynler olarak terbiye etmenin püf noktaları olduğunu bilmemiz gerekir. Tabii ki tüm çocuklar aynı değildir ve duyduğumuz her öneriyi kendi çocuğumuza uygulayamayız. Buna rağmen alabileceğimiz tüm tavsiyeler işe yarar, üzerilerine düşünmeye değer ve yoruma açıktırlar. 

İyi bilinir ki çocukluk, her bireyin mental ve fiziksel olarak geliştiği karmaşık bir evredir. Çocukluk aynı zamanda kişiliği, yararlı alışkanlıkları ve iyi tutumları pekiştirir.

Ebeveynler olarak çocuklarımızın gelişimini en iyi şekilde arttırma yükümlülüğümüz vardır. Onlarla ilişkimizi dengeli bir hale getirip onları saygıdeğer, adil ve iyi birer insan olarak yetiştirmeliyiz.

Çocuklarımızı terbiye etmek, onların evde, okulda ya da sokaktaki davranışlarını yönlendirmemizde ana unsurdur. Buna rağmen bu konuda zaman zaman zorlanabiliriz.

Terbiye etmenin 7 püf noktası

Eğer çocuklarımızı terbiye etmek istiyorsak öncelikle uzmanların tavsiyelerine göz atmakla işe başlamalıyız. Yakın arkadaşlarımızdan ve yakın çevremizden gelen tavsiyeleri değerlendirmek de önemlidir.

Bu zorlu göreve başlarken şu son derece faydalı ipuçlarını iyice bir değerlendirelim:

Püf Nokta #1: Adil olun

Saygı, bir çocuğun kendi fikir dünyasındaki ana öğretilerden biri olmalıdır. Saygı ve eşitlik, çocuğumuza aşılamamız gereken olmazsa olmaz değerlerdir. Çocuklara kendimizden aşağı derecede olan biriyle konuşur gibi değil, eşit seviyede biriyle konuşur gibi davranmak, onları kendi eğitimlerine katkı vermeleri konusunda teşvik eder.

Çocukların ebeveynlerine saygı duymaları yerine boyun eğme şeklinde bir itaat göstermeleri tavsiye edilen bir davranış şekli değildir. Çok otoriter bir tavır içerisinde olmadan, onlara zaman zaman itaat etmenin iyi bir şey olduğunu anlamaları konusunda yardım edebiliriz.

Püf Nokta #2: İhtiyatlı olun

İhtiyatlı davranarak birçok olumsuzluktan, örneğin aşırı cezalandırmadan kaçınabiliriz. Çocuklarımızla onları cezalandırmamızın nedeni hakkında iletişim kurmamız, davranışımızın nedenlerini anlamalarını sağlar.

Püf Nokta #3: Onlara serbestlik tanıyın

Aile içi ilişkilerdeki önemli bir bölüm de gruptaki her bireyin aynı haklara sahip olması ve aile aktivitelerinin tamamen özgür katılımcılarının olmasıdır.

Bunun gerçekleşebilmesi için çocuklara, fikirlerini ebeveynlerine açıklama fırsatı sunulması gerekir. Bu, onların grup içerisinde duydukları güveni arttırırken söylediklerinin dinlendiğini hissettirir.

Püf Nokta #4: Kişisel alanlarına saygı gösterin

Terbiye etmenin temeli kişisel özgürlüktür. Çocuklar, kendi hareketlerini seçme konusunda kişisel iradeleri olduğunu fark ettiklerinde kurallarınızı ve otoritenizi daha kolay kabul ederler.

Çocuklara, kendi özgür iradeleriyle davranmaları, ebeveynleriyle isteklerini müzakere etmeleri konusunda serbestlik tanımak ve iletişim kurmalarını sağlamak önemlidir. Bu, uymaları gereken kuralları ve sınırları belirlemenin önemli bir püf noktasıdır.

Püf Nokta #5: Kurallar konusunda açık olun

Eğer ailenizin kuralları açık ve bilinir olursa çocuklarınızın kafası karışmaz ve kurallara uymama durumları azalır.

Evde koyduğunuz kurallar konusunda kesin olmak çocuğunuzu terbiye etme konusunda ilk adımdır.

Püf Nokta #6: Önceden söylemediğiniz ödüllerden kaçının

Çocuğa bir alışkanlığı ya da bir davranışı öğretirken, onu heyecanlandırmak adına ödüllendirileceğini en baştan söylemek önemlidir.

Örnek olarak, eğer bir görevi yerine getirmelerini istiyorsak ve bunun için bir ödül vereceksek, çocuğun görevi yerine getirmeden önce bunu biliyor olması çok önemlidir.

Bu anlamda, eğer çocuk verilen görevi tamamlarsa iki açıdan eğitilmiş olur: birincisi itaat etmiştir ve ikinci olarak da kişisel hedeflerini gerçekleştirmiştir. Böylece hem kendilerini hem de ebeveynlerini tatmin etmiş olurlar.

kızı ile konuşan anne

Püf Nokta #7: Çocuğunuzu dinleyin

Dinlenmek, çocuğunuzu eğitmenin temel ilkesidir. Saygı duymak , eşitlik, özgürlük gibi diğer püf noktalarla bağlantılıdır.

Çocuğumuzun bize ne söylemek istediğini dinlemenin hiçbir zararı yoktur. Bu sayede ne düşündüklerini bileceğimiz için davranışlarına daha doğru tepkiler veririz.

Dinlemek, aynı zamanda bize güvenebileceklerini ve kendi görüşlerini savunabileceklerini anlamaları açısından da önemli bir eylemdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Calvete, E., Gámez-Guadix, M., & Orue, I. (2010). El Inventario de Dimensiones de Disciplina (DDI), Versión niños y adolescentes: Estudio de las prácticas de disciplina parental desde una perspectiva de género. Anales de psicología, 26(2).
  • Hart, C.H. y Robinson, C.C. (1994). Comparative study of maternal and paternal disciplinary strategies. Psychological Reports, 74, 495-498.
  • Socolar, R., Savage, E., Devellis, R. F. y Evans, H. (2004). The discipline survey: A new measure of parental discipline. Ambulatory Pediatrics, 4, 166-173.
  • Wells, K.C. (1997). Title: The death of discipline: is the requiem premature? Aggression and Violent Behavior, 2, 337-341.
  • Zervides, S. y Knowles, A. (2007). Generational change in parenting styles and the effect of culture. E-journal of applied psychology, 31, 65-75.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.