Bebeğinizin Beyni Şaşırtıcıdır
Bebeğin nöronları hayata geldikten sonraki ilk birkaç saat içerisinde inanılmaz bir hızla büyümeye başlar.
Bebeğinizin beyni tam anlamıyla inanılmaz ve eşsiz bir organdır. Dünya üzerinde eşi benzeri yoktur.
Bu küçücük görünen organ aslında inanılmaz değişimler geçirir. Bilimin bugün geldiği noktada bile beynin gelişimi tam olarak kavranmış ve anlaşılmış değildir.
Bugün Ben Anneyim sitesinde, bebeğinizin beyni hakkında ilginç gerçekler üzerinde duracağız ve sizin bu değişim üzerindeki etkinizi tartışacağız.
Eğer bu ilginizi çekiyorsa, okumaya devam edin.
Bebeğinizin beyninin geçirdiği fiziksel değişimler
Doğumdan sonraki ilk saatlerde bebeğinizin beyni şaşırtıcı derecede büyümeye başlar.
Bu zaman süresince olan şaşırtıcı bir ayrıntı ise erkek bebeklerin beyinlerinin, kız bebeklerin beyinlerine kıyasla daha hızlı büyüdüğüdür.
Aynı şey iki cinsiyetin beynindeki belli noktaları etkileyen bir gerçektir. Doğumdan hemen sonraki zaman süresince beyinde en hızlı gelişen yerler psikomotor yetenekleri ve duyularla ilgili olan kısımdır.
Duygusal gelişimin ilk evreleri
Bebekler dünyaya yeni geldikleri zaman, hareketlerini belirleyen şey doğuştan gelen her insanda hemen hemen aynı olan içgüdülerdir.
Birçok anne bebeğinin ne söylendiğini anladığını düşünür, bunu umar, hatta gözleriyle kendisine baktığını ve bir şeyler söylediğini bile iddia edebilir.
Ancak yeni doğan bebekler, bilinçli olarak duyguları anlayabilme yeteneğinden yoksundurlar. Onların duygusal gelişimleri henüz başlamıştır.
Acıktıkları zaman, altını doldurdukları zaman, uykusu geldiği zaman ya da annesinin sıcaklığını istediği zaman, bildikleri tek dikkat çekme yoluyla, yani ağlayarak annelerini çağırırlar.
Bebeklerin öncelikle hayati önem taşıyan ihtiyaçları karşılayabilmeleri gerekir, bu da kendini koruyabilmek için lazım olan içgüdüleri kapsar.
Ancak, en baştan itibaren, bebekler çevresinden bilgi toplamaya başlar. Bunu da benzersiz bir şekilde yapar. Bu süreç geçerken de, beyin bu toplanan bilgilerle olgunlaşır.
Bebeğin büyümesi için besin ne kadar gerekliyse, ve her anne baba çocuğunun besin ihtiyacını karşılayabilmek için elinden gelen her şeyi yapıyorsa, bebeğin duygusal gereksinimlerini karşılamak da aynı derecede önemlidir. Bebeğin duygusal gereksinimleri doğru uyaranlarla karşılandığı sürece, beyinsel gelişimi de sorunsuz bir şekilde tamamlanır.
Bu sebeple uzmanlar bebeğin zihinsel gelişiminin yaşadığı çevreyle alakalı olduğunu söyler. Çünkü bebek çevresinden aldığı uyaranlarla zihinsel gelişimini tamamlar.
Bebeğinize sarılmanız, ona şarkı söylemeniz, onunla konuşmanız, onu öpmeniz ve anne sütüyle beslemeniz bebeğin duygusal gelişimini başarılı bir şekilde tamamlayabilmesi için çok önemlidir. Bu şekilde, bebeğinizin çevresindeki dünyayı sağlıklı bir şekilde algılayabilmesini sağlarsınız.
Doğumdan sonraki ilk 3 ayda, bebeğinizin beyni fiziksel anlamda şaşırtıcı bir hızla büyümektedir. Fiziksel gelişimin yanı sıra, çocuğunuz aynı zamanda zihinsel düzeyde de beyninde hızlı bir şekilde gelişim göstermektedir.
Doğumdan sonra bebeğinizin beyninde milyonlarca potansiyel nöron yolu vardır ve bunların gelişip nöron olabilmesi, birbirleri arasında bağlanarak sinir ağları kurabilmesi için birçok uyarana ihtiyaç duyulur. Sağlıklı nöronlara sahip olduğu sürece, mantıklı ve duygu açısından sağlıklı bir birey olarak hayatı boyunca ihtiyacı olan yeteneklere sahip olur. Hayatını sorunsuz geçirip, gereken şeyleri yapabilmesi için bu nöronlar hayati önem tutar.
Bu nöronların bazıları bebeğinizin vücudundaki hayati ihtiyaçları karşılayabilmek için çoktan bir şey yapmaya programlıdır.
Ancak birçok nöron çoktan çevreden bilgi alarak bunu kavramaya başlamıştır. Birbirleri arasında bağlantılar (sinapsis) kurarak bir ağ örmeye başlar. Bu yetişkin bir birey olmaya yaklaştıkça astronomik rakamlara kadar çıkar ve bağlantılar sürekli olarak değişir.
Bebeğinizin beyni inanılmaz bir esnekliğe sahiptir bu da değişimi ve gelişimi tetikler.
Bebeğinizin şaşırtıcı beyni
Doğdumuz anda, insanoğlunun beyni gelişmemiş bir haldedir. Beynin gelişimini tamamlaması ve işlevsel olabilmesi için rahim dışında doğru uyaranlarla gelişimine devam etmesi gerekmektedir.
Anne baba ve diğer akraba üyeleri bebeğin beyin gelişimine çeşitli şekillerde katkıda bulunabilirler ve bunu yapmaları iyi olur. Bunu sakin ev ortamında, pozitif mesajlar vererek başarabilirler. Bebeğinizin ihtiyaçlarını bilerek, bu ve benzeri şekillerde gidermeniz ve onu mutlu etmeniz bu şekilde mümkündür.
Anne olarak, bebeğinizin ileride sizin onun için yaptıklarınızı hatırlamayacağını az çok tahmin edersiniz.
Çocuğunuz sizin onun için yaptığınız fedakarlıkları hiçbir zaman tam anlamıyla bilemeyecektir. Onu ne kadar sevdiğinizi ileride hatırlamayacaktır, çünkü beyni bunun için henüz hazır değildir.
Sizce bebeğinizin sizin onu ne kadar sevdiğinizi hatırlayıp hatırlamaması o kadar da önemli mi? Bilse de bilmese de, gelişimi boyunca ona aktardığınız pozitif duygular sayesinde gelişen duygusal zekasıyla, sizin katkılarınız onun sağlıklı beyninde yaşamaya devam edecektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Castaño, J. (2005). El sorprendente cerebro del bebé. Archivos argentinos de pediatría, 103(4), 331-337. https://www.sap.org.ar/docs/publicaciones/archivosarg/2005/Castanio.pdf