Bebek Büyürken Neler Olur?

Bebek Büyürken Neler Olur?

Son Güncelleme: 30 Ağustos, 2018

Yeni anne bebeğine kavuştuğunda, hamileliği süresince bebeğinde olmasını beklemediği bazı şeyler karşısına çıkmaya başlayabilir. Bunun yanında, bir bebeğe sahip olmak dünyadaki en güzel şeydir. Bunu tüm anneler çok iyi bilirler. Aynı zamanda bebeklik dönemi çok hızlı bir biçimde geçer, bebek hızlı bir biçimde büyür ve bu sürecin ne kadar çabuk geçtiğine inanmak gerçekten de zordur.

Bebeğin doğduğu ilk günler, ne zaman ve ne yapacağını bilememekten kaynaklanan nedenlerle kafa karıştırıcı, çok yorucu, acılı ve hatta bazen çileden çıkarıcı bile olabilir. İyi (ya da belki de kötü) haber ise, bu dönemin çok çabuk geçmesi ve bebek büyüdükçe bu aşamada yaşananların genellikle anne ve babaların zihinlerinden silinip gitmesidir. Ancak bu güzel fakat yorucu dönemle ilgili olarak unutulabilecek (ya da unutulamayacak) olan birtakım şeylerin bulunduğunu bilmek faydalı olacaktır.

Ne Yapacağını Bilemeden Yönünü Kaybetmek

Bu duygu gerçek manada çok rahatsız edici olabilir ve ilk kez anne olan kadınların bir kısmı bu sorunu yaşamaktadır. Bu durum, neyi doğru bir biçimde yapacağını bilememekten kaynaklanan tam bir yönünü şaşırma duygusudur. Bu durumla bağlantılı olarak, ilk kez anne olanlar için öğrenme eğrisinin çok dik olduğunu da kabul etmek gerekir.

İnternette bir bebek resmi gördüğümüzde, bebeğe bakmanın çok küçük bir çaba ile başarılabilecek oldukça kolay bir şey olduğunu düşünürüz. Ancak aslında size her gün karşınıza çıkacak olan büyük engellerden bahsetmezler. Örnek olarak, bir bebek arabasının açılması ya da kapanması… Reklamlarda oldukça basit görünen bu işlem ilk kez yapmaya çalıştığınızda terlerin boşalmasına ve hatta bir türlü yapamadığınızdan dolayı bağırarak çığlıklar atmanıza bile yol açabilir. Fakat evet, tecrübe kazandıkça bu işlem de size aynen dikiş dikmek ya da şarkı söylemek kadar kolay gelecektir.

Babasının elinde uyuyan bebek

Rutinler Çok Önemlidir

Çocuklarla birlikte oluşturulacak rutinler inanılmaz derecede önemlidir. Çünkü bu rutinler sayesinde çocuklar kendilerini her gün güvende ve rahat hissedeceklerdir. Bir bebek bir sonraki aşamada karşısına ne çıkacağını merak ederek büyür. Ancak bazen anne ve babalar ne yapacaklarını bilemez bir duruma düşerler. Çünkü kendi ihtiyaçlarından önce bebeklerini ön plana koymaları gerektiğini unutabilirler.

Uyku Eksikliği… ve Aşırı Yorgunluk

Vücudun uyku eksikliğine ilk haftalar içerisinde alıştığına dair birtakım söylentiler bulunmaktadır. Ancak bu durum kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Üzerinden kaç yıl geçerse geçsin bu dönemde ne kadar yorgun olduğunuzu hiçbir zaman unutmayacaksınız… Ancak aşırı derecede yorgun olma hissini, o gece iyi uyuyamayacağınızı bildiğinizi, ertesi sabah erkenden kalkarak işe gitmeniz gerektiğini, işten geri döndüğünüzde o gece de yine iyi bir uyku çekemeyeceğinizi bildiğinizi…diğer gün ve daha sonraki günü hep aynı şekilde geçireceğiniz hissini zaman içerisinde unutacaksınız.

Daha sonra bir gün gelecek ve siz farkında olmadan bebeğin büyüdüğünü ve artık daha fazla uyuduğunu, bazı geceler neredeyse hiç uyanmadığını göreceksiniz. En sonunda hiç kesintisiz 5 saat uykudan sonra sabah kalkacak ve bir daha hiçbir zaman yaşayamayacağınızı düşündüğünüz o güzel dinlenme ve rahatlama duygusu ile uyanacaksınız. Artık yavaş yavaş bir süredir yaşadığınız uyku noksanlığı problemini yaşamadığınızı fark edeceksiniz. Bu durum, kızınıza ya da oğlunuza küçük bir kardeş yapmaya karar verene kadar bu şekilde devam edecek… ve diğer bebekle birlikte aşırı yorgunluk sarmalı yine sizi etkilemeye başlayacak. Fakat bu kez bu durumun nasıl bir şey olduğunu bildiğinizden dolayı o kadar da korkunç bir problemle yüzleşmek zorunda kalmayacağınız gerçeğinin bilincinde olacaksınız.

Çimlerde oturan bebek

Normal Ya Da Sezaryen Doğum Sonrası İyileşme

Doğum sonrası iyileşme süreci, vajinal ya da sezaryen doğum esnasında yapılan operasyon sonrası iyileşme sürecine işaret etmektedir. Eğer bir bebek sahibiyseniz, zorlu ve yoğun bir fiziksel ve duygusal aşama ile mücadele etmeniz gerekiyor demektir. Çünkü bebeğinizin sezaryen ya da normal doğumu sonrasında iyileşme sürecini atlatmak durumunda kalırsınız. Bu iyileşme süreci, doğumun nasıl olduğuna ve her kadının kendine özgü yapısına göre farklılıklar göstermektedir. Bu aşamada en önemli nokta, kadının kendine bakabilmesi ve ağrılarının çok can sıkıcı olmaması için yeterli miktarda iyileşme sürecine sahip olmasıdır.

Kolik Olan Bebekler

Kolik (sancı) bebekler için oldukça acı verici bir rahatsızlıktır. Bu durumla karşı karşıya kalan anne ve babalar da kendilerini oldukça çaresiz hissederler. Çünkü bebeklerinin duyduğu bu rahatsızlığı dindirmek için ellerinden pek bir şey gelmemektedir. Kolik sorunu bulunan bebeklerin anne ve babaları, bebeklerinin probleminin ne olduğunu hemen anlayamadıklarından korkar ve kendilerini çaresizlik içinde hissederler. Sorunun kolik olduğunu öğrendiklerinde, bebeklerinin karnına nazik bir masaj yapabilir ve diğer bazı çok küçük hareketlerle onları rahatlatma şansına sahip olurlar.

İşte yukarıda sıraladıklarımız, bebekler büyürken karşımıza çıkacak durumlardan birkaçı. Siz de bu konuda kendi tecrübelerinizden bazılarını eklemek ister misiniz?


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.