Bebekler İlk Üç Aylık Süreçte Nasıl Uyur?
Bebeğin gelişi, özellikle de ilk defa çocuğu olan ebeveynlerin hayatına büyük değişimler getirir. Diğer yandan da tecrübesizliğin getirdiği uykusuzluk vardır. Bununla birlikte, bebekler düzensiz uyku döngüsündeki bu ilk üç aylık süreçte nasıl uyur, bunun hakkında konuşmak istiyoruz.
Aşağıda, bebeklerin ilk üç ayda nasıl uyuduğunu ve neden sık sık uyandığını konuşacağız. Ayrıca uykularının ne zaman düzene girmeye başladığından da bahsedeceğiz. Bütün bunları ve daha fazlasını keşfetmek için okumaya devam edin.
Bebekler ilk üç aylık süreçte nasıl uyur?
Her bebeğin uyku düzeni kendine özgü bir döngüye ve ritme sahiptir. Eğer bebeğin kardeşleri varsa, onlardan tamamen farklı bir uyku düzeni olabilir. Her çocuk kendi ritmine göre spesifik özelliklere sahiptir.
Bu bilgiler ışığında, bebeklerin ilk üç aylık süreçte nasıl uyuduğu hakkında bazı genel özelliklere göz atacağız.
Uyku iki evreden oluşur
İlk üç ayda bebeklerin uykusu iki evreden oluşur: REM ve REM olmayan evre. Bebeklerin bu süreçte sık sık uyanması normal bir durumdur. Bu sayede hipoglisemik olmaya karşı korunur ve aynı zamanda ihtiyaçları olan anne sütünü de yeterince almış olurlar.
Bebeklerin bu kadar sık uyanmasının bir başka sebebi de mide kapasitelerinin az olmasıdır. Mideleri dolduktan sonra hızlıca boşalır ve bu yüzden birkaç saatte bir beslenmeleri gerekir. Dahası, uyanık kaldıkları zaman içinde çevresini tanımaya ve beyin gelişimi için yeterince uyarıcı almaya vakit bulurlar.
Uyku REM evresiyle başlar
Uykunun REM uyku haliyle başlaması, bebeklerin gün içinde fiziksel olarak daha iyi dinlenmesine yardımcı olduğu için iyi bir şeydir.
Uyku çoğu zaman REM’dedir
Bu uyku evresinde beyin öğrenmeye açıktır, bu şekilde de zihin gelişimi gerçekleşir.
Uyku ultradian ritimdir
Bebeklerin ilk üç aylık süreçteki uykuları ultradiandır dediğimizde kastettiğimiz şey, gece ile gündüz arasındaki farkı anlamamalarıdır. Bu yüzden, gün içinde uyuyan bebekler olabileceği gibi gece uyuyan bebekler de vardır. İlk üç ayda bunlar çok normaldir.
Uyku ardışıktır
Uyku gün içinde dağınık ya da ardışık da olabilir. Yetişkinler olarak bizim uykumuz böyle değildir. Yani biz sadece gece uyur gün içinde kısa süreliğine kestiririz.
Bebeğin ilk üç aylık döneminde annesinin uyku düzenine alışması gerekir. Bu şekilde bebek uyuduğu zaman anne de dinlenmek için fırsat bulabilir. Bu, annenin çocuğuyla ilgilenecek enerjiyi bulabilmesi için çok önemlidir.
Bebeğinizin ilk üç ayda uykusunu nasıl düzene sokabilirsiniz?
Birçok uzmana göre bebeği emzirirken ışıklar loş ve etrafta mümkün olduğu kadar az uyarıcı olmalıdır. Bu şekilde bebeğiniz daha iyi dinlenir ve sık sık uyanmaz. Aşağıda çocuğunuzun 24 saatlik ritmini nasıl düzenleyeceğinize dair bazı ipuçlarından bahsedeceğiz.
- Bebeğinizin bezini gece değiştireceğiniz zaman dikkat ederek yapın ve bebeği mümkün olduğu kadar az hareket ettirin.
- Gece beslemeniz gerekirse, oda çok hafif bir ışık ya da gece lambasıyla aydınlatılmış olmalıdır.
- Bebeğinizi emzirirken sessiz olun.
- Bebeğiniz uyurken beşiğine yatırın (eğer beşiğinde uyuyorsa).
- Geceleri beslerken saat 11 civarını tercih edin. Bu şekilde uyku periyodunu uzatırsınız ve bebeğiniz bir sonraki sefere sabah 5-6 gibi acıkacaktır. Böylece ebeveynler de daha rahatça dinlenebilir.
- Gün içinde bebeğinizin uyarılmasını ve güneş ışığı almasını sağlayın. Bebeğinizle oynayın ve sesler çıkararak seslere alışmasına fırsat verin. Bu şekilde gündüz ile gece arasındaki ayrımı yapmayı öğrenecektir.
- Yeni doğan bebeklerin yatırdığınız anda hemen uykuya dalmaması da normaldir. Bebeğin derin uyku evresine geçmesi 30-50 dakikayı bulabilir. Bu süre zarfında ağlayıp kucağa alınmak isteyebilir. Bu şekilde kendini güvende hissederek rahatlar ve uykuya dalar.
Bebeklerin ilk üç aylık süreçte nasıl uyuduğuna dair son sözler
Bebeklerin ilk üç aylık süreçte nasıl uyuduğunu ve uyku ritmini nasıl düzene sokabileceğinizi artık biliyorsunuz. Yukarıdaki tavsiyelerimizi dinlerseniz hem bebek hem de ebeveynler daha iyi dinlenme şansı bulabilir. Kaybedecek hiçbir şeyiniz yok!