Çocukların Uykusu İle İlgili Merak Edilenler

Hem fiziksel hem de zihinsel açıdan gelişim için çocukların uykusu son derece önemlidir. Aşağıda, bu konu ile ilgili ilginç bilgiler paylaşacağız.
Çocukların Uykusu İle İlgili Merak Edilenler

Son Güncelleme: 20 Haziran, 2020

Uyku, çocuklar için son derece önemlidir. Çocukların dinlenmesi ve yeterli miktarda uyuması, fiziksel ve zihinsel gelişim için önemlidir. Bu yazımızda, çocukların uykusu ile ilgili merak edilenlerden bahsedeceğiz.

Çocukların uykusu ile ilgili merak edilenler

Çocuklarda uykunun önemi

Uyku, çocukların dinlenme zamanıdır. Herkes için önemli olsa da, çocuklar için değeri daha fazladır.Bunun sebebi, uyurken çocukların gün içerisinde öğrendiklerini özümsemesi ve düzenlemesidir.

Buna ek olarak, uyurken, büyüme hormonlarının üretimi zirve noktasına ulaşır. Bu nedenle uyku çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimine yardımcı olur.

Bununla birlikte, eğer çocuklar uzun zaman boyunca iyi uyumazsa, bu durumun yan etkileri olabilir. Örneğin bazılarında davranış bozuklukları, asabiyet ve hatta fiziksel ve duygusal gelişim değişiklikleri görülebilir. Bu da cinsel olgunlaşmayı geciktirme boyutuna ulaşabilir.

yatakta yatan kız

Uyku evreleri

Uykunun iki evresi vardır:

  • REM (hızlı göz hareketleri) uykusu: Bu uykuda beyin aktif kalır. En hafif uyku evresidir.
  • Rem dışı uyku: Bu, uykunun en ağır evresidir.

Gece boyunca, çocuklar 90 dakikalık 4 döngüyü tamamlar. Her döngü, yüzeysel uyku ve derin uyku arasında geçer. Döngü gece boyunca ilerledikçe, uyku daha da derinleşir.

Çocuklar büyüdükçe ve uyku rutinleri geliştikçe, Rem uykusunun azalması normaldir. Bu yüzden, Rem dışı uyku evresi artar.

Çocukların uykusu ile ilgili merak edilenler: Çocuk ne kadar uyumalı?

Şaşırtıcı olmayan bir biçimde, ergenler ve yeni doğan bebekler aynı miktarda uykuya ihtiyaç duymazlar. Büyüdükçe, hem uykunun şekli hem de uykunun miktarı çocuğun ihtiyaçlarına uyum sağlayacaktır.

Her çocuk farklı olsa da, çocuğunuzun yaşına göre kaç saat uyuması gerektiğini  bu yazımızda açıklayacağız. Böylece, çocuğunuz normal şekilde gelişimini tamamlayabilir ve yukarıda bahsettiğimiz olumsuz sonuçlardan kaçınabilir. Bu uyku miktarları, hem gece uykusunu hem de gündüz uykusunu kapsar.

  • 0-2 ay: 10.5-18 saat
  • 2-12 ay: 14-15 saat
  • 1-3 yaş: 12-14 saat
  • 3-5 yaş: 11-13 saat
  • 5-12 yaş: 10-11 saat

Çocukların uykusu sırasında meydana gelen durumlar

Uyurken, nasıl fark edeceğinizi bilmeniz gereken bazı durumlar meydana gelebilir:

  • Kabus: Bu, Rem evresinde veya hafif evrede meydana gelebilir. Çocuklar kabusu genellikle ertesi gün hatırlar. Zamanla ortadan kaybolur ancak uyku öncesinde korku filminden veya korkunç hikayelerden uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.
kabus görmek
  • Karabasan ve uyurgezerlik: Bunlar, Rem dışı uykuda ortaya çıkar. Ertesi gün çocuk olanların hiçbirini hatırlamaz. Bununla birlikte, eğer çocuğu rahatlatmak için uyandırmaya çalışırsanız, durum kötüleşebilir. Bu nedenle, bunları engellemek için önemli olan çocuğunuzun yeterli miktarda uyuduğundan emin olmaktır.
  • Uyku apnesi: Uyku apnesi, çocukların nefes almayı bıraktığı süredir. Genellikle, bademciklerin aşırı büyüdüğü veya aşırı kilolu olan çocuklarda görülür. Bu çocuklar genellikle horlar, huzursuz uyur ve yeterince uyuyamadığı için gün içerisinde de gergin olur. Bu yüzden, doktorun durumu teşhis etmesi önemlidir.

Özet

Yeterli miktarda dinlenmek, çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi için çok önemlidir. Ayrıca, gündelik aktivitelerini yeterli enerjiyle yapmaları ve iyi bir yaşam kalitesine sahip olmaları için de gereklidir. Bu nedenle, çocuklara istikrarlı bir uyku rutini öğretmek en iyisidir. Böylece uyku sürecini kolaylaştırmış olursunuz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.