Çocuklar için erken dönem uyarılma egzersizleri
Erken dönem uyarılma alıştırmaları birçok açıdan çocukların gelişimlerini destekleyici oldukça güçlü araçlar arasında yer alıyor. Olabildiğince erken bir şekilde bu alıştırmalardan faydalanabilmek için sizlere önerimiz bir uzmana görünerek onlardan bu konuda yön göstermelerini istemeniz olacak.
Çocuklar için erken dönem uyarılma araştırmaları ya da diğer bir adıyla erken bakım bebeklikten 6 yaşa kadar uygundur. Bu egzersizlerin temel amacı motor ve bilişsel yeteneklerin gelişmesine yardımcı olmak. Bu yönden bu alıştırmalar hem fiziksel hem de zihinsel anlamda yardımcı olacaktır.
Erken dönem uyarılma egzersizleri çocuklarınızın doğumundan itibaren onlar 6 ya da 7 yaşına geldikleri döneme kadar uygulanabilmektedir. Fakat uzmanlara göre gerçek anlamda uyarılmanın başlaması için çocuğun en azından 3 aylık olması gerekiyor.<
Erken uyarılmada 4 bölge
Erken uyarılmayı içeren 4 bölgeyi şöyle sıralayabiliriz:
- İnce motor. İnce motor gelişimi daha çok ellerde ve parmaklarda gerçekleşmektedir. Bunun önemi daha çok bebeğiniz kendi ellerinin hareketlerini keşfetmeye başladığında başlayacaktır.
- Kaba motor. Kaba motor ise vücudun diğer kısımlarına referansta bulunmaktadır. Örneğin kollar, bacaklar ve genel olarak vücut hareketi kaba motor olarak sayılır.
- Sosyal-duygusal. Bu birleşik alan öncelikle çocukların ilişki kurabilmeleri ve ikinci olarak da onların duygu gösterebilmeleri ile alakalı.
- Dil. Dil alanında konuşma ve cevap verebilme yeteneği bulunuyor.
Şunu da göz önünde bulundurmakta fayda var: erken dönem uyarılma alıştırmalarının şiddeti birkaç faktöre bağlı olarak değiştirilmelidir. Örneğin çocuğun yaşını ve sağlık durumunu göz önünde bulundurmalısınız.
Eğer bebek yeni doğmuşsa bu alıştırmaların oldukça yumuşak ve nazik olması gerekiyor. Çocuğunuz büyüdükçe alıştırmaların yoğunluğu da artmalı.
Erken dönem uyarılma alıştırmaları
Yeni doğan bebekler için erken dönem uyarılma alıştırmaları
- Nesneleri düzgünce kavrayabilmek için, ellerinizin arasına aldığınızda ses çıkaran bir oyuncak kullanabilirsiniz. Örneğin bir çıngırağı nazik bir şekilde iki yönde hareket ettirin. Böylece sizi gözlemleyen bebeğiniz aynı hareketi kendi başına tekrarlayabilir.
- Yüz alanında uyarılma için parmaklarınızı çocuğunuzun alnının ortasına, burnuna ya da dudaklarına yerleştirin ve parmaklarınızı nazik bir şekilde iki yöne doğru masaj yapar gibi hareket ettirin.
- Çocuğunuza gözünüze çarpan parlak renkli objeler verin.
- Öpücükler, okşamalar ve çocuğunuzla her zaman sevginin diliyle konuşmak onun sosyal yönünün gelişmesine yardımcı olacak.
- 4 ay sonunda bebeğin vücudunda hareketlenme başlar: Bebeğinizi arada yüzüstü çevirin ve birkaç metre de olsa onu farklı bir alana taşıyın.
- Esneyin ve bacaklarınızı ve kollarınızı kasıp gevşetin.
- Bebeğiniz büyüdükçe bu egzersizlerin benzer şekilde kurgulanmaları fakat daha karmaşık hale gelmelerini isteriz.
1 ila 3 yaş arasındaki çocuklar için erken dönem uyarılma alıştırmaları
Çocuk bir yaşına geldiğinde dokuları kullanmaya başlayın; o artık bu yaşta araştırmacı bir kimliğe bürünüp bir şeyleri kavramaya başlar.
- 1 ila 3 yaş arasında çocuğun hareket etmeye ve kendi başına ayağa kalkmaya başlaması önemlidir. Oyuncakları alıp yakınlarda bir yere bırakıp çocuklarınızın o oyuncaklara kendi çabalarıyla ulaşabilmeleri ve hareket etmelerini sağlayabilirsiniz.
- Özdeşleştirme oyunları da çocuklar için bu yaşta faydalıdır ki çocuk yuvadan ayrıldığında bir şeyler öğrenmiş olur. Örneğin vücut parçalarını, 1’den 10’a kadar rakamları ya da renkleri kullanabilirsiniz…
- Bu oyunlar için bunların yanında şarkılar da kullanabilirsiniz, çocuk böylece hafıza kapasitesini geliştirebilir.
- Çocuklarınıza oyuncakları ellerine almaları, lavaboya gitmek için izin istemeleri ve kendi başlarına giyinip kıyafetlerini çıkarabilmeleri konusunda da bu alıştırmalar yardımcı olur.
3 ila 6 yaş arasındaki çocuklar için erken dönem uyarılma alıştırmaları
- Basit yapbozlar ile çocuğunuzun parçaları yerine yerleştirmeleri ve düşünme yeteneklerinin gelişmesini sağlayabilirsiniz.
- Vücut hareketi için müzikten faydalanın. Ona kolaylıkla hatırlayabileceği basit danslar öğretin.
- Onun çizim yapmasına izin verin ve bunu yaparken ona ne çizdiğini sorun. Böylece o an içerisinde çocuğunuz hislerini ifade etmeyi öğrenebilir.
- Çocuğunuza çöpe bir şeyler fırlatmak ya da çekmeceden kaşık alabilmek gibi basit görevler verip onların öğrenmesine katkıda bulunun.
- Hayal güçlerini besleyebilmek için peluş bir oyuncağı bir hikayenin baş kahramanı olarak kullanabilirsiniz ve hikayeyi çocuğunuzla beraber de kurabilirsiniz.
- Çocuğunuzun diğer insanlarla olan ilişkisi çok önemli; bu yüzden çocuğunuzla konuşmanız ve onunla oynamanız onun gelişimi için büyük önem taşıyor.
Sonuç
Erken dönem uyarılma alıştırmalarının amacı çocukların potansiyel motor ve bilişsel yeteneklerinin gelişimini hızlandırmak. Birçok durumda bu alıştırmalar oyun olarak algılanmakta; böylece aileniz için sağlıklı bir eğlence kaynağı sunmaktadırlar.
Çocuğun gösterdiği gelişime bağlı olarak farklı çeşitte araştırmaları da rutine ekleyebilirsiniz. Bu farklı egzersizlerin zorluk derecelerinin de çocuğun gelişimine uygun olarak artırılıp azaltılması gerekmektedir. Bu yüzden bu alıştırmaların bir uzmanın ellerinde kurgulanıp tasarlanmalarında fayda var.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Barreno-Salinas, Z; Macías-Alvarado, J. Estimulación temprana para potencia la inteligencia psicomotriz: importancia y relación. Revista Ciencia UNEMI Vol. 8 – Nº 15, Septiembre 2015, pp. 110 – 118. ISSN: 1390 – 4272.
- La estimulación temprana y su importancia. Temas para la educación. Revista digital para profesionales de la enseñanza. Nº 17. Noviembre 2011. Federación de Enseñanza de CC.OO de Andalucía. ISNN: 1989-4023. Dep Leg: GR 2786-2008. [En línea] Disponible en: https://www.feandalucia.ccoo.es/docu/p5sd8727.pdf
- Sánchez, E. El poder de la estimulación sensorial. La mente es maravillosa. [En línea] Disponible en: https://lamenteesmaravillosa.com/el-poder-de-la-estimulacion-sensorial/