Ağlayan Bebeğinizi Sakinleştirmenin 5 Yolu
Bebeğinizle en çok yaşadığınız ve sık karşılaştığınız sorunlardan biri onun ağlamasıdır. Maalesef gününüz, bu sorunu kısa sürede kontrol altına alamadığınızda sizin için pek de hoş olmayan bir gün haline gelecek demektir.
Küçük yavrunuza karşı ne kadar sevgi beslerseniz besleyin, gece saat üçten güneş doğana kadar bebeğinizin ağlaması pek de arzu edeceğiniz bir durum değildir. Buna ek olarak ona ihtiyacı olan huzur ve sükuneti nasıl vereceğini bilememek sizde endişeye yol açacaktır.
Bebek Ağladığında Ne Yapılır?
Bilmeniz gereken ilk şey, bir bebek ağladığında bunun mutlaka bir sebebi olduğudur. Bunun farkında olmak onu sakinleştirme sürenizi kısaltır, aksi bir durum ise bu sürecin uzamasına neden olur. Her şey sizin sabırlı olmanıza ve bebeğinizle aranızdaki bağa dayanmaktadır.
Genel olarak bir bebek ağladığında ya duyduğu bir rahatsızlığı ya da bir ihtiyacı olduğunu ifade etmek istiyordur. Bebeğiniz ağladığında size ilk tavsiyemiz onunla fiziksel temas kurmanızdır.
Bebeğinizi kucağınıza alın ve onu sevin; bebeğiniz sizin onun için orada olduğunuzu, rahatsızlık duyduğu ve ağladığı şeye rağmen sizin kollarınızda güvende olduğunu bilmek ister.
Onu sakinleştirmeye çalışmaya başlamadan önce akılda tutmanız gereken şey, içgüdüsel olarak yaptığımız hareketlerin her zaman işe yaramayacağıdır. Hatta bu tür hareketler beklediğinizin tam tersi bir tepkiyle karşı karşıya kalmanıza neden olabilir.
Çoğu zaman bebeği sürekli olarak aynı biçimde hareket ettirmek onun daha fazla ağlamasına yol açar. Bunun sebebi ise bir taraftan diğer tarafa aynı biçimde sallanmaktan hoşlanmamasıdır. Bebeğiniz huzur ve sükunet isteyecektir.
Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda mümkün olduğunca sakin olmaya çalışın. Bebeğiniz ilk başta çaresiz hissedecek ancak sizi kendisine daha yakın hissetmek onu kısa sürede sakinleştirmeye başlayacak, onu sevip okşamanız size karşı duyduğu güven ve rahatlık hissini artıracaktır. Bu durum, ağlamasının asıl nedenini bulabilmeniz için size ihtiyacınız olan zamanı kazandıracaktır.
Ağlarken Dikkat Dağıtacak 5 Şey
- Sürpriz Oyunlar. Bebeğiniz yanınızdayken onunla beklemediği bir oyun oynamanız, konsantrasyonu ve dikkatini hemen sizin oyununuza çevirmesine yol açacaktır. Stres seviyesini azaltacak bu tür oyunlara örnek bir kağıtla ses çıkarmak ya da kum ve benzeri bir materyalle oynanabilecek küçük oyunlar olabilir.
- Köpüklerle Dolu Bir Banyo. Bebeklerle en yakın ve zevkli anları banyoda geçirebilirsiniz. Ağlamaya başladığında ve bunun sebebini bulamadığınızda ona vanilya gibi aromalı, terapi kokularıyla dolu ılık bir banyo yaptırın. Böylelikle bebeğiniz rahatlayacak ve zorlanmadan uykuya dalacaktır.
- Dışarıda Yürüyüş. Bebeğinizi açık havada kısa bir yürüyüşe çıkarın. Dışarıda bulunan bir çok şey onun dikkatini dağıtmasına yardımcı olacak ve içinden geçtiği ağlama sürecine olan odaklanma seviyesini azaltacaktır.
- Şarkı. Sesiniz bebeğinizle aranızdaki en güçlü bağlardan biridir. Bebeğiniz daha karnınızdan itibaren sizin özel sesinizi, tonunu ve rengini dinler. Ağlamasına bir çözüm bulamadığınızda yumuşak bir ton ve ona olan tüm sevginizle şarkı söyleyin, böylelikle bebeğiniz kendini güvende hissedecek ve sakinleşecektir.
- Yukarıda saydığımız yöntemler, bebeğiniz ağladığında ve onu nasıl sakinleştireceğinizi bilmediğinizde işinize çok yarayacak yöntemlerdir. Bunların dışında bebeğinizin altının temiz, karnının tok olduğundan, susuz olmadığından ve herhangi bir hastalık belirtisi bulunmadığından emin olmalısınız.
Ayrıca unutmayın ki, sizin gibi bebeğinizin de bazen rahatlamak için ağlamaya ihtiyacı olacaktır. Duygusal bir an gözyaşlarının dökülmesine sebep olur ve aslında ciddi bir durum yaşadığı anlamına gelmez. Tek ihtiyacı olan şey ise anne ve babasının tüm sevgileriyle onun yanında olduklarını bilmektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- de Cock, E. S., Henrichs, J., Rijk, C. H., & van Bakel, H. J. (2015). Baby please stop crying: An experimental approach to infant crying, affect, and expected parenting self-efficacy. Journal of Reproductive and Infant Psychology, 33(4), 414-425. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02646838.2015.1024212
- Long, T., & Johnson, M. (2001). Living and coping with excessive infantile crying. Journal of advanced nursing, 34(2), 155-162. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-2648.2001.01740.x
- Jones, S. (1992). Crying baby, sleepless nights. Houghton Mifflin Harcourt.
- Illingworth, R. S. (1955). Crying in infants and children. British medical journal, 1(4905), 75. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2060770/
- Hiscock, H., & Jordan, B. (2004). 1. Problem crying in infancy. Medical journal of Australia, 181(9), 507-512. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.5694/j.1326-5377.2004.tb06414.x