Emzirme krizi nedir?

Emzirme krizi ortaya çıktığında bebeğin sağlığı bozulabilir. Bu süreçle çocuğun artık sütün üretiminden veya tadından memnun olmadığı bir süreçtir.
Emzirme krizi nedir?

Son Güncelleme: 14 Mart, 2021

Emzirme krizi, bebeğin süt artışından memnun olmadığında ortaya çıkan bir olay olarak bilinir. Emzirme döneminde süt üretimi bebeğin talebine göre kendini düzenler. Diğer bir deyişle, talep ne kadar yüksekse, süt üretimi o kadar yüksek olur ve bunun tersi de geçerlidir; ancak bazen durum böyle değildir.

Çeşitli nedenlerden dolayı emzirme sırasında bebek bu durumdan haz almayabilir. Rahatsız olabilirler veya sütten çok etkilenmeyebilirler. Bu tür davranışlar önceden kestirilemez, bu yüzden annede çok fazla ıstırap yaratır. Ne yazık ki, yanlışlıkla, onları besleme şeklimizi büyük ölçüde değiştirmeyi göze aldık.

Pek çok annenin emzirmeyi bırakması veya tamamen sona erdirmesi yaygındır. Örneğin, bebek emzirmekle ilgilenmiyorsa, mama ile beslemeye başlamaya karar veririz. Emzirme krizi devam ettiği sürece bebeğimiz sıkıntısını değiştirmeyecektir. Bu özel konuyla ilgili olarak, uzmanlar aşağıdakileri açıklamıştır:

Emzirme krizi tamamen bebekle tanımlanmış bir davranıştır

emzirme krizi

Uzmanlar bu süreci, büyüme adımları veya büyüme krizleri olarak da adlandırır. Bu krizin belirli yaşlarda ortaya çıktığı belirlenmiştir. Bu olayın ana nedeni, bebeğin süt üretimini ayarlamasıdır. Hiç kimse ona bunu nasıl yapacağını öğretmese de içgüdüsel olarak buna hazırdır. Hatta annesi bile nasıl yapacağını bilememektedir.

Genelde emzirme krizi benzer yaşlarda ortaya çıkar. Doğumun ilk günlerinden itibaren ortaya çıkabilir, bu nedenle çoğu zaman bazı bebekler asla anne sütüyle beslenmez. Yani doğumdan sonraki birkaç gün içinde bu kriz ortaya çıkmıştır ve anneleri yöntemi değiştirmeye karar vermiştir.

Vakaların çoğu aşağıdaki yaşlarda ortaya çıkar

Bu aşamada, kriz gösteren bebek aniden görünen düzenliliğini terk eder. Bebekler genellikle ilk günlerinde normal şekilde yemek yer ve uyurlar. Ancak ilk üç haftadan sonra davranışları değişir. Sadece emzirmeyi bırakmazlar, aynı zamanda dozu da artırabilirler.

30 dakika içinde ara vermeden emmeye başlayabilirler. Bu, sürekli kusmalara neden olur, öyle olsa bile, emmeye devam etmek isteyeceklerdir.

Bunun nedeni bebeğin süt üretimini artırması gerektiğidir. Yaklaşık üç gün bu şekilde davranacaklar. Hedeflerine başarılı bir şekilde ulaşırlarsa, normal süt alışlarına geri döneceklerdir.

7-8 haftalık bebekler

emzirme

Bu aşamaya gelindiğinde, ikinci kriz ortaya çıkabilir, belki de birincisi gerçekleşmemiş olsaydı tek bir kriz olacaktı. Bir buçuk aylıkken, küçük bebeğin tüketeceği süt miktarının yeniden ayarlanması gerekir. Daha sonra daha sık içmeye başlayacak ve kriz yoğun ağlamaya, sırtın kamburlaşmasına, bacakların gerilmesine ve göğsünden çekilmesiyle bu süreç tamamlanacaktır.

Bu sefer kriz daha sert önlemlerle sona erebilir, çünkü çocuk sütün tadını sevmeyebilir. Bu aşamada sütün bileşimi onu daha tuzlu hale getirecek şekilde değiştirir. Belki de bebeğiniz yeni oluşan tadı beğenmez ve bu yüzden reddeder. Bu durum, bir hafta sonra bu gerçekle ilgili bir karar vermemize neden olabilir. Bununla birlikte, anne sütünün tadı ne olursa olsun bebek için en iyi beslenme şeklinin olduğunun kanıtlandığı unutulmamalıdır.

3 aylık bebek krizi

Bunun emzirme krizi açısından en zor aşama olduğu anlaşılmaktadır. İlk üç aylıkken ortaya çıktığında, bebek ve anne açısından bir değişiklik olarak algılanabilir. Eski haline dönmesi bir ayını alabilir. Sürecin karmaşıklığı aşağıdaki nedenlerden kaynaklanmaktadır:

  • Bebeğin memeyi reddetmeye başlaması, çok sık yemek istememesi veya sadece yemek yememesi yaygındır. Bu durumla karşı karşıya kalan anne, oğlunun başına gelenleri nasıl yorumlayacağını bilemez. Yeterince dikkat edemezse, bebek aç kalabilir. İştahı yok gibi görünür, bu da annenin onu beslememesine neden olur.
  • Bundan memnun göründüğünde, birkaç gün öncesine göre çok daha kısa sürede emmeye başlar.
  • Annenin göğsü yumuşar ve yeterince süt üretmediğine inanmaya başlar.
  • Ağlama krizleri oldukça kaotiktir. Dikkat dağınıklığı ve huzursuzluk oluşur.

Emzirme krizleri beslenme sorunlarına neden olabilir

Bebeğin beyninde büyüdükçe meydana gelen değişiklikler, emzirme krizinin ana nedenlerini oluşturur. Bu nedenle, ilk üç ay oldukça karmaşıktır. Bu da genellikle emzirme sürecinin ertelenmesine ve  bunun yerine biberonun geçmesiyle sonuçlanır.

Makalemizi sonlandırırken, Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition‘da yayınlanan bir araştırmaya göre biberon kullanımı orta vadede bebeğin sağlığını riske atabileceği için, çok miktarda ilave şeker içerenlere dikkat etmelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gertosio C, Meazza C, Pagani S, Bozzola M. Breastfeeding and its gamut of benefits. Minerva Pediatr. 2016 Jun;68(3):201-12
  • Fidler Mis N, Braegger C, Bronsky J, Campoy C, Domellöf M, Embleton ND, Hojsak I, Hulst J, Indrio F, Lapillonne A, Mihatsch W, Molgaard C, Vora R, Fewtrell M; ESPGHAN Committee on Nutrition:. Sugar in Infants, Children and Adolescents: A Position Paper of the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017 Dec;65(6):681-696.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.